Listen over internasjonale nettverk er oppdatert pr. desember 2024.
Kristiansand kommune gikk i 2020 sammen med andre kommuner og fylkeskommuner og dannet Bærekraftsnettverket. Målet for Bærekraftsnettverket er å få fart på bærekraftig samfunnsomstilling og bidra til å oppnå FN sine bærekraftsmål innen 2030. Bærekraftsnettverket er en lærings- og samarbeidsarena for norske kommuner og fylkeskommuner, med mål om å samarbeide nasjonalt, og handle regionalt og lokalt. Bærekraftsnettverket ledes av en styringsgruppe og arbeidet koordineres av et sekretariat. Kristiansand har vært representert i styringsgruppen ved direktør for Samhandling og innovasjon i perioden 2020-2024.
Bærekraftsnettverket samarbeider med FNs program for smart og bærekraftig utvikling av byer og lokalsamfunn, United for Smart and Sustainable Cities (U4SSC).
Status: Kristiansand kommune er representert i flere av arbeidsgruppene i nettverket.
Ansvarlig: Samhandling og innovasjon
Covenant of Mayors - Europe | Covenant of Mayors - Europe
Byene forplikter seg til arbeide for konkrete tiltak som underbygger nasjonale og EUs mål for klimagassutslipp innen 2030. De skal utarbeide en plan for bærekraftig energi og klima, som det skal rapporteres på.
Status: Kristiansand har vært med her siden 2009, men deltar lite i nettverket.
Home - European Cities Against Drugs
Nettverksorganisasjon med politiske ledere fra mer enn 250 medlemsbyer. Organisasjonen har som formål å forebygge rusmiddelbruk og forbedre behandlingstilbud gjennom blant annet utveksling av god praksis. Kristiansand har vært medlem i ECAD siden 1999.
Status: Kristiansand hadde styreleder i dette nettverket inntil 2023 ved Viggo Lütcherat. Han er nå styremedlem. I dag er Kristiansand den eneste norske byen som fortsatt er medlem.
Ansvarlig: Helse og mestring
Intercultural Cities - Home - Intercultural cities programme
Nettverket er forankret i Europarådet og skal bidra til å utvikle og vurdere grad av modenhet og kompetanse i byer med en flerkulturell befolkning. Medlemsbyer forplikter seg til å bekjempe fordommer og diskriminering. Kristiansand ble medlem i april 2020 etter behandling i formannskapet.
Status: Kristiansand kommune er aktiv deltaker i den Norske delen av nettverket, der Oslo har lederrollen. Deltakelsen i nettverket ses i sammenheng med Demokratiuka/Europakonferansen, som har en tydelig kobling til Europarådet.
Ansvarlig: Kultur og innbyggerdialog
Local Governments for Sustainability
Nettverket tilbyr sine medlemmer en rekke muligheter for å bygge kompetanse og kapasitet som er nødvendig for bærekraftig samfunnsutvikling. Kristiansand har vært medlem siden 1995. Her deles gode eksempler fra byer over hele verden.
Status: Kommunen deltar med relevante fagpersoner i webinarer og konferanser som tilbys medlemmer.
Ansvarlig: Samhandling og innovasjon
ICORN international cities of refuge network
Nettverk for byer med fribyforfatter. ICORN og Fribyordningen består av byer og regioner som tilbyr beskyttelse for forfulgte forfattere og kunstnere. ICORN er særlig opptatt av ytringsfrihet, demokratiske verdier og internasjonal solidaritet. Hovedsete er i Stavanger.
Kristiansand kommune er den andre kommunen i Norge som ble med i ICORN. Til sammen har 8 forfattere søkt tilflukt i Kristiansand. Det er Kristiansand folkebibliotek som i dag har koordineringsansvaret for ordningen.
Status: Det har det siste året vært god aktivitet rundt fribyforfatterordningen. Kristiansand folkebibliotek har laget en egen vandreutstilling med utgangspunkt i forfatternes litteratur. Under Demokratiuka samarbeidet Kristiansand kommune med Stavanger kommune, Agder fylkeskommune og Forfattersentrum Sør om flere arrangement med utgangspunkt i forfatterne og deres historier.
Ansvarlig: Kultur og innbyggerdialog
ISOCARP – International Society of City and Regional Planners
Internasjonal organisasjon for planleggere og institusjoner fra rundt 100 nasjoner. Formålet er økt kompetanse om byutvikling gjennom å skape et globalt nettverk av fagrådgivere, og utveksling av erfaringer, utdanning og forskning. Kommunen er institusjonelt medlem.
Status: Nettverket har en årlig verdenskongress, og en rekke andre aktiviteter. Kristiansand kommune er aktiv deltaker i nettverket, men deltakelsen varierer fra år til år.
Ansvarlig: By- og stedsutvikling
Medlemsorganisasjon med 20 medlemsbyer fra de Nordiske land. NSC hjelper medlemsbyene med erfaringsutveksling, kartlegging, råd, kunnskap og konkret handling for å kunne utvikle trygge byer, motarbeide polarisering, beskytte og forebygge innbyggerne mot ekstremisme, vold og hat.
Status: Medlemskapet i NSC har gitt Kristiansand et stort løft innen ekstremisme forebygging og innen kriminalitetsforebygging. Flere deler av kommunen har vært engasjert i nettverksaktivitetene. Nettverket holder årlige samlinger hvor politisk ledelse blir invitert.
Ansvarlig: Kultur og innbyggerdialog
Egen side for Smart Kristiansand
Nettverket, består av 20 byer i Norden, og deler god praksis for byutvikling, gjennom uttesting av felles pilotprosjekter som søker nye innovative løsninger innenfor områder som avfallshåndtering og -gjenvinning, luftforurensing, sirkulær økonomi og gjenbruk, økt urbanisering og helseutfordringer. Nettverket finansieres primært av midler vunnet i søknader utlyst av Nordiske land og EU.
Status: Fornyet medlemskap fra 2024-2027.
Ansvarlig: Samhandling og innovasjon
Lansert i 2015 under FNs generalforsamling i New York som et by-initiativ for å motvirke polarisering, ekstremisme og vold i alle former. Ledes av en Londonbasert tenketank som heter ISD. 25 byer ble utpekt som «Strong cities» innledningsvis, og fra Norge var både Kristiansand og Oslo blant de utvalgte. Nettverket er et ikke-betalende nettverk og er blitt utvidet til over 200 byer i hele verden. Nettverket består både av ordførere, fagrådgivere og praktikere.
Status: Aktiviteten fra dette nettverket går litt i bølger. Stort sett handler det deltakelse i seminarer og arrangementer. Gjennom dette har Kristiansand kommune kommet i kontakt med fagpersoner i andre byer, og blitt inspirert til lokale tiltak.
Ansvarlig: Kultur og innbyggerdialog
Nettverk av byer fra landene rundt Østersjøen inkludert Norge. Nettverket og medlemmene arbeider for demokrati, økonomisk, sosial, kulturell og miljømessig utvikling på en bærekraftig måte. 70 byer er medlemmer i dag. Nettverket er politisk styrt, men samarbeidet er faglig basert i tematiske kommisjoner.
Status: Ordfører Mathias Bernander er styremedlem. Det er to styremøter i året. UBC er et aktivt nettverk, og det er mye aktivitet rettet mot EU politikk og programmer. Ukraina- samarbeid er viktig.
Ansvarlig: Samhandling og innovasjon
Øyvind Lyngen Laderud
Internasjonal koordinator
Telefon: +47 47 64 84 92
Epost: Oyvind.Laderud@kristiansand.kommune.no