Mor i Norge-studien

Skal du bli mor for første gang, og opplever at du trenger mer hjelp og støtte enn det som per i dag finnes på helsestasjon og hos fastlege?

Deltakelse i studien

Gjennom en utforskningssamtale med en familiesykepleier (jordmor/helsesykepleier) vil man sammen finne ut om deltakelse i studien er noe for deg. Deretter vil det være tilfeldig trekning, hvor deltaker blir trukket til å være med i Tiltaksgruppe eller Informasjonsgruppe:

Tiltakgruppe: Halvparten av deltakerne i studien vil få tilbud om strukturert oppfølging fra en familiesykepleier (jordmor eller helsesykepleier) frem til barnet er to år. Det er frivillig å motta dette tilbudet. Programmet består av jevnlige hjemmebesøk av en familiesykepleier. Familiesykepleier er fleksibel og tilpasser seg dine behov, og kan gi deg veiledning og støtte i foreldrerollen og om barnets helse og utvikling. 

Informasjonsgruppe: Den andre halvparten får en informasjonssamtale med en familiesykepleier (jordmor/helsesykepleier), hvor dere kan snakke om ditt hjelpebehov, og familiesykepleier orienterer om det aktuelle hjelpetilbudet i kommunen, og hvor og hvem du kan ta kontakt med.

Alle som blir med i studien vil også få oppfølging fra de ordinære tjenestene for gravide og småbarnsfamilier i kommunen, for eksempel fra helsestasjon, fastlege eller lignende.

Deltakerne i begge grupper vil få tilsendt til sammen fem spørreskjemaer i løpet av 2,5 år, fra graviditet til barnet er 2 år.

Hovedkriterier for å delta:

  • Mor er førstegangsmor
  • Deltakelse er frivillig
  • Henvendelse må skje før svangerskapsuke 26
  • Kvinnen bor i et område som tilbyr Sammen på vei
    • Agder: Kristiansand, Arendal, Birkenes, Froland, Gjerstad, Grimstad, Iveland, Lillesand, Lindesnes, Risør, Tvedestrand, Vegårshei og Vennesla.

Ved å dele dine erfaringer om det å bli mor for første gang, vil du bidra til at helsehjelpen til førstegangsforeldre med ekstra oppfølgingsbehov kan bli bedre i fremtiden. Les mer om hvem som kan bli med i studien og hva det innebærer å delta.

Mor i Norge-studien er ledet av forskere ved Arbeidsforskningsinstituttet AFI AFI ved OsloMet – storbyuniversitetet og finansiert av Bufdir – Barne, ungdoms og familiedirektoratet. Prosjektleder Anne Grete Tøge er ansvarlig for personvernet i studien.

Mer informasjon om Mor i Norge-studien

 

Kontaktinformasjon

Ønsker du å delta eller få mer informasjon, snakk med din jordmor eller fastlege. Du kan også ta direkte kontakt med:

Teamleder: Marit Sandvik Tønnessen
Telefon: 91 78 27 24
E-post: Marit.Sandvik.Tønnessen@kristiansand.kommune.no

Administrasjonskonsulent: Martine Porsblad
Telefon: 47 51 84 54
E-post: Martine.Porsblad@kristiansand.kommune.no