Fagutvikling og nettverk demens

Demens er et syndrom som skyldes forskjellige sykdommer eller skader i hjernen. Sykdommen utvikler seg over tid og fører til endringer på områder som hukommelse, språk og væremåte. Demens påvirker evnen til å fungere i dagliglivet.

Demens

Hva er demens - enkelt forklart på tre minutter

Video Hva er demens

I dag finnes det ingen kur mot demens, men det er mye som kan gjøres så man kan leve best mulig med sykdommen, både for den det gjelder og for de nærmeste rundt.


Personsentrert omsorg er verdigrunnlaget i demensomsorgen og de nasjonalfaglige retningslinjene om demens bygger på disse verdiene.
I Agder vest har vi et mål om at den omsorgen vi gir våre brukere skal være personsentrert.

Nettverk

Utviklingssenteret leder to nettverk innen demens i Agder vest. Det ene er et tverrfaglig, interkommunalt fagnettverk der alle kommuner i fylket er representert, mens det andre er et ressursnettverk for personer ansatt i omsorgssenter, hjemmetjeneste og dagsenter i Kristiansand kommune. Hvert nettverk har 25-30 deltakere.
Nettverkene skal bidra til kunnskap- og kvalitetsutvikling i kommunene ved at deltakerne møtes og utveksler erfaringer i tillegg til å bli oppdatert på fagstoff. Et viktig delmål er å oppnå større grad av kunnskapsbasert praksis i omsorgstjenesten.

Demenskoordinatorer i Agder vest

Brosjyre med oversikt over alle demenskoordinatorer i Agder vest.
Oppdatert oktober 2023.

Sluttrapport gode demensforløp i Agder (vest)

Prosjekt gode demensforløp ble finansiert av Helsedirektoratet. Formålet var å sikre god oppfølging av et økende antall personer med demens og deres pårørende gjennom økt kunnskap, gode systemer og tiltak.

Målet er at innbyggere ikke skal møte demens alene, men sikres rett tjeneste til rett tid og at ansatte de møter har kompetanse om demens, følger anbefalingene i nasjonal faglig retningslinje om demens og rådene i veiviser demens.

Les sluttrapporten til prosjektet i Agder (vest) her.

Demensomsorgens ABC - opplæringsprogram

Målet med ABC-opplæringen er at ansatte i de kommunale helse- og omsorgstjenestene skal tilegne seg oppdatert fagkunnskap. 

Studiematerialet består av temahefter samlet i to permer. Heftene gir faktakunnskap om demens og hvordan man møter personer med demens og deres pårørende. Heftene inneholder rikelig med praksiseksempler samt arbeidsoppgaver og spørsmål til ettertanke og diskusjon i studiegruppene. Arbeidet med hver studieperm går over ett år og det gis ett fagseminar ved oppstart og ett midtveis i permen. Nasjonal kompetansetjeneste for Aldring og helse har utviklet og kvalitetssikret innholdet i permene og de står for godkjenning av gjennomføringen. 

 

Foto Demensomsorgens ABC

Demensomsorgens ABC består av:

 

Bli helsefagarbeider med ABC til fagbrev! Les mer om ABC til fagbrev her 

Les her for mer informasjon om ABC opplæringen i Agder og her er en filmsnutt med erfaringer fra ABC-arbeidet i Agder :

E-læringskurs

Kursrekke: Hva er demens - fra Aldring og helse

Kurset er utviklet av Nasjonalt senter for aldring og helse (Aldring og helse) på oppdrag fra Helsedirektoratet, og skal gi grunnleggende kunnskaper om demens og APSD.
Kurset er det første i en rekke på tre:

  1. Hva er demens? Om demenssykdom og APSD (atferdsmessige og psykologiske symptomer ved demens)
  2. Personsentrert omsorg. Forebygging og behandling av APSD
  3. Meningsfulle aktiviteter og miljøbehandling for personer med demens, kommer høsten 2023.

Videoforedrag

Foredragsserien Psyk-IT publiserer hver måned foredrag om et nytt tema innen fagområdet Psykisk helse. Foredragene er gratis og varer cirka 20 minutter.

Se videoforedragene her.

Fagstoff

  • VIPS praksismodell: en modell for å implementere personsentrert omsorg i både institusjoner og i hjemmetjenester. Les mer her.

 

Planer og retningslinjer

Ressurser

 

Fagkoordinator demensFoto av Anne Marte Klem, sykepleier

Anne Marte Klem, sykepleier

Mobil: 410 41 661