Fagutvikling  og nettverk kols

Kols er forkortelse for kronisk obstruktiv lungesykdom. Ved kols er luftrørene trangere enn normalt. Kols kan forebygges og behandles.

Kols

Kols er et folkehelseproblem og forekomsten er økende både i Norge og i resten av verden. Nest etter hjerte-kar sykdommer og ondartede svulster, er kols en av de hyppigste årsakene til død. Trolig har rundt 300 000 personer i Norge kols, men mindre enn halvparten vet at de har sykdommen selv om mange har symptomer, besvær og redusert livskvalitet som følge av dette. Underdiagnostikk skyldes ofte bagatellisering av symptomer hos pasienter og manglende årvåkenhet hos helsepersonell. 

E-lærings kurs

E -læringskurs om kols er tilgjengelig på KS læring. Du må logge deg på med bank ID for å få tilgang 

Kols 

Stasjonære oksygenkonsentratorer 

Fagstoff

Nasjonal faglig retningslinje for kols

Informasjon om kols 

Fagnettverk

O2 nettverk i regi av sykehuset.
SSHF har et o2 nettverk for resurssykepleiere i kommunene på Agder. Sykepleierne følger opp pasienter som får o2-behandling, med hjemmebesøk en gang i året. Lungemedisinsk dagsenter, SSHF og Kristiansand kommune arrangere en årlig fagdag i nettverket hver høst. Mer om nettverket her.

Ressursnettverk i kols og oksygen (o2) for Kristiansand kommune er et nettverk bestående av sykepleiere fra hver sone i hjemmetjenesten og/eller fra det tilhørende omsorgssenter. Nettverket samles lokalt ei gang årlig for oppdatering og erfaringsutveksling. I tillegg kan ressurspersonene delta på fagsamling nevnt over.

Fagkoordinator

Thea Rebecca Eigestad, spesialsykepleier