For foresatte

På denne siden finner du ressurser du som foresatt kan benytte dersom dine barn har blitt utsatt for- eller har utøvd problematisk eller skadelig seksuell atferd. Du finner også nyttig informasjon om seksualitet og tips til hvordan du kan du kan prate med barnet ditt om ting som er vanskelig.

Hvordan ta en vanskelig samtale

Som foresatt er det du som kjenner barnet ditt best. Det er naturlig å ønske å beskytte barnet ditt og hjelpe dem når de står overfor vanskelige situasjoner. Å ta opp en vanskelig samtale kan føles utfordrende, men det er en viktig mulighet for å gi støtte, trygghet og hjelp.

Denne guiden er laget for å hjelpe deg med å starte en samtale med barnet ditt hvis du har bekymringer, eller hvis du tror de trenger å dele noe som er vanskelig for dem.

Vær oppmerksom på tegnene

Hvis du kjenner en uro eller har mistanke om at barnet ditt går gjennom noe vanskelig, er det viktig å være oppmerksom på endringer i atferd eller følelser. Dette kan være tegn på at barnet ditt trenger hjelp.

Tegn på at barnet ditt kan trenge å snakke:

  • Endringer i humør, atferd eller interesse for ting de vanligvis liker.
  • Økt tilbaketrekning eller ønske om å være alene.
  • Tegn på uro, angst eller frustrasjon.
  • Plutselige eller uvanlige fysiske symptomer (som søvnproblemer, hodepine eller magesmerter).

 

Se samtaleguiden her

1. Velg riktig tidspunkt og sted

For at samtalen skal være mest mulig effektiv, er det viktig å finne et tidspunkt og sted hvor dere kan snakke i ro og uten forstyrrelser. Det er viktig at barnet ditt føler seg trygg, og at dere kan ha en åpen og ærlig samtale.

2. Start samtalen på en åpen og trygg måte

Når du skal starte samtalen, prøv å være rolig og støttende. Unngå å starte med anklager eller spørsmål som kan få barnet ditt til å føle seg presset. Start heller med å uttrykke at du er bekymret og at du er der for å lytte.

Forslag til startsetninger:

- "Er det noe du har lyst til å dele med meg? Jeg er her for å hjelpe."

-  "Jeg vet at det kan være vanskelig å snakke om visse ting, men jeg er alltid her for å støtte deg."

3. Lytt aktivt og vær tålmodig

Vær forberedt på at barnet ditt kanskje ikke åpner seg med én gang. Det kan ta tid før de føler seg trygge nok til å dele, og det er helt greit. Gi barnet ditt tid til å tenke og snakke, og unngå å avbryte.

Vær tålmodig:

La barnet ditt ta ledelsen i samtalen. Ikke press dem til å snakke hvis de ikke er klare.
Bekreft følelsene deres ved å si ting som "Jeg forstår at dette er vanskelig" eller "Det er helt ok at du tar deg tid."

4. Vær åpen og ikke dømmende

Barn og unge kan være redde for å dele tanker eller opplevelser fordi de er redd for å bli dømt. Det er viktig at du skaper et rom der barnet ditt kan føle seg trygg nok til å være åpen.

Vær åpen for alt barnet ditt deler, uansett hva det er.

- “Takk for at du deler dette med meg. Jeg er her for å støtte deg, uansett hva."

- "Det er modig av deg å snakke om dette. Vi skal finne en måte å få hjelp på sammen."

5. Unngå å presse for mye

Hvis barnet ditt ikke er klar til å snakke, press dem ikke. Det er viktig å vise forståelse for at de kanskje ikke ønsker å dele alt med deg på en gang.

Du kan si noe som: "Jeg forstår at dette er vanskelig å snakke om. Jeg er her for deg, og vi kan ta det steg for steg."

6. Tilby hjelp og løsninger

Etter at barnet ditt har delt det de føler eller opplever, er det viktig å diskutere hvordan dere kan få hjelp. Det kan være at barnet ditt ønsker støtte fra andre voksne, som en helsesykepleier, lærer, psykolog eller terapeut.

Eksempler på hvordan du kan tilby hjelp:

- "Hva tror du kan hjelpe deg akkurat nå? Skal vi snakke med en helsesykepleier eller finne en annen voksen som kan støtte deg?"

- "Det finnes steder og mennesker som kan hjelpe, og vi kan finne ut hva som føles best for deg."

7. Oppfølging og støtte etter samtalen

Det er viktig å følge opp samtalen etter at den er over. Vis at du er der for barnet ditt, og spør jevnlig hvordan de har det. La barnet vite at du er tilgjengelig for flere samtaler når de er klare.

Tenk på oppfølging:

- "Hvordan har du det nå? Er det noe mer du vil snakke om?"

- "Jeg er glad vi fikk snakket sammen, og husk at vi kan snakke mer når som helst."

Tips for å gjøre samtalen lettere:

Vær bevisst på kroppsspråket ditt: Vær åpen, rolig og ikke dømmende i både kroppsspråket og tonen din. Smil, ha øyekontakt, og gi barnet ditt plass til å uttrykke seg.

Bruk ressurser: Hvis du føler at samtalen er for vanskelig, eller at barnet ditt trenger ekstra hjelp, kan du kontakte fagpersoner som helsesykepleier, psykologer eller barnevernstjenesten for veiledning.

Husk: Din rolle som foresatt er å støtte og beskytte barnet ditt, og det er alltid hjelp å få. Å åpne opp for en samtale kan være det første steget mot at barnet ditt får den støtten de trenger.

Hvordan snakke om sex og grenser

Er du usikker på hvordan du skal prate med barnet ditt om seksualitet, eller ungdommen din om grenser og sex? Barne-,  ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) tilbyr flere ressurser på hvordan du som foresatt kan prate om sex og grenser.

Hvordan snakke med barnet ditt om seksualitet

Hvordan snakke med ungdommen om grenser og sex