Programmet tar til sikte på et samfunn hvor barn og unge kan vokse opp uten å bli utsatt for vold og seksuelle overgrep. Arbeidet med nullvisjonen skal blant annet oppfordre til en sunn seksuell helse og utvikling blant unge.
Det står sentralt i programmet å motarbeide tabuer i samfunnet knyttet til forskjellig seksuell atferd. Kommunens innbyggere skal ha kunnskap om hvilke instanser som kan ivareta dem dersom de er blitt utsatt for vold og seksuelle overgrep eller annen grenseoverskridende atferd. Med dette menes også at de ansatte i tjenestene skal oppleve at de har tilgang til informasjon, verktøy og et støtteapparat i en arbeidshverdag hvor man jobber tett på mennesker i svært sårbare situasjoner.
Tjenestene i Det finnes hjelp er for personer over 18 år med seksuell interesse for barn, som har en selvidentifisert risiko, og som ønsker hjelp til å unngå å handle på sin seksuelle interesse.
Forskningsrapporten "Vold og overgrep mot barn og unge" er basert på UngVold-studien som er gjennomført tre ganger: i 2007, 2015, og i 2023. Studien viser at én av fire ungdommer rapporterer om seksuell vold i løpet av oppveksten.
– Vi finner at omfanget av nesten alle former for seksuell vold som ble målt i undersøkelsen, hadde doblet seg fra 2015 til 2023, både blant jenter og gutter, og at rundt én av fire ungdommer i studien hadde vært utsatt for minst ett tilfelle av seksuell vold i løpet av oppveksten, forteller prosjektleder og NOVA-forsker Lars Roar Frøyland.
Kilde: UngVold 2023 - utviklingstrekk i voldsutsatthet. Du kan lese mer om rapporten her.
Siv Nina Sletten, programleder
E-post: siv.nina.sletten@kristiansand.kommune.no
Telefon: 93 25 38 40