I løpet av dialogmøtet kom det fram mange innspill, både fra de som fikk ordet i møtet, og fra innbyggere som deltok på nett. Ved å klikke på knappen under kan du følge prosessen med å svare ut disse innspillene. Når du kommer til tabellen: Klikk i ei rute, og så på den blå pila, for å se hele teksten.
Se opptak av dialogmøtet på Facebook
Skolens rektor, Tor Egil Vaule Andersen (bildet), ønsket formannskapet og tilhørere velkommen. Andersen fortalte at han var stolt over å være lokalisert på Odderøya med det yrende kunst- og kulturlivet som finnes på øya.
Tore Løvland, kommunens arrangementskoordinator, er leder for Odderøyas driftsutvalg. Han orienterte om utvalgets oppgaver som blant annet er å drifte øyas nettside, foreta mindre oppgraderinger og ikke minst tildele leiekontrakter. Det er per dags dato inngått rundt 120 leiekontrakter på de 40 byggene som huser totalt 200 aktører. I tillegg til disse byggene har øya 10 festlokaler, idrettshall og konsertarenaer i Bendiksbukta og amfiet.
Kildens direktør Harald Furre (bildet) skulle ikke snakke om Kilden, men om framtidige mobilitetsløsninger og Odderøya som reiselivsdestinasjon. Han ser for seg at Odderøya om få år kan få 4-500.000 besøkende. Dette krever bærekraftige mobilitetsløsninger for alle typer brukere enten de kommer gående, syklende eller på fire hjul. Kilden og noen av de andre institusjonene på øya har derfor sendt en søknad til Kristiansand kommune og fylkeskommunen om etablering av et miljøvennlig transportsystem. Kildens direktør, med fortid som kommunens ordfører, brukte anledningen til å oppfordre formannskapet til å realisere prosjektet.
Harald Furre ønsker seg et samarbeid med Visit Sørlandet for å gjøre Odderøy til en reiselivsdestinasjon for kulturturisme og ser for seg salg av week-end pakker med kulturopplevelser.
Jan Freuchen og Lasse Årikstad (bildet) representerte øyas kunstnermiljø. Freuchen benyttet anledningen til å slå et slag for det som ikke er gjennomregulert, men viltvoksende. Og han lekte seg med ordspillet The Odder Island, det som er litt annerledes og det som er litt «odd». Billedkunstneren fortalte at det skjer mye på Odderøya, både i det skjulte og det som kommer ut til publikum i regionen, nasjonalt og internasjonalt. Han avsluttet med å stille spørsmål om ting skal reguleres eller om det skal få vokse fritt og la tilfeldigheter avgjøre. Han pekte på dilemmaet mellom å bevare eller utvikle.
Lasse Årikstad overtok stafettpinnen fra sin kollega og oppfordret politikerne til mest mulig vern av øya. Dette er viktig for fremtidige generasjoner.
– Odderøya er noe av det fineste vi har i Kristiansand. Jeg har aldri savnet noe her, sa Årikstad, som støtter oppgradering av eksisterende bygg og tok til orde for å opprette et felles verksted og en kunstskole for unge kunstnere.
Blant alle aktørene på øya er kanskje Odderøyas venner mest kjent blant folk i byen. Frivillige jobber som kaféverter og med tilrettelegging for turgåere. Mindre kjent er det kanskje at Odderøyas venner også jobber med formidling øyas militære historie, først og fremst anleggene på toppen av øya. Steinar Ose (bildet) fra foreningen fortalte om Haubitz anlegget mens en film fra anlegget gikk i bakgrunnen. Hans budskap var at et tilskudd på 1,5 millioner kroner vil utgjøre en enorm forskjell for å sette anlegget i en representativ tilstand og lage en utstilling. Ose uttrykte et sterkt ønske om å gjøre Haubitz anlegget om til et minnested for de som kjempet og falt på Odderøya 9. april 1940. Han fortalte at mange av turistene som kommer inn med cruiseskip og ferjer besøker øya, og de ønsker tilgang til Haubitz-anlegget. Steinar Ose er ellers godt fornøyd med samarbeidet med kommunen, og benyttet anledningen til å invitere formannskapet på en omvisning når det passet, en invitasjon som ordfører Skisland takket ja til.
Etter mange års planlegging begynte de første beboerne å flytte inn på Odderøya i januar 2019. I debatter om Kilden og Kunstsilo har enkelte falt for fristelsen til å kalle beboerne i Kanalbyen for «fiffen», en betegnelse som beboer Carsten Carlsen ikke synes er så veldig treffende selv om de føler seg privilegerte. Han fortalte at Kanalbyen er et godt sted å bo, men de har en stor utfordring. Og den handler om trafikale forhold som fartsgrenser som ikke overholdes og farlige snuoperasjoner av biler i et område hvor det ferdes barn som bor her eller som skal til Knuden.
Lena Vieira (bildet), som også bor i Kanalbyen, skildret sine gylne øyeblikk på øya, som å nyte soloppgangen på toppen, lytte til stillheten sammen med øyas rådyr, fordype seg i ei bok i hengekøya, ta en dukkert en fin sommerdag, eller slå av en prat med en kunstner som tar seg en pause.
Direktør Jan Olsen (bildet) ved Vest-Agder museet hadde fått den umulige oppgaven å formidle øyas historie på den tilmålte tiden på 4 minutter. Takket være god formidling kunne nok de aller fleste av tilhørerne gå hjem med en kunnskap de ikke hadde da de kom. De første militære anleggene ble etablert på 1600 tallet, og har i perioder blitt oppgradert. Resultatet er at Odderøya har et unikt militært landskap i nasjonal sammenheng. Øya inneholder også mange kulturminner som er knyttet til øyas funksjon som karantenehavn. Det foreligger planer om et kulturhistorisk museum i Nodeviga, og Olsen så fram til at dette blir realisert for å kunne formidle Kristiansand og Odderøyas historie.
Odderøya har også internasjonale forbindelser. Det står Norgesfilm for med sine strømmetjenester og filmformidling i Norden. Daglig leder Anders Koppang Grønn fortalte hvordan bibliotekbrukere kan låne filmer uten betaling. Det som startet med en tjeneste for danske bibliotekbrukere er nå utvidet til de andre nordiske landene. Norgesfilm er også blitt en aktør innen utdanningssektoren hvor nesten 1000 skoler kan bruke film som et digitalt læremiddel. Grønn er svært fornøyd med beliggenheten på Odderøya og tilhold i bransjebygget sammen med seks andre virksomheter. Takket være Kristiansand eiendom er bygget under rehabilitering.
Helene Isaksen (bildet) er leder for Geitmyra matkultursenter. Det er flere slike sentre, og det på Odderøya er sjømatsenteret. Målet er å lære barn og unge om sunn mat. Senteret formidler både matglede og bærekraft. I 2022 nådde senteret ut til 8000 mennesker takket være et høyt aktivitetsnivå med besøk av barnehagebarn og sjetteklassinger. Beliggenheten på Odderøya gir også mulighet for utendørsarrangement. I fjor gjennomførte Geitmyra 3 matfestivaler.
Kristiansand kommune forvalter 40 av byggene. Erik Søderlind (bildet) fra Kristiansand eiendom foretok en gjennomgang av de ulike byggene og fortalte om byggenes tilstand og hva som gjøres eller er gjort slik at de kan brukes. Takket være et godt samarbeid med Tangen videregående skole, har mange av byggene fått ny fasade. Dette samarbeidet gir mye for pengene, men Søderlind uttrykte ønske om øremerkede midler til dette formålet.