Møtet ble ledet av arrangementskoordinator Tore Løvland. Foto: Kristiansand kommune.
Varaordfører Erik Rostoft åpnet og avsluttet møtet. I sitt innlegg vektla varaordføreren viktigheten av å få plass ny arealdel som følger opp samfunnsdelen som ble vedtatt i 2020. Klimaendringene fører til flom og ras, og gir utfordringer som arealplanen tar tak i.
Rostoft vektla også viktigheten av aktive innbyggere for utvikling av kommunen. Erfaringene fra formannskapets bydelsmøter viser at innbyggere i hele kommunen er opptatt av møteplasser og transport. Planforslaget imøtekommer dette med vektlegging av gode møteplasser i bydelene. Nærturområder, universelt utformet turveger og kyststi er viktige kvaliteter i bydelene og sentrale for å ivareta folkehelsen. Varaordføreren understreket også at arealene som høres med to alternative formål er likeverdige alternativer.
Kommunalsjef for klima og arealutvikling, Knut Felberg, presenterte hovedgrepene i planforslaget og hvordan dette følger opp FN’s bærekraftsmål og kommuneplanens samfunnsdel. Kommunen har en god boligarealreserve og i planforslaget er nye næringsarealer prioritert. Samtidig er det et dilemma at store naturområder omdisponeres for å sikre arealer til næringsutvikling som skal bidra til reduksjon av klimagassutslipp. Knut Felberg vektla videre at kommunen ønsker uttalelser på de store spørsmålene i planforslaget, eksempelvis hvordan nærmiljøet skal være, utbygging i strandsonen, jordvern eller arealnøytralitet.
Rådgiver Vibeke Wold Sunde gikk i sitt innlegg nærmere inn på klima- og miljøperspektivet i planforslaget. Naturen binder CO2 og er viktig for livsgrunnlaget vårt, som genetisk ressurs, matforsyning, leveområde for planter og dyr og turområder. Frisk natur er avgjørende for å få til en god utvikling. Vibeke Wold Sunde la også fram det betydelige arbeidet kommunen har gjort knytta til klima- og arealregnskap og arealbudsjett.
Rådgiver Thor Skjevrak la fram hvordan planforslaget ivaretar hensynet til jordvern, de store naturområdene, kulturmiljøene, vassdragene og strandsonen.
De frammøtte var aktive og hadde mange refleksjoner og spørsmål til planforslaget. Det ble blant annet stilt spørsmål til hvordan planen legger til rette for redusert nedbygging av natur? Flere var opptatt av hvordan kommunen kan legge til rette for produksjon av fornybar energi og i hvilken grad kommunen kan stille krav til tekniske løsninger i kommuneplanen. Der ble også etterlyst status for arbeidet med kommunedelplanen for naturmangfold og påpekt spesielt viktigheten av å ta vare på bekker.
Etter spørsmålsrunden gikk rådgiver Kirsten Marie Sødal gjennom nettsida til kommuneplanens arealdel. Hun fortalte hvor de forskjellige dokumentene finnes og hvordan en kan benytte det digitale plankartet.