Smittsomme sykdommer i helsetjenesten er en utfordring i hele verden. Beboere på sykehjem og helseinstitusjoner er mer utsatt for smitte. Dette skyldes blant annet at brukere av helsetjenester ofte har dårlig allmenntilstand, og de kan ha svekket motstandsevne mot sykdommer som friske personer ikke blir syke av. Brukere av helsetjenester er også mer utsatt for noen typer infeksjoner enn innbyggere ellers. Smitte skjer lett fordi man oppholder seg tett på andre med infeksjoner, og fordi utstyr og personell transporterer mikrober mellom beboerne.
Eksempler på slik smitte er omgangssyke og influensa. Urinveis- og sårinfeksjoner er også vanlige infeksjoner på helseinstitusjoner. Slike infeksjoner kalles for helsetjenesteassosierte infeksjoner (HAI).
Infeksjonskontrollprogrammet skal bidra til å begrense forekomsten av infeksjoner i helsetjenesten. Gjennom infeksjonskontrollprogrammet skal kommunen forebygge smitte og redusere konsekvenser av smitte som oppstår gjennom et systematisk arbeid i det daglige ute i tjenestene.
Resistensutvikling er en av de store utfordringene vi står ovenfor i helsetjenesten fremover, og de basale smittevernsrutinene sammen med riktig antibiotikabruk er det viktigste forsvaret vi har mot denne utviklingen.
Nasjonal én-helse strategi mot antimikrobiell resistens
Håndbok for basale smittevernrutiner Folkehelseinstituttet
Smittevernet i Kristiansand kommune startet nettverk for ressurspersoner innen smittevern fra alle sykehjem, legevakt, Lillebølgen, Valhalla og tidligere Kløvertun tilbake i 2006, fra 2010 har dette blitt gjort i samarbeid med USHT Agder Vest.
Samlinger for ressursnettverket i Kristiansand - 2024/25:
25. april og 14. november 2024
Fokus i 2024;
Nettverksbygging, kunnskapsdeling, hvordan forebygge smitte når beboere vandrer, og tekstilhåndtering med besøk på vaskeri. 24. april og 13. november 2025
Planlagt tema for 2025;
Videre fokus på kunnskapsdeling og erfaringsutveksling, med fordypning i temaer som avfallshåndtering og andre tema etter nettverkets ønsker og behov. Nettverkene skal bidra til kunnskap- og kvalitetsutvikling i kommunene ved at deltakerne møtes og utveksler erfaringer i tillegg til å bli oppdatert på fagstoff. Et viktig delmål er å oppnå større grad av kunnskapsbasert praksis i omsorgstjenesten.
Basismodulen smittevern kurs 1: Grunnleggende hygiene og smitteverntiltak er digitalisert som e-læringskurs. Dette kurset har tema smittekjeden, håndhygiene, hansker, ulike case ifht smittevern og hygiene, og andre basale smittevernrutiner. Disse temaene er delt opp i 5 kapitler, med varighet fra 5 min til 45 min. Hele kurset tar ca. 90 min.
Kompetansemålene for kurset er at etter gjennomgått kurs skal deltakerne:
Kurset er tilrettelagt for ansatte ved omsorgssentre, hjemmetjenesten, habilitering og livsmestring. Andre arbeidssteder kan også være aktuelle. Casene i kapittel 4 er tilpasset ulike arbeidssteder, her kan du velge den som er mest relevant for ditt arbeidssted.
Samleside om Smittevern fra folkehelseinstituttet
Basale smittevernrutiner for helsepersonell