Først ut var Yngve Andersson som driver Blå kors speidergruppe på Tinnheia. De legger vekt på å bruke naturen og møtes alltid utendørs. Speiderlederen legger vekt på å utvikle speiderne til å bli ansvarsbevisste og selvstendige med positive holdninger.
I løpet av dialogmøtet kom det fram mange innspill, både fra de som fikk ordet i møtet, og fra innbyggere som deltok på nett. Ved å klikke på knappen under kan du følge prosessen med å svare ut disse innspillene.
Når du kommer til tabellen: Klikk i ei rute, og så på den blå pila, for å se hele teksten.
Se opptak av dialogmøtet på Facebook
Ungdomsskoleelevene Nora Kulmiye (bildet) og Iman Arsaeva bor på Tinnheia og er elever på Grim skole. De er fornøyde med fritidsklubben som de mener har et godt tilbud, spesielt for guttene. Men de etterlyste et bedre tilbud for jentene og foreslo en egen ungdomskafe. Mange ungdommer orienterer seg også mot aktivitetstilbudene på Hellemyr. Problemet er at det ikke går buss direkte fra Tinnheia. De må ned til Grim eller Hannevika for å bytte buss. Dette er altfor tungvint mente de taleføre ungdomsskole-elevene.
Tinnheia har en aktiv fritidsklubb med tre ukentlige samlinger for ungdom. Klubbens leder, Simen Høgdal Pedersen, tok ungdomsskoleelevenes ønske om en ungdomskafe på strak arm, og inviterte til en dialog om dette. Han var tydelig på at ungdommen selv måtte bidra for å få dette til. Pedersen har jobbet i ungdomsklubben i 12 år. I denne perioden er lokalene oppgradert og inneholder mange aktivitetstilbud. Lokalene er i bruk av andre de dagene ungdomsklubben selv ikke trenger disse. Eksempelvis får noen av ungdommene mulighet for å låne lokalene for å game.
To svært aktive beboere på Tinnheia og Hannevikåsen er velforeningslederne Ditlev Pedersen og Endre Balchen (bildet). Etter en presentasjon av de ulike aktivitetene i hver sin forening, gikk de over til å snakke entusiastisk om hva Tinnheia torv kan bli til en gang i fremtiden. Det ble vist foto av torvet som i dag er grått og kjedelig med liten aktivitet. De fortsatte med å vise skisser av hvordan en oppgraderinger av dagens torv kan gjøre det mer attraktivt. Men Endre Balchen mente man måtte tenke mye større. Begge velforeningslederne ønsket å erstatte eksisterende torv og bygninger med noe helt nytt. Biler parkeres under bakken og mellom husene lages det møteplasser og grøntområder. De ønsket også å rive Vigørhallen og bygge ny hall som kan finansieres med boliger som bygges over det de kalte Tinnheiahallen. Politikerne ble utfordret til å bevilge 1 million kroner til ei ressursgruppe som kan begynne å jobbe med Tinnheia torv.
Geir Torvund (bildet) har deltatt på dialogmøtene tidligere som leder av Vigør. Denne gangen holdt han sitt innlegg på vegne av Vigør samfunn som er et nytt prosjekt med aktiviteter på Tinnheia, Grim og Hellemyr. Torvund har vært engasjert i idretten i 16 år, og har sett en utvikling hvor idretten etter hvert tar et større samfunnsansvar. Han berømmet kommunen for etablering av fritidsfondet som et viktig bidrag for å inkludere flere. Vigør samfunn er en konkret videreføring av foreningens samfunnsengasjement, med visjon om å inkludere og integrere barn, ungdom og voksne i bydelene ved bruk av idrett som verktøy. Forsøksprosjektet er på 2 år, men målet er å gjøre dette til en permanent ordning. Torvund trakk fram forholdene på Tinnheia, og pekte på at mens Hellemyr og Grim hadde kommunale anlegg, har ikke Tinnheia fått dette. En flerbrukshall og fotballbane står høyt på ønskelisten. Idrettslederen avsluttet med en oppfordring til politikerne om å prioritere Tinnheia. Et nytt idrettsanlegg vil ifølge Torvund løse mange av de problemene Tinnheia sliter med i dag.
Jan Inge Åsland etablerte Tinnheia bil for 20 år siden. I tillegg bor han på Tinnheia og har barn som er vokst opp her. Åsland argumenterte sterkt for å ha næringsvirksomhet i bydelene fordi det skapte variasjon der næring, organisasjoner og lokalbefolkningen spilte på lag. Som eksempel nevnte han at når innbyggerne kjenner de som eier og driver næringsvirksomheten, er det lettere å stikke innom og be om støtte til frivillig arbeid. Dette vil ikke være mulig dersom verkstedet lå i Sørlandsparken. Verkstedeieren avsluttet med et hjertesukk.
– Det må være forutsigbart for oss som driver næring. Jeg er redd for at økt boligbygging etter hvert skal legge begrensninger for næringslivet. Så ta oss med i planleggingen. Variasjon med både boliger og næring er en styrke.
Camilla Ommundsen har jobbet som kjøpmann for Rema i 16 år, de 8 siste for Rema på Tinnheia hvor hun er daglig leder. Hun har mye godt å si om Tinnheia som lokalsamfunn, og om sine kunder. Under pandemien erfarte hun hvilken betydning lokalbutikken har for folk, spesielt de som bor alene og hadde behov for noen å prate med. Kjøpmann Camilla støttet det som ble sagt i foregående innlegg om de unges behov for å ha ulike aktivitetstilbud. Noen henger utenfor butikken i dag, og hun ønsket de hadde et annet sted å være.
Lill Jeanette Haugjord holdt innlegg på vegne av FAU ved Karl Johans Minne. Hun kjenner bydelen godt og har selv vokst opp her, og har nå barn som går i barnehage og på skolen. Hennes egen erfaring er at Tinnheia er et godt sted å bo. Det er åpent og avgrenset. Det er mange grønne lunger og kort vei til naturen. Selv om mye er bra, trakk hun også fram forbedringspunkter. Flere lekeapparater i skolegården er noe mange ønsker. Det er behov for vedlikehold av benker i Grønndalen og belysning vil gjøre området tryggere. Hun er redd for at nye blokker i Manganveien vil føre til at sola forsvinner fra skolens uteområder på ettermiddagen. Generelt ønsker FAU-representanten at Tinnheia får flere tilbud slik at ungdommene holder seg på Tinnheia i stedet for å dra til byen. For å få dette til er det nødvendig å lytte til hva de unge selv sier de har behov for.
Seniorene var representert ved ekteparet Solveig og Johan Reisæter. Solveig er leder for Tinnheia rusleturgruppe. De har turer hver onsdag året rundt, uten væreforbehold. Johan er leder for Tinnheiadansen som har eksistert i 25 år under skiftende forhold. Da fritidssenteret ble pusset opp fikk de lov å bruke menighetshuset til den ortodokse menigheten. Mange av tilhørerne i salen tilhørte målgruppene og de ble invitert til å møte opp og delta på disse to møteplassene for eldre.
PS: Om du ikke hadde anledning til å være til stede på dialogmøtet, kan du sende inn ditt innspill til formannskapet digitalt her.
Formannskapets dialogmøte for Tinnheia ble holdt på Karl Johans minne skole onsdag 19. oktober.