Etter planen skal ny arealdel vedtas av bystyret i 2024. Dagens arealplaner vil gjelde inntil det er vedtatt en kommuneplanens arealdel. Hvis det blir deling, må de tre nye kommunene ta stilling til om de skal sette i gang arbeid med ny arealplan.
Samleside om kommuneplanens arealdel
Hver høst legger kommunedirektøren fram en plan for bystyret om hva kommunen skal gjøre og bruke penger på de neste fire årene (forslag til Økonomiplan). Bystyret behandler kommunedirektørens forslag og vedtar endelig økonomiplan i desember.
Samleside med det som er vedtatt for 2023, økonomiplan 2023-2026, forslag til økonomiplan 2024-2027, og budsjett og økonomiplaner fra tidligere kommuner finner du ved å klikke på lenken under.
Ved tildeling av plass på institusjon er det flere hensyn som forsøkes ivaretatt. Det handler primært om brukere og brukerens behov, men også om tilgang på plasser og hvor mye det haster. Det kan også være nødvendig å ta hensyn til brukerens behov for spesiell kompetanse. Det vil si spesialavdelinger med særskilt kompetanse om brukerens helseutfordring.
Når det gjelder ønske om å få plass på særskilte omsorgssentre, tilstreber vi å ta hensyn der det er gjenlevende ektefelle. Dette må alltid vurderes opp imot hastegrad for tildeling. Øvrige ønsker for å få plass i en bestemt del av kommunen veier ikke like tungt som nærhet til ektefelle.
Før kommunesammenslåingen hadde Kristiansand kommune en 100 prosents stilling, mens Songdalen og Søgne delte på en 50 prosents stilling. I dag har Kristiansand kommune til sammen 150 prosents stilling (100 + 50). Det betyr at beboere i Søgne og Songdalen nå har tilgang på 150 prosent kreftkoordinator.
Å bygge nytt renseanlegg i Høllen er grovkalkulert til å koste mellom 354 og 1.198 millioner kroner, avhengig av rensekrav og hvilken løsning som blir valgt. Kristiansand kommune har derfor jobbet videre med en løsning med sjøledning fra Høllen til Odderøya renseanlegg. Denne løsningen er grovkalkulert til mellom 340 og 382 millioner kroner.
Klikker du på lenken under kan du lese et notat med oppdatert informasjon om ny renseløsning for Søgne og Songdalen. Dette er en oppdatert versjon av notatet som ble publisert 19.12.2023.
Oppdatert notat om renseløsning for Søgne og Songdalen
I 2023 ble det bevilget følgende kommunalt driftstilskudd:
Det er ingen planer om å flytte legevakten fra Tangvall til Eg.
Legevakttilbudet på Nodeland var åpent hver onsdag og torsdag fra klokken 15-23, og hver tredje helg. I dag er det legevakt på to lokasjoner i Kristiansand (Eg og Tangvall).
Nye kompetansekrav kom i 2020, og stiller større krav til funksjonene på en legevakt enn tidligere. Blant annet må sekretærer ha sykepleierutdannelse.
Undervisningssykehjemmet på Songdalstunet ble slått sammen med tilsvarende tjeneste i Kristiansand i 2017. I dag er også hjemmetjenester en del av arbeidsområdet, og begrepet som nå brukes er Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester (USHT). I dag er Kristiansand vertskommune for USHT Vest.
Logoped er ikke en lovpålagt tjeneste i kommunen, og mange kommuner velger derfor ofte bort dette tilbudet.
I Kristiansand kommune i dag har vi logopeder som arbeider både med barn, ungdom og voksne. Voksne med afasi, stemmevansker og nevrologiske vansker som for eksempel. Parkinsons sykdom, kan nå søke om logopedisk oppfølging i kommunen. Dette var ikke et tilbud man kunne få i gamle Søgne eller Songdalen kommune.
Det tidligere utstyrslageret i Songdalen er ikke lenger tilgjengelig. Nå tilbys hjelpemidler som rullator, rullestol, personløfter med mer fra Enhet for rehabilitering i Rigedalen. Enheten har åpent mandag til fredag fra klokka 09.00 til 15.00. Tilbudet omfatter varig lån av ulike hjelpemidler, korttidslån og reparasjon av hjelpemidler i tillegg til trygghetsalarm.
Bystyret vedtok 9.11.2022 ny strategi for utviklingen av kulturskolen fram til 2029.
Blant de seks vedtatte delstrategiene er det en «lokaliseringsstrategi» som blant annet sier at kommunen skal videreutvikle «fire bydelskulturskoler i Vågsbygd, Tangvall, Nodeland og bydel øst». I tillegg er det vedtatt at det skal etableres ca. 20-30 satellitter på skoler og i andre egnede lokaler. Vedtatt plan inneholder ingen sentralisering av kulturskoletilbudet.
En kommune skal ha ett NAV-kontor. NAV Kristiansand har veiledere tilstede ved innbyggertorgene på Tangvall og Nodeland for å kunne gi nødvendig veiledning og hjelp. Tilbudet på innbyggertorgene er politisk vedtatt.
Tidligere vedtak og agenda for fremtidige møter finner du i Politisk Agenda.
Det er ingen pågående initiativ eller planer om å foreta endringer når det gjelder Finsland skole.
Rosseland skole blir, i likhet med alle de øvrige grunnskolene i Kristiansand kommune, vurdert i skolebehovsplanen som blir lagt fram sammen med budsjettet for 2025-2029. Det foreligger ingen planer om å legge ned Rosseland skole i 2024. Driftsrammer for skolen ligger inne i vedtatt økonomiplan.
Det pågår for tiden en utredning av ulike alternativ for å løse barnehage- og skolestrukturen i nedre del av Greipstad.
Songdalen-skolenes budsjetter før og etter sammenslåingen med Kristiansand er ikke direkte sammenlignbare. Før sammenslåingen var eksempelvis lønn til vaktmestere og renholdspersonell lagt inn i den enkelte skoles budsjett. I Kristiansand kommune er disse kostnadene lagt til Kristiansand eiendom sitt budsjett. Før sammenslåingen hadde skolene i Songdalen også kostnader til skolesvømming. I Kristiansand kommune ligger disse kostnadene som en sentral budsjettpost som ikke belastes skolene.
Birkelid læringssenter var del av et interkommunalt samarbeid. Læringssenteret ble nedlagt og tilbudet flyttet på grunn av overkapasitet på Kongsgård skolesenter med tilhørende barnehage.
Det skal vurderes om det er grunnlag for å legge ned Birkelid barnehage, dersom barna kan få plass i de eksisterende barnehagene uten at det får konsekvenser for foreldre/foresatte.
Bjørnungen barnehage arbeider med norsk språk og språkutvikling for minoritetsspråklige barn. Bjørnungen bruker blant annet metoder utviklet gjennom et avsluttet prosjekt som var støttet av daværende Fylkesmannen i Agder.
Endringer i NAV er for en stor del besluttet sentralt, og tilbud og organisering vil i mange tilfeller endres uavhengig av kommunenes egen organisering. Et eksempel på dette, er endringer som følger av digitalisering i NAV. I dag er tre funksjoner daglig tilgjengelig for innbyggerne i NAV-bygget på Nodeland: Veileder fra NAV, bibliotekansatt, og ansatt ved innbyggertorg. I tillegg kan veileder fra NAV komme fysisk til Nodeland etter ønske.
Frivillige lag og foreninger kan bruke kommunale lokaler vederlagsfritt til sine ordinære foreningsaktiviteter.
Presentasjon av økonomiplanene for de tre kommunene holdt i formannskapet 7. oktober 2020