Valg for fremtiden

Region Kristiansand inviterer deg som er 55 år og eldre til å ta kontroll over din egen helse. Med fokus på regelmessig fysisk aktivitet, sunt kosthold og sosialt samvær, kan du forbedre din livskvalitet og skape en hverdag som er både aktiv og meningsfylt.

Kort fortalt

  • Valg for fremtiden er et samarbeid mellom kommuner i Region Kristiansand
  • Målet er at voksne over 55 år tar kontroll over egen helse ved å planlegge fremtiden
  • Hovedfokuset er på bolig, mosjon, ernæring og ensomhet

Din helse er din dugnad!

Region Kristiansand er opptatt av din helse og livskvalitet, og jobber for at alle innbyggerne skal få leve flere gode år i et sunnere samfunn. Vi har et klart mål om å fremme fysisk aktivitet, sunt kosthold og psykisk helse. Dette gjør vi ved å samarbeide med kommuner, skoler og frivillige organisasjoner. Gjennom en rekke tiltak, som fritidstilbud, turstier og informasjonskampanjer, ønsker vi sammen å redusere helseforskjellene og skape et mer inkluderende Agder.

Eldrebølgen er på vei, og det gir oss en spennende mulighet! Ifølge SSB vil antallet personer over 67 år dobles fra 2020 til 2060. Dette gir oss alle en gyllen sjanse til å legge til rette for en fremtid der flere eldre kan leve gode liv hjemme. For å lykkes krever det at vi starter planleggingen nå – både du og jeg.

Ved å kombinere innsatsen til LEV fra HelseNorge og Planleggelitt.no, kan du ta grep om din egen fremtid og helse. Sammen kan vi skape et mer selvstendig og aktivt liv for deg – og bidra til et sunnere, mer inkluderende samfunn.

Din helse er din dugnad!

eldre dame med datter og barnebarn

Planleggelitt.no finner du konkrete råd og veiledning som hjelper deg med å forberede deg på alderdommen. Her stilles det viktige spørsmål om hvordan du vil leve fremover og gir deg verktøyene du trenger for å få det til. Vi har også samlet viktig informasjon i fire hovedområder:

Bolig

Hvordan vil du bo i alderdommen?

Har du tenkt over hvordan du vil bo når du blir eldre? Det er lurt å ta noen enkle grep allerede nå, så du kan bo selvstendig og komfortabelt i mange år fremover. Tenk på hvordan du kan gjøre hverdagen enklere: Er det lett å komme seg inn og ut av boligen? Har du alt du trenger i nærheten, som butikk, apotek eller lege? Og hva med sosiale møteplasser som seniorsenter eller kulturtilbud?

Ved å planlegge i dag, kan du skape et hjem som gir trygghet og livskvalitet – også hvis helsen skulle endre seg. Her er noen spørsmål som kan hjelpe deg på veien:

  • Hvordan kan jeg gjøre hjemmet mitt funksjonelt og behagelig?

Kanskje det er tid for å fjerne terskler, sette inn en ramp, sette inn håndtak på badet eller installere bedre belysning?

  • Hvor vil jeg bo for å få best mulig livskvalitet?

Drømmer du om en lettstelt leilighet, eller vil du bli boende der du er med noen enkle tilpasninger? Kanskje du vil bo nær naturen?

  • Hva er viktig for meg å ha i nærheten?

Det kan være praktiske ting som matbutikk og lege, men også steder der du kan møte andre, som bibliotek eller seniorsenter.

  • Hva slags hjelp trenger jeg hvis helsen endrer seg?

Praktisk hjelp som handling, transport eller et dagtilbud fra lokale organisasjoner kan gjøre hverdagen lettere.

  • Hvordan kan jeg sikre en trygg økonomi som pensjonist?

Det kan være lurt å lage et budsjett basert på pensjonen din, finne gode tilbud og kanskje søke om økonomisk rådgivning.

Start tidlig med små endringer, så blir det en naturlig del av hverdagen, og ikke en stor omveltning senere.

Visste du at?

Har du en varig nedsatt funksjonsevne eller redusert bevegelighet, kan du ha rett til å låne hjelpemidler fra NAV sin Hjelpemiddelsentral. I tillegg kan du søke om tilskudds- og låneordninger fra Husbanken for boligtilrettelegging. Sjekk ut NAV og Husbankens nettsider for mer informasjon.

Din fremtid er i din dugnad – planlegg litt nå, så er du klar for morgendagen!

Mosjon

Hold deg sprek og frisk – bo lengre hjemme!

Fysisk aktivitet er viktig for både kropp og sinn, uansett alder. Selv noen få minutter om dagen kan gi stor helsegevinst. Visste du at bare 10 minutter med aktivitet som øker pulsen kan bidra til flere år med god helse? Det gir deg mer energi, bedre søvn og økt livskvalitet. Balanseevnen blir også viktigere med alderen – god balanse reduserer risikoen for fall og gjør det lettere å bo trygt og selvstendig hjemme. Start med enkle øvelser, og øk utfordringen etter hvert som du føler deg sterkere. Kanskje du kan gå tur med noen? Det gjør treningen både hyggelig og motiverende!

Her er noen enkle øvelser som kan gjøres alene eller sammen med en venn:

1. Rusletur med fart

  • Alene: Ta deg en tur i nabolaget og legg inn korte perioder med høyere tempo. Gå litt fort i 30 sekunder, og ta det rolig i et minutt. Gjenta flere ganger.
  • Sammen med noen: Inviter naboen eller en venn med på tur! Sammen kan dere holde tempoet oppe, og det er alltid hyggelig med selskap. Har du kanskje en hund å låne også?

2. Setehev

  • Alene: Stå med beina litt fra hverandre, som om du skal sette deg ned på en stol. Reis deg opp igjen. Gjenta 10-15 ganger for å styrke bein og balanse.
  • Sammen med noen: Stå mot hverandre og hold hverandre i hendene mens dere gjør knebøy samtidig. Dette gjør øvelsen både tryggere og morsommere!

3. Armhevinger mot vegg

  • Alene: Stå mot en vegg, plasser hendene på den og gjør armhevinger ved å bøye albuene og senke brystet mot veggen. Gjør 10-15 repetisjoner.
  • Sammen med noen: Gjør armhevinger ved siden av hverandre, og se hvem som klarer flest. En vennlig konkurranse kan gjøre det ekstra motiverende!

4. Planke med håndklapp

  • Alene: Legg deg i plankeposisjon på albuene og prøv å holde i 20 sekunder eller mer. Øk tiden gradvis etter hvert.
  • Sammen med noen: Hold planken ved siden av hverandre, og strekk ut en hånd for et klapp. Latteren er garantert!

5. Utfall

  • Alene: Ta et langt steg frem, bøy knærne og kom ned i en utfallsposisjon. Skyv deg opp igjen og bytt bein. Gjør 10 repetisjoner på hver side.
  • Sammen med noen: Gjør utfall mens dere går tur sammen. Den ene går foran, mens den andre følger etter.

Selv små endringer kan gjøre stor forskjell! Visste du at, ved å forbrenne 120 kalorier ekstra hver dag kan du gå ned 6 kg på ett år? Mengden kalorier du forbrenner varierer med vekt, men her er noen aktiviteter som omtrent tilsvarer 120 kcal for en person på 70 kg:

  • 5 min hurtig trappeløping
  • 10 min vanlig løping (10 km/t)
  • 12 min svømming
  • 15 min rask sykling (20-25 km/t)
  • 20 min gange (5 km/t)

God dugnad!

Ernæring

Spis godt – bo lengre hjemme

Et sunt og variert kosthold gir deg mer energi, bedre helse og gjør hverdagen enklere. Det trenger ikke være komplisert! Prøv å fylle tallerkenen med friske bær, sesongsbaserte grønnsaker og grove kornprodukter - og glem ikke frukt! Dette gir kroppen det den trenger for å holde seg i form.

Proteiner er også viktig, så gå for magert kjøtt, fisk og skalldyr, egg eller plantebaserte alternativer som bønner og belgvekster. Disse gir deg det lille ekstra som holder kroppen sterk.

Er det enkelt å spise sunt?

Litt planlegging kan hjelpe deg på vei. Du vet best, hva du liker til frokost for å få en god start på dagen, eller hvilken lunsj du virkelig kan glede deg til.

Det handler om å kose seg med maten og gi kroppen det den trenger for å holde seg sprek. Jo bedre du spiser, jo bedre vil du føle deg – og kanskje kunne bo hjemme enda lengre.

Praktiske tips for et sunt kosthold:

  • Planlegg måltidene: Lag en enkel plan for uken. Da blir det lettere å gjøre smarte valg.
  • Handle smart: Se etter tilbud. Lag en handleliste før du går i butikken.
  • Planlegg smart: Lag for eksempel tomatsuppe til middag, og bruk restene som tomatsaus til pasta dagen etter.
  • Nyt søtt fra naturen: Hvis du har lyst på noe godt, prøv frukt i stedet for sukkerholdige snacks. Frisk, søt og full av vitaminer! Husk også at det er helt greit å unne seg noe godt av og til – balanse er nøkkelen!

Å ta vare på deg selv med sunn mat er en gave du gir til deg selv. Gjennom små, smarte valg kan du styrke helsa og nyte livet fullt ut – både nå og i fremtiden!

Ensomhet

Ensomhet i alderdommen

Å bli eldre kan medføre økt risiko for ensomhet, men det finnes mye du kan gjøre allerede nå, for å sikre deg et sosialt nettverk senere i livet. Det er viktig å opprettholde sine relasjoner med familie, venner og naboer. Her er noen konkrete forslag til aktiviteter du kan gjøre for å motvirke ensomhet:

  • Lag en ukentlig plan for sosiale aktiviteter. Dette kan inkludere lunsj med en venn, spaserturer i nærområdet eller en god kaffe hjemme.

  • Delta i lokale aktiviteter eller kurs som interesserer deg, som malekurs, sanking, yoga eller bokklubber. Ditt bibliotek er en fin møteplass!

  • Bli med i lokale grupper eller organisasjoner, for eksempel turgrupper eller senioraktiviteter. Frisklivssentralen holder ofte arrangerte turer du kan melde deg på!

  • Engasjer deg i frivillig arbeid. Dette kan være å hjelpe til på et lokalt seniorsenter eller delta i miljødugnader. Gjennom RyddeNorge.no kan du finne både nyttig arbeid og vennskap!

  • Planlegg å delta i samlinger i nabolaget, som nabolagsfester eller kulturelle arrangementer. Kristiansand kommune slipper hver vår, et lite blad med oversikt over hva som skjer rundt forbi i kommunen.

Ved å være proaktiv i sosiale sammenhenger kan du legge grunnlaget for et trygt og støttende fellesskap som vil være uvurderlig når du blir eldre. Motvirke ensomhet, forbedre livskvalitet og ikke minst følelsen av et fellesskap!

Vil du vite mer?

Bu trygt heime

Strategiplan Region Kristiansand

Kontaktinformasjon

Thomas Gordeladze

Klinisk ernæringsfysiolog

Fagkoordinator ernæring, USHT Agder (vest)

E-post