Første pilot i kompetanseprogrammet

Det pågår målrettet arbeid for å følge opp bystyrets vedtak om en nullvisjon mot vold og seksuelle overgrep mot barn og unge.

Et felles kompetanseprogram

Et av tiltakene som nå er satt i gang er utviklingen av et kompetanseprogram for kommunens ansatte som jobber med barn, unge og deres familier.  Dette skal bidra til at ansatte har god kompetanse om hvilke risiko- og beskyttelsesfaktorer som er knyttet til at barn utsettes for vold og seksuelle overgrep. Videre skal det bidra til at de ansatte har lett tilgang til støtte og oppdatert kunnskap om forebygging, avdekking og håndtering av vold og overgrep. 

Den første samlingen i kompetanseprogrammet fant sted på Knuden kulturskole 10.februar. Her var kommunens jordmødre invitert sammen med avdelingsledere i Familiens hus. Målet med dagen var praktisk øving gjennom simuleringsmetodikk. Dagen var en pilot i kompetanseprogrammet, der man tester ut simulering som verktøy. Denne dagen fikk jordmødre og avdelingsledere trene på aktuelle ferdigheter i scenario som de har meldt tilbake at er realistiske og viktige i forebygging og oppfølging av vold og seksuelle overgrep. 


Kompetanseprogram.jpgFoto: Kristiansand kommune

En tydelig oppfordring

Dagen startet med faglige innspill fra Siri Søftestad og Mogens Albæk. Søftestad innledet med en tydelig oppfordring om å være rustet til å oppdage, hjelpe og beskytte barnet som blir utsatt for krenkelser. Det kan være forferdelig vanskelig å snakke om vold og/eller overgrep; ansatte som jobber med barn og unge kan bidra til at den som er utsatt åpner seg og dele hva de har opplevd.

Forskning viser at det i snitt går 17 år fra første overgrep til noen får vite om det. Et av målene med øvingen vi gjør i kompetanseprogrammet er at utsatte våger å fortelle tidligere. Fortielse har aldri beskyttet, og de fleste er avhengige av at noen ser, spør og skaper et rom der det er mulig å fortelle. 

Mogens bekreftet at de fleste overgrep avdekkes på bakgrunn av initiativ fra en tredjeperson. For mange er det skremmende å gå inn i den krevende samtalen i møte med utsatte, og det krever mot å spørre. Forskning viser at i gjennomsnitt svarer barn/voksne først 6.gang noen spør. Det betyr at vi må bestemme oss for å spørre, og vi må øve oss på å ta imot svaret vi får som en gave, sier Mogens.

Takk til Richard Hardeland Skåra fra USHT, Dagfinn Nesje fra HM, Live Sogn, Marianne Stray Ås og Liv Torsvik fra Oppvekst som bidro med fasilitering.

Kilder til forskningen som ble omtalt

Steine, I. M., Winje, D., Nordhus, I. H., Milde, A. M., Bjorvatn, B., Grønli, J., & Pallesen, S. (2016). Langvarig taushet om seksuelle overgrep: Prediktorer og korrelater hos voksne som opplevde seksuelle overgrep som barn. Tidsskrift for Norsk Psykologforening, 53, 2016, 889–899

Barn forteller (i gjennomsnitt) først om det vondeste i 6. samtale; Kvello, Øivind i foredrag på årlig Kriposseminar, 2023.