Direktør for organisasjon Kjell A. Kristiansen
Rune Byremo (foto: Privat)
Kommunen som arbeidsgiver er en viktig satsning i flere i arbeid, spesielt ettersom Kristiansand kommune er eier av programmet. Prosjektet har sett på problemstillingene:
Flere i arbeid - Innsatsområdet "kommunen som arbeidsgiver har følgende hovedleveranser:
Kvalifikasjonsprinsippet. Tiltaket handler om å benytte handlingsrommet gjennom å gjøre unntak fra kvalifikasjonsprinsippet. Kommunen kan i dag gjøre samme unntak fra kvalifikasjonsprinsippet som i staten. Det vil si at personer som står utenfor arbeid, utdanning og opplæring og personer som har nedsatt funksjonsevne kan ansettes uten utlysning der det er saklig begrunnet, med hensikt for å fremme inkludering. Som en forsøksordning har arbeidsgiver blitt enige med hovedtillitsvalgte om at det kan ansettes inntil 20 personer fast i året hvor det gjøres unntak fra kvalifikasjonsprinsippet. De som ansettes på denne måten er personer som av ulike årsaker har falt utenfor, eller står i fare for å falle utenfor arbeid og/eller utdanning/opplæring.
Prosedyrer og rutiner for ansettelser med unntak fra kvalifikasjonsprinsippet er implementert i kvalitetssystemet. 4 kandidater er ansatt i faste stillinger siden oktober 2024.
Avtale med NAV om stillinger med varighet opp til 6 mnd. Samarbeidsavtale mellom Kristiansand kommune og Nav Kristiansand omhandler rekruttering av arbeidssøkere direkte fra Nav Kristiansand. Avtalen gjelder for midlertidige stillinger inntil 6 måneder
som ikke krever offentlig utlysning. Avtalen inneholder noen prinsipielle punkter, ansvarsområder og en detaljert beskrivelse av hvordan samarbeidet skal foregå.
Kristiansand kommune og Nav Kristiansand har et gjensidig ønske om å få flere personer som i dag står utenfor skole og arbeidsliv, inn i jobb. I NAV er det registrert mange personer som kan være aktuelle for jobber innenfor ulike områder i Kristiansand kommune, og Kristiansand kommune har behov for kompetansen som kandidatene besitter. Samarbeidsavtalen skal bidra til å matche behovet for arbeidskraft i Kristiansand kommune med kompetansen hos de aktuelle kandidatene.
Prosedyrer og rutiner for midlertidige ansettelser opp til 6 måneder er implementert i kvalitetssystemet til kommunen.
Traineeprogram for Innvandrere. Det er gjort en avtale mellom Kristiansand kommune og Nav Kristiansand som omhandler samarbeid om å planlegge og gjennomføre piloten “traineeprogram for innvandrere med høyere utdanning". Inngått avtale inneholder en overordnet beskrivelse av traineeprogrammet og aktørenes ansvarsområder. Hovedmålet for traineeprogrammet er å rekruttere og kvalifisere innvandrere med høyere utdanning til relevante jobber der kommunen har et reelt rekrutteringsbehov.
Traineeprogrammet er et kvalifiseringsløp der målet er å kvalifisere kandidater, gjennom faglig og språklig læring, til å bli ansatt i en kjent fremtidig ledig stilling i kommunen. Programmets innhold tilpasses traineens og stillingens behov. Varighet er i utgangspunktet 12 måneder, men med mulighet for forlengelse ved særskilt behov. Traineeprogrammet planlegger oppstart med første kandidat vinteren - våren 2025.
Øke antall lærlinger, nye fag og læresteder. Hensikten med å øke antall lærlinger, flere lærefag og læresteder i Kristiansand kommune er å kvalifisere unge voksne for arbeidslivet og som et allment bidrag til fag- og yrkesopplæringen, samt å sikre kommunens fremtidige arbeidskraftsbehov.
Fagopplæringen i kommunen har gjort flere endringer i sine rutiner og praksis for å imøtekomme rekrutteringsbehovet av fagarbeidere og for å sikre at flere unge voksne fullfører videregående utdanning. En viktig endring har vært å gå fra et hovedinntak i året til løpende inntak. Kommunen har også åpnet for fleksible kvalifiseringsløp, som for eksempel 0+4-løp. Videre tilbys ufaglærte i deltidsstillinger en fulltids læreplass, som ofte er minoritetsspråklige ansatte. Det er også etablert tettere samarbeid med videregående skoler, faste møtepunkter med NAV. HR-Fagopplæring har de siste årene opparbeidet godt samarbeid med Jegersberg gård for å gi beboerne på Jegersberg gård mulighet til å ta fag- eller svennebrev.
Kristiansand kommune har p.t ca. 160 lærlinger hvor av 40 kan kategoriseres som "flere i arbeid" lærlinger. Det har vært god økning av antall læresteder i kommunen, ca. 140 læresteder. 76 % av lærlingene går i lære i de kommunale fagene; helsearbeiderfaget og barne- og ungdomsarbeiderfaget. Det er et pågående arbeid å øke antall lærlinger i Kristiansand kommune
Ny ordning hjelper flere inn i arbeid
Ordfører får info om arbeidslederprogram på Ternevig omsorgssenter
Godt samarbeid med NAV gir jobbmuligheter i kommunen
Strålende resultater fra Ternevigprosjektet
Vil hjelpe flere til å få seg jobb i kommunen
FoU-rapport om inkludering av unge i kommunal sektor