En meddommer (lekdommere) er en person, uten juridisk utdannelse, som sammen med fagdommer er med å ta avgjørelser i rettssaker. Som meddommer kan du regne med å bli innkalt to ganger i året. De fleste rettssaker varer fra én til tre dager, men enkelte saker kan vare noe lenger.
Å være oppnevnt som meddommer er en tillitserklæring fra samfunnet, og et viktig bidrag for å oppfylle kravet om at personer skal dømmes av likemenn.
I tingretten vil det være én hoveddommer (som er fagperson) og to meddommere som er vanlige borgere i samfunnet.
Meddommer i lagmannsretten
Vervet som meddommer i lagmannsretten innebærer at du er én av fem meddommere som skal dømme i straffesaker sammen med to fagdommere. Hvis strafferammen er mer enn seks års fengsel, settes retten med tre fagdommere og ti meddommere.
Jordskifteretten settes vanligvis med jordskiftedommeren som enedommer, det vil si uten meddommere. I noen saker suppleres jordskifteretten to meddommere som er vanlige borgere i samfunnet.
Jordskifteretten fastsetter og endrer eiendom- og bruksrettsforhold.
Derfor må en meddommer i jordskifteretten være kyndig i de sakene retten behandler.
Meddommerne i jordskifteretten må være så mobile at de kan delta på befaring, enkelte ganger i ulendt terreng.
Å være meddommer er en viktig samfunnsoppgave og en samfunnsplikt. Meddommere har derfor krav på å få dekket utgiftene de har hatt i forbindelse med oppdraget. Statens reiseregulativ benyttes, og den som blir trukket i lønn fra arbeidsgiver har krav på å få dette dekket. Dette gjelder også selvstendig næringsdrivende.
Lovverket stiller krav til hvem som kan velges til meddommer i Kristiansand kommune. Noen av disse kravene er at:
Eventuelle spørsmål kan rettes til politisk og administrativt sekretariat ved Eva Sand, tlf. 456 13 805.