Undervisningsformen varierer mellom teori og praktiske øvelser. Selve utdanningen går over åtte måneder.
Utdanningen består av
Nettverk tilbys for forbedringsagenter etter opplæringsperioden. Du kan etter forbedringsagentutdanningen søke om opptak til forbedringsveilederopplæringen.
Deltakeren kan være helsepersonell, gruppeleder/ansvarlig, fagutvikler/koordinator og avdelingsledere som er tett på klinikken. Det kan være en fordel at flere fra samme arbeidsplass deltar.
Det forventes deltakelse på alle samlinger, betydelig innsats i forbedringsarbeidet og forberedelser til samlinger. For å teste ut og gjøre endringer trengs det et lokalt tverrfaglig sammensatt forbedringsteam. Deltaker og nærmeste leder må forplikte seg til at deltakeren og forbedringsteamet skal få avsatt tid til å arbeide med forbedringsarbeidet. Deltakere må være motivert for forbedringsarbeid.
Det forventes også at deltaker jobber med nye forbedringer på egen arbeidsplass etter endt utdanning.
Det forutsettes at søknad om deltakelse på forhånd er avklart med nærmeste leder, og forankret i egen organisasjon. Det er en forutsetning at nærmeste leder legger til rette for at deltakeren kan være med på samlinger, gjøre forberedelser og ha tid til å lede et forbedringsarbeid. Samt at det settes av nødvendig tid til forbedringsteamet.
Forbedringsagentopplæringen er gratis, og inkluderer undervisning med enkel servering på fysiske samlinger. Arbeidsgiver må selv dekke tidsbruk og eventuelle reisekostnader.
Deltakerens valg av forbedringsarbeid er viktig for best mulig læring gjennom utdanningen. Søkeren må ha en idé til hvilken utfordring som skal løses og hvilken effekt man ønsker å oppnå.
Forbedringsarbeid som er velegnet i utdanningen kan være å jobbe med utfordringer eller eksisterende prosesser som ikke fungerer optimalt, der det er motivasjon for å gjøre endringer.
Har som mål å bidra til forbedring i egen virksomhet, ved å ta tak i problemer som påvirker pasienter/pårørende og ansatte. Eksempler på problemstillinger andre har jobbet med er høy forekomst av trykksår, gjentakende legemiddelfeil, forebygging av fall, ernæring, sikre kompetanse og ansvarliggjøring og brukermedvirkning.
Et velegnet forbedringsarbeid for deltakelse i utdanningen oppfyller følgende kriterier:
Forbedringsarbeidet må være støttet og ønsket av ledelsen:
Problemstillinger med følgende kjennetegn er ikke så egnet:
Her finner du søknadsskjema
Søknadsfrist
Frist for å sende søknad er gått ut.
Kontakt ellida.g.henriksen@kristiansand.kommune.no om du har spørsmål om deltakelse.
Prosjektleder Ellida Grøsle Henriksen kan kontaktes mail ellida.g.henriksen@kristiansand.kommune.no eller telefon 941 24 962
Nyttige linker
Nasjonal helse-og samhandlingsplan 2024-2027
Systematisk forbedringsarbeid I trygge hender 24-7
Ledelse og kvalitetsforbedring i helse- og omorgstjenesten
29. og 30. august Todagers oppstartssamling (fysisk)
26. september Heldagsamling (fysisk)
21. november Verktøyssamling (digital)
5. desember Verktøyssamling (digital)
16. januar 2025 Samling 3, fysisk
13. februar Verktøyssamling (digital)
27. mars Verkøyssamling (digital)
22. mai Heldags avslutningssamling(fysisk)