Diabetes

Diabetes er en insulinmangelsykdom. Det finnes to hovedtyper diabetes, type 1 og type 2. Når kroppen mangler insulin, produserer for lite insulin eller insulinet ikke virker godt nok, blir blodsukkeret for høyt. 

E-læringskurs om diabetes

Basismodul om diabetes er digitalisert og laget som et e-læringskurs. Kurset består av videoer, tekster og ulike oppgaver underveis, totalt seks kapitler. Hvert kapitel tar omtrent 10-15 minutter å gjennomføre. Etter å ha gjennomført kurset er målet at du skal sitte igjen med kompetanse om:

  • Hva er forskjellen på diabetes type 1 og type 2
  • Kjenne til symptomer og tiltak ved høyt og lavt blodsukker
  • Ha kjennskap til forskjellige behandlingsmetoder

Kurset er til deg som er helsepersonell ved omsorgssentre, hjemmetjenesten, habilitering eller oppfølgingstjenesten for rus og psykisk helse. I kapittel fem, behandling av diabetes er det deler av innholdet som er mest aktuelt for deg som måler blodsukker og setter insulin på pasienter med diabetes.    

Lenke til kurset i KS-læring 

Blodsukker apparat, tabletter og sprøyter

Fagprosedyre for diabetes 

Aldring og helse har på oppdrag fra Helsedirektoratet arbeidet med å oppdatere "Fagprosedyre for behandling av diabetes på alders- og sykehjem" fra 2012. De fleste med diabetes som mottar kommunale helse- og omsorgstjenester, er eldre over 65 år. Gode rutiner for oppfølging av glukosemåling og kunnskap om diabetes hos eldre er nødvendig for å hindre både over- og under behandling. Det er sentralt at helsepersonell har forståelse for at diabetesbehandling og -oppfølging må ses i sammenheng med sykdommens alvorlighetsgrad og pasientens samsykelighet, legemiddelbruk, ernæringstilstand og skrøpelighet. Det er blant annet utarbeidet rutiner for ny pasient med diabetes, kognitiv svikt og utviklingshemming.  

Fagprosedyre for diabetes i kommunale helse og omsorgstjenester 

Fagstoff

Fagprosedyre for diabetes i kommunale helse og omsorgstjenester 

Fagstoff fra Diabetesforbundet

Nasjonal faglig retningslinje for diabetes

Kortversjon av de faglige retningslinjene

 

Rutine for måling av blodsukker og administrering av insulin i Kristiansand kommune

 Kristiansand kommune har en egen rutine som omhandler opplæring av alle helsefagarbeidere/assistenter som skal måle blodsukker og sette insulin. Før det gis dispensasjon må de gjennomføre:

  • Gjennomføre e-læringskurs i regi av GLUP, legemidler ved diabetes
  • Praktisk opplæring i blodsukkermåling
  • Praktisk opplæring i injeksjon av insulin
  • Eksamen i regi av GLUP

Fagkoordinator

Birgitte Vabo Nesland, sykepleier