Varaordfører Erik Rostoft ledet det 26. og siste dialogmøtet med formannskapet i denne perioden.
Varaordfører Erik Rostoft ledet dialogmøtet om frivillighet i Bystyresalen i Kristiansand 31. mai 2023. Foto: Kristiansand kommune
- Dialog med politikerne er utrolig viktig for å forklare og for at vi kan forstå den viktige jobben som blir gjort. For dere som er her fra frivilligheten er det utrolig viktig at dere benytter sjansen til å fortelle oss politikere hvordan dere opplever rammene for å drive frivillighet i Kristiansand, sa Rostoft.
Se hele dialogmøtet med alle innspill og dialog med politikerne her.
Enhetsleder for Frivillighetsenheten i Kristiansand kommune, Anne Grete Widding, innledet dagens møte med å fortelle om kommunens Frivillighetsenhet og om hvordan kommunen jobber med frivillighet. Enheten skal støtte og tilrettelegge for god samhandling mellom kommunen og lag og foreninger, deriblant arrangerer enheten regelmessige temamøter og andre arrangement.
Enheten har ikke egne frivillige eller egne aktiviteter. Widding var tydelig på at dette er fordi kommunen ikke skal være en konkurrent til frivillige organisasjoner.
Enhetsleder for Frivillighetsenheten i kommunen, Anne Grete Widding, fortalte om hvordan kommunen jobber med frivillighet. Foto: Kristiansand kommune
- Frivillighet lever av lyst og dør av tvang, sa Widding før hun la til:
- Frivillighet bør være meningsfylt. Både for den som bidrar med sin innsats og for den som deltar på aktiviteter i frivillighetens regi. Forsvinner det meningsfulle fra frivilligheten, vil motivasjonen for mennesker til å bruke av sin fritid også forsvinne.
Hun la også vekt på hvor viktig frivillighet er for å bygge nettverk og mestringsfølelse.
- Å være en del av et meningsfylt nettverk, som sammen har felles mål, har en enorm verdi i seg selv og er en stor motkraft til ensomhet som noen kjenner på i samfunnet.
Det var flere oppmøtte under dialogmøtet 31. mai. Møtet ble også streamet på Facebook. Foto: Kristiansand kommune
Med et stort og bredt mangfold i frivilligheten i Kristiansand, så fortalte Widding at det var nødvendig å gjøre en avgrensing inn mot møtet med formannskapet med et utvalg av organisasjoner. Utvalget var basert på møtets tematikk med barn / unge og eldre, og at det var organisasjoner som ikke mottar årlig driftstilskudd som var invitert. Det som lå til grunn for temaene barn / unge og eldre, var utfordringer på disse feltene og hvordan frivillighet kan spille en rolle.
Når det gjaldt temaet eldre, mente Widding at frivilligheten vil spille en viktig rolle i å møte eldrebølgen.
- Det er bra med frivillige tilbud til de eldre, men det er også en flott aktivitet for eldre å være frivillig. Det hjelper også organisasjonene fordi de eldre har med seg en erfaring som de unge ikke har.
Ved utfordringsbildet rundt barn og unge viste Widding til rapporter om ungdomskriminalitet som viser en økning.
- Her kan det tenkes at frivillig innsats være viktig for å gi barn og unge et nettverk og et sted å «høre til» og blir sett.
Monica Myhre fra Cerebral Parese-foreningen fortalte at de har fokus på at alle kan være med. Hun fortalte at det er mange barn og unge som føler seg ensom og annerledes, og at dette har blitt verre med pandemien. Barn og unge med funksjonsnedsettelser deltar vesentlig i mindre grad på sosiale arenaer enn jevnaldrende funksjonsfriske.
- Vi vil alle at barna våre skal ha det godt og ha tilhørighet i et felleskap her i Kristiansand. Men virkeligheten er ikke like enkel. Mange føler seg annerledes og blir utsatt for mobbing, sa hun.
Monica Myhre fra Cerebral Parese-foreningen fortalte om hvordan de jobber med barn og unge. Foto: Kristiansand kommune
Myhre fortalte at deres viktigste mål og redskap i CP-foreningen er å skape møteplasser. Små gruppeturer, familieturer og samlinger.
- Ferieturer med oss er for mange eneste mulighet til å dra på ferie med søsken og være sammen med venner.
Hun fortalte at det aller viktigste de har i sitt skattekammer, er vennskap og glede.
- Alt arbeid vi gjør er på frivillig basis. Vi har mange foreldre som har krevende jobber som likevel er med. Hadde vi ikke hatt de ressursene, så hadde vi ikke klart alle de aktivitetene vi gjør.
Steven Watson fra Skaperhuset Sør fortalte at organisasjonen er for alle aldre, og at de fokuserer mye på kreativitet og lek, og sosialt samvær på kryss og tvers av generasjoner.
Steven Watson fra Skaperhuset Sør forteller om hvrodan Skaperhuset Sør jobber med fokus på kreativitet, lek og sosialt samvær på tvers av generasjoner. Foto: Kristiansand kommune
Watson las opp en tekst om hvordan det er å være på Skaperhuset fra Kristian Hagen som er medlem der. Etter en reise til Romania hvor han fikk se frivillighet på nært hold, ble hans ild for frivillighet og det å hjelpe andre tent.
- Skaperhuset gjør en viktig jobb for at barn og unge skal føle seg inkludert og en del av noe, las Watson opp fra teksten.
Hagen understrekte viktigheten av kreativitet og felleskapet.
- Det å si at jeg har laget en Arkade-maskin i fellesskap med andre, betyr noe. Jeg får hjelp og hjelper andre i et felleskap som har en enorm kollektiv kompetanse på mange felt.
Kristian Hagen (t.v.) og Steven Watson (t.h.) fra Skaperhuset Sør er på vei ned fra talerstolen. Vareordfører Erik Rostoft (midten) leder møtet. Foto: Kristiansand kommune
Watson kom med en egen oppfordring til slutt:
- Kom og vær deg selv!
Miriam E. Olsen er frivillig på Fellesverket i Røde Kors. Hun var på møtet for å si noe om hva som motiverer frivillige til å jobbe med barn og unge. Hun ønsket å fortelle sin egen historie om hva som motiverte henne til å bli frivillig i fjor høst.
Miriam E. Olsen er frivillig på Fellesverket i Røde Kors og forteller om hva det har betydd for henne å kunne være med som frivillig. Foto: Kristiansand kommune
- For å si det litt enkelt så stod jeg på den tiden i fare for å falle tilbake på et mørkt sted hvor jeg hadde vært før, og som jeg ikke hadde lyst til å dra tilbake til. Det Røde Kors har gjort for meg, og så mange andre frivillige, er å gi meg sjansen til å duge til noe. Jeg ble møtt med tillit og forventinger om at jeg gjør noe godt for meg selv og for andre.
Olsen fortalte at hun fikk små og store muligheter til å vokse, og at det har ført henne til der hun står foran formannskapet denne dagen, som lokalrådsleder.
- Det er jeg veldig takknemlig for. Det å duge og ha et sted hvor man hører til og blir sett og hørt, og har rom til å være seg selv – det er helt livsnødvendig. Derfor mener jeg at frivillighet kan redde liv.
Tone Zachariassen har vært frivillig i Kafé Kudos i Kirkens Bymisjon i tre år. Kudos er en kafe i Kvadraturen med fokus på ungdom mellom 15 – 20 år. Hun forteller om de mange aktivitetene de har for ungdom der, blant annet øvelseskjøring hvor 10 frivillige har en venteliste på over 40 ungdom som ønsker å være med på øvelseskjøring.
Zachariassen fortalte at hun møter ungdommen med respekt.
- Ordet respekt kan vi dele i to – da betyr det å se igjen. Jeg møter de på nytt hver dag. De er mennesker som meg som kan ha dårlige dager, men jeg henger ikke den dårlige dagen på personen, jeg henger den på dagen. I morgen kan det være annerledes.
Tone Zachariassen er frivillig i Kafé Kudos i Kirkens Bymisjon. Hun fortalte at hun lærer noe nytt hver dag hun er frivillig. Foto: Kristiansand kommune
Hun fortalte at hun vil være og oppleves som en trygg voksen som er interessert i ungdommen. Hun sa at denne tryggheten gjør at hun møter tillit og åpenhet hos ungdommen.
- Jeg mener at det finnes ikke vanskelig ungdom, men det finner mange ungdom som har det vanskelig. Det må vi se. Hun understrekte at det er masse positivt å finne hos ungdommen om man er interessert, og at det må dyrkes slik at det positive gror.
Zachariassen fortalte også at hun lærer nye nytt hver dag hun er frivillig, også om seg selv.
- Selv om jeg er godt voksen, så er jeg ikke utlært. Det minner de meg på hele tiden.
Hun inviterte politikerne i formannskapet til å komme innom å jobbe litt som frivillig og møte ungdommen. Hun avsluttet med viktige ord:
- Det er vår by og det betyr også at det er vår ungdom. Vi må ta vare på dem. Og de skal ta vare på oss når vi bli gamle.
Leder for frivillighet, Hanne Cecilie Jensen fortalte om arbeidet til Den norske turistforening (DnT). Jensen fortalte at alle deres aktiviteter er driftet av frivillige, og at det i 2022 var nesten 2200 timer frivillig arbeid. Det tilsvarer omtrent 12 årsverk frivillig arbeid.
Frivillig i DnT, Torfinn Aarstøl (t.v.) og leder for frivillighet i DnT, Hanne Cecilie Jensen (t.h.) fortalte om hvordan frivilligheten i DnT. Foto: Kristiansand kommune
Torfinn Aarstøl fortalte om hvordan han ble frivillig i DnT, og hva det har betydd for ham etter å ha fått helseutfordringer etter en hjerneblødning i ung alder. Han fortalte at for omtrent 20 år siden falt kroppen sammen igjen, både fysisk og psykisk. For ham ble frivilligheten medisin da en kamerat overtalte meg til å være med på Gaukhei for å fikse på en hytte.
- Det er det rareste. Da jeg kom hjem etter ti dager så fungerte kroppen igjen. Etter dette har jeg vært med å bygge opp flere hytter og stortrives med det.
Han fortalte at han ble et nytt menneske etter dette og at det plusset på seg i alle sider av livet.
- Jeg er storfornøyd av å komme inn i samfunnet igjen på grunn av dette.
Daglig leder i Kristiansand Sanitetsforening, Lisbeth Andersen, fortalte om historien til organisasjonen og hva frivilligheten fra kvinnene har betydd, blant annet i arbeid med tuberkulose, i psykiatrien og i eldreomsorgen.
- Å kunne være frivillig er eldreomsorg. Som for eksempel Gerd som er 101 år nå, som hver tirsdag samler troppene sine og går på kafe og bingo i kantina vår, sa Andersen.
Daglig leder i Kristiansand Sanitetsforening, Lisbeth Andersen, fortalte om hvordan deres organisasjon har drevet med frivillighet gjennom årene. Foto: Kristiansand kommune
Andersen mente at frivillighet er en ressurs i fremtiden. Å være frivillig for eldre er med å holde dem friske og sosiale.
Hun mente også at det offentlige og frivilligheten må bygges tettere sammen. Hun stilte spørsmål til politikere om hva de ønsker med de frivillige organisasjonene.
- Jeg opplever ofte at politikere slenger ut frivillighet i øst og vest. Men begynn å tenk over, hva vil dere med frivilligheten?
Terje Lysholm er frivillig i Røde Kors og gir et innblikk i Besøkstjenesten. Han viste til undersøkelser Røde Kors har gjort rundt tjenesten. Han sa at undersøkelsen viser at blant de som ikke har besøksvenn så er det flere som sitter mye alene og føler seg ensom.
Terje Lysholm er frivillig i Røde Kors og gav salen et godt innblikk i Besøkstjenesten til organisasjonen. Foto: Kristiansand kommune
Lysholm fortalte at de i Røde Kors har en setning som de bruker ofte, og det er at «den beste medisin for et menneske er et annet menneske».
Fremtidens eldrebølge krever mer samarbeid mellom kommunen og frivillige enn det er i dag, mente Lysholm.
- Vi i Røde Kors tror det ville vært godt med såkalte eldrekoordinator i kommunene. Noen som har med eldre befolkningen å gjøre.
Han mente også det er viktig med klare og tydelige avtaler mellom kommune og frivillige om hva frivilligheten skal gjøre i samarbeid med kommunen.
- Samarbeidet med frivillighet bør bli best mulig slik at vi an komme dit vi ønsker å komme med det at den beste medisinen for et menneske er et annet menneske.
Kari Wethrus Jensen er frivillig i Seniordans. Hun fortalte at hun fikk en indre sorg da hun ble syk for 20 år siden og ble uføretrygdet.
- Hva skulle jeg nå gjøre med livet mitt? Jeg var 57 år. Skulle jeg sette meg ned med min indre sorg og utmattelse, eller kunne jeg gjøre noe annet?
Kari Wethrus Jensen har fått mye glede av å være en del av Seniordans i Søgne. Foto: Kristiansand kommune
Jensen fikk høre om Seniordans og så at dette var noe for henne. En plass hvor hun fikk nye venner, trim og glede.
- Sakte, men sikkert fikk jeg bygget meg opp igjen, til den glade Kari jeg hadde vært tidligere. Livet er ikke alltid like lett, og slik er det for mange.
Det er mange som sliter med sykdom, blir alene eller trenger et sted for å trimme og treffe gode venner.
- Flere som er alene sier at Seniordanen er så bra, fordi her kan man komme alene og bli inkludert.
Jensen delte i møtet at Seniordansen har er ordtak:
- Seniordans er godt for hjerte, hjerne, helse og humør.
Sigurd Engebu er frivillig i Kjøregruppa for eldre i Søgne. De har med eldre på kjørerturer på tirsdager og torsdager i buss som har heis til rullestolbrukere. Søgne Seniorsenter eier bussene.
Turene går rundt på Sørlandet til for eksempel Lyngdal, Grimstad, Evje eller andre steder. Gruppen har omtrent 45 personer på listen sin over hjemmeboende pensjonister i Søgne som jevnlig blir invitert med ut på tur.
Sigurd Engebu er blant de frivillige i Kjøregruppa for eldre i Søgne. Foto: Kristiansand kommune
Bussjåfør og en hjelper kontakter sin turgruppe cirka en uke i forveien med spørsmål om de vil være med på tur.
- Vi vet jo at jo eldre vi blir, jo mer må vi kjenne på helsa og hvordan været er, og det er mange ting som spiller inn.
Turdeltakerne betaler 200 kroner per tur som går til middag, kaffe og dessert som de selv ønsker. Det brukes også litt tilskuddsmidler som overstiger det deltakerne betaler inn.
Når en tur er ferdig rundt klokken halv fire, kjøres deltakerne hjem igjen.
- Sjåfør og hjelper får en herlig klapp og en takk fra alle etter endt tur.
Da de planlagt innleggene var ferdig, ble det mye dialog i salen. Blant de som tok ordet, var Cecilie fra Foreldrenettverket, som er en nyetablert organisasjon i Kristiansand. Hun fortalte at de er foreldre til ungdom som utfordrer.
Cecilie fra Foreldrenettverket fortalte om utenforskap blant både ungdom og foreldre, og hvordan felleskapet i frivillighet kan forhindre dette. Foto: Kristiansand kommune
- Min erfaring er at når du har et barn som utfordrer, så blir du utrolig sliten. Felles for alle disse ungdommene er et skolene ikke rommer dem. Jeg har sluttet å si at de ikke passer inn, sa hun og la til:
- De går hver dag ut fra skolen med en følelse av å være mislykket. De søker sammen med andre som føler det samme for å få et felleskap. Det er det vi mennesker gjør. Vi søker andre med lik erfaring som oss selv for å høre til.
Hun fortalte at de jobber for å ha en ungdomsklubb for disse ungdommene som er mellom 13 - 16 år. Hun oppfordret folk til å ta kontakt.
- Min erfaring er at foreldre til barn i utenforskap er også i utenforskap. De er slitne og alene. Når de får tilgang til et felleskap hvor de kan senke skuldrene, og være stolt av sitt barn på tross av at det ikke passer inn i for eksempel skolen eller organisert idrett, så skjer det noe magisk. Mange har sagt at «mitt liv var før og etter dette nettverket»
Til slutt støttet hun Zachariassens tanke om at det er vår by og våre ungdommer.
Yasir er frivillig i Fellesverket i Røde Kors og sitter som representant i Ungdommens bystyre. Han tok også ordet under møtet og oppfordret til en frivillighetsdag på videregående skole for å rekruttere inn unge frivillige.
Yasir er frivillig i Fellesverket i Røde Kors og han oppfordret til en frivillighetsdag i ksolene i Kristiansand. Foto: Kristiansand kommune
Han mente at dersom ungdom fikk dra rundt å møte frivillige organisasjoner og se hvordan frivilligheten jobber, så kunne det bidra til at unge også engasjerte seg frivillig. Han oppfordret også kommunen til å bidra med mer penger inn i frivilligheten.
- Dere ser her hvordan frivilligheten bidrar og gjør en stor jobb som ikke kommunen klarer. Om hvordan de klarer å få unge og eldre til å bli aktive. Nå kommunen ikke klarer det, kan dere gi tilbake, mente Yasir.