I løpet av dialogmøtet kom det fram mange innspill, både fra de som fikk ordet i møtet, og fra innbyggere som deltok på nett. Ved å klikke på knappen under kan du følge prosessen med å svare ut disse innspillene.
Når du kommer til tabellen: Klikk i ei rute, og så på den blå pila, for å se hele teksten.
Ole Johan Bueklev (bildet) i Repstad eiendom konkretiserte dette med et forslag om å opprette M5, en metrolinje mellom Tangvall og Rona. Han påpekte paradokset med at Flekkerøy med sine 3600 innbyggere har en metrolinje med seks avganger i timen, mens Søgne med sine 11500 innbyggere kun har fire avganger i timen. Bueklev mente det var på sin plass med et bedre kollektivtilbud mellom Tangvall, sentrum og østre bydeler.
Bueklev, som på dette dialogmøtet representerte Kristiansand næringsforening, takket Mur i Sør, Kristiansand kommune og Agder fylkeskommune for de investeringene som er gjort og viste hvilke positive konsekvenser dette vil få for bydel Søgne: Nye arbeidsplasser, et moderne skolesenter, nytt idrettsanlegg, kjøpesenter og flere boliger. – Det skaper aktivitet, og utvikler bydelen videre slik at den blir et enda bedre sted å bo, handle og drive næring i. Tangvall vil aldri bli som før, konkluderte han.
Ida Vatne fra Tinntjønn skole, og Sally Sørensen (bildet) fra Tangvall skole oppsummerte ønsker fra ungdommene i Søgne. Bedre bussforbindelser internt i Søgne mellom boligområdene er sterkt ønsket. Svømmehall og kino står høyt på ønskelisten. Elevene snakket varmt for et tilbud for de som ønsker å mekke. Og de kan tenke seg en nettside med informasjon om hva som skjer. I tillegg tok de to jentene opp medvirkning i ulike prosjekter, og mente ungdommen ikke hadde nok innflytelse fordi de kom for seint inn i ulike prosesser.
Også Jonas Thompsen (bildet), som representerte unge voksne – en aldersgruppe som ikke har vært så lett å engasjere på dialogmøtene, savnet bedre kollektivtilbud. Studenten i begynnelsen av 20-årene trakk fram at flere bussavganger vil gjøre ungdommene mindre avhengige av sine foreldre. I tillegg ønsket han både uformelle og formelle samlingssteder på Tangvall. Han ønsket det var steder folk kunne møtes, og selv ønsket han å treffe gamle klassekamerater.
Thore Tallaksen (bildet) snakket på vegne av beboerne på Tangvall. Selv trives han godt. Alt han trengte var innen gangavstand. Han fortalte formannskapet at det ikke var alle som var begeistret for å få en ni etasjers bygning midt i Tangvall. Mange får redusert utsikt og færre timer med sol. Han oppfordret politikerne til ikke å gjenta denne tabben fra det forrige kommunestyret. Selv synes han det vil være bedre å etablere et boligområde på nordsiden av dagens E-39 og la folk delta i utformingen av boområdet.
Randi Føreland Hansen (bildet) fra Lunde velforening, fortalte om bygda som mistet status som administrasjonssenter i 1974 da det ble flyttet til Tangvall. I dag bor det 5000 innbyggere i Lunde. Det er et lite og oversiktlig sted med butikker og næringsvirksomhet. Det er stor aktivitet i ulike forsamlingshus. Lunde har en aktiv velforening som arrangerer både jule- og sommermarked og er ellers på hugget for at det skal være et trivelig sted. Men noen ting kan også bli bedre, ifølge Hansen.
– Vi har en trafikkfarlig skolevei og flere farlige utkjøringer og kryss, så Hansen, som også etterlyste en ny reguleringsplan som kan ivareta helhetstenkning for området.
Det nye skolesenteret på Tangvall er på hele 25 000 kvadratmeter. Foto: Raimond Oseland
Mange av tilhørerne var nok møtt fram for å få informasjon fra kommunen om hva som skjer i offentlig regi. Erik Sandsmark som er prosjektsjef i by- og stedsutvikling og Stein Tore Sorthe som er kommunalsjef for kultur og idrett fortalte om hva som kommer på Tangvall. Med 25 000 kvadratmeter beskrev Sandsmark dette som et stort prosjekt. Det rommer både en ungdomsskole og en videregående skole. Det vil også inneholde nye lokaler for kultur og idrett. Prosjektsjefen var også opptatt av pengebruken og mente man fikk mye igjen for pengene fordi prosjektet ble startet opp på et heldig tidspunkt. Til de som lurte på når byggene skulle tas i bruk, kunne han fortelle at ungdomsskolen starter opp i januar 2023, mens den videregående skolen er klar til skolestart høsten samme år.
Fra den nye idrettsbanen på Tangvall. Foto: Raimond Oseland
Stein Tore Sorthe fortalte om det store tilbudet innen kultur og idrett som ungdommene kan glede seg til. Fritidsklubb og kulturskole med tilbud innen musikk, dans, drama og kunst, for å nevne noe. Sambruk med ungdomsskolen gjør at man kan utnytte de samme lokalene. I tillegg trakk Sorthe fram den positive effekten ved at lederne for de ulike aktivitetene vil få bedre kontakt med hverandre, og lettere kan fange opp ulike typer utfordringer blant de unge.
Tangvallhallen blir et innholdsrikt idrettsanlegg som vil gi Søgnes idrettslag gode treningsmuligheter. Det nye utendørsanlegget omfatter ikke mer enn de gamle anleggene, men har langt høyere kvalitet.