For barn og unge

På denne siden finner du aktuelle ressurser. Dette gjelder både for deg som har vært utsatt for seksuelle overgrep, føler deg utrygg eller har andre spørsmål rundt seksualitet.

Står du i en vanskelig situasjon?

Kristiansand kommune har flere tjenester du som ung kan benytte deg av, dersom du har behov for hjelp. 

Trenger du noen å snakke med?

Er situasjonen kritisk?

Hvis du står i en kritisk situasjon, ta kontakt med Alarmtelefonen for barn og unge. Den er åpen hele døgnet. Du kan ringe 116 111, sende SMS til 41 71 61 11 eller sende e-post til alarm@116111.no.

Hvordan ta en vanskelig samtale

Å ta opp vanskelige temaer kan føles skummelt, men det er et viktig første skritt mot å få støtte og hjelp. Denne guiden er laget for å hjelpe deg som ønsker å snakke med en voksen du stoler på om noe som er vanskelig.

Det er alltid hjelp å få, og du har rett til å bli hørt og støttet. Det er modig å ta det første steget mot å dele dine tanker eller opplevelser.

Se samtaleguiden her

1. Tenk gjennom hva du ønsker å dele
Før du begynner samtalen, kan det være nyttig å tenke på hva du ønsker å fortelle. Hva føler du er viktig? Hvis det er mye du ønsker å si, kan du begynne med én ting og så bygge på samtalen etter hvert.

2. Velg en trygg voksen
Det er viktig å velge en voksen som du føler deg trygg med, og som du tror vil lytte til deg uten å dømme. Dette kan være en forelder, en lærer, helsesykepleier, forelderen til en venn, eller en annen voksen du stoler på.

3. Start samtalen
Å starte en samtale kan være det vanskeligste. Du kan starte med å si at du har noe viktig du ønsker å snakke om, eller fortelle at du har følelser eller tanker som er vanskelige å sette ord på.

Forslag til startsetninger:

- "Jeg har tenkt på noe i det siste som jeg synes er vanskelig, og jeg trenger å snakke om det."

- "Det er noe som plager meg, og jeg vet ikke helt hvordan jeg skal forklare det."

Tips for å gjøre samtalen lettere:

Skriv ned tankene dine. Hvis du synes det er vanskelig å si noe høyt, kan du skrive det ned på papir eller på telefonen og vise det til den voksne. Bruk ressurser. Det finnes også hjelpetelefoner, nettsteder og videoer som kan være nyttige for både deg og den voksne før eller etter samtalen.

4. Vær ærlig om hvordan du føler deg
Fortell den voksne hvordan du føler deg i samtalen. Hvis du er nervøs eller redd, så kan du si det. Det kan hjelpe å få den voksne til å forstå at dette er en vanskelig samtale for deg.

Eksempler på hvordan du kan uttrykke følelsene dine:

- "Jeg er litt nervøs for å snakke om dette, men det er viktig for meg."
- "Jeg føler meg usikker, men jeg vil at du skal vite hva som har skjedd."

5. Vær tålmodig med deg selv
Samtalen kan ta tid, og du kan trenge pauser. Si fra hvis du trenger en pause for å puste eller tenke.

7. Lytt til den voksne
En trygg voksen vil lytte til deg og gi deg støtte. Det er også mulig at den voksne kan gi råd om hva du kan gjøre videre. Husk at det er helt naturlig å stille spørsmål hvis du er usikker på noe de sier.

8. Hva skjer etter samtalen?
Når samtalen er over, kan det være mange følelser som dukker opp. Det er helt normalt å føle seg lettet, men kanskje også litt sliten. Den voksne kan hjelpe deg med å finne videre hjelp eller støtte om du ønsker det.

Tenk på dette etter samtalen
Hvordan føler jeg meg nå? Er det noe mer jeg trenger hjelp med? Hvilke neste steg kan vi ta sammen?