Forskrift om habilitering og rehabilitering (rev. 2018), §3 definerer habilitering som:
«Habilitering og rehabilitering skal ta utgangspunkt i den enkelte pasients og brukers livssituasjon og mål.
Habilitering og rehabilitering er målrettede samarbeidsprosesser på ulike arenaer mellom pasient, bruker, pårørende og tjenesteytere. Prosessene kjennetegnes ved koordinerte, sammenhengende og kunnskapsbaserte tiltak.
Formålet er at den enkelte pasient og bruker, som har eller står i fare for å få begrensninger i sin fysiske, psykiske, kognitive eller sosiale funksjonsevne, skal gis mulighet til å oppnå best mulig funksjons- og mestringsevne, selvstendighet og deltagelse i utdanning og arbeidsliv, sosialt og i samfunnet.»
Foto: Gettyimages.no
De ansatte som arbeider innenfor tjenesteområdet habilitering skal bidra til at den enkelte får muligheten til å leve et godt liv i tråd med egne forutsetninger, ønsker og behov. Størst andel av brukerne i tjenesten habilitering er barn, unge og voksne personer med utviklingshemming. Men det gis også tjenester til andre personer med behov for habilitering.
Helsedirektoratet publiserte i 2021 den nasjonale veilederen – Gode helse- og omsorgstjenester til personer med utviklingshemming. Som sentrale kompetanseområder for personalet som arbeider i habilitering nevner veilederen:
Foto: Gettyimages.no
Fagnettverket består av ressurspersoner fra kommunene i den (tidligere) vestre delen av Agder-fylket; Åseral, Hægebostad, Kvinesdal, Vennesla, Kristiansand, Lindesnes, Lyngdal, Farsund, Flekkefjord og Sirdal. I tillegg er det med representant fra arbeidsmarkedstiltak. Representant fra UiA og HAVO er også invitert.
Fagnettverket er en arena for kompetanseheving, samarbeid og erfaringsutveksling innen fagfeltet. Fagnettverket har fokus på personer med utviklingshemming i et livsløpsperspektiv.
Det tilstrebes å arrangere 2-3 samlinger i året.
Nettverkskoordinator habilitering
Linda Torsvik, vernepleier
Mobil: 900 90665