Familierådsmøtet består av tre deler.
I del 1 får familie og nettverk informasjon fra offentlige hjelpere. Informasjonen er ment å gi et godt utgangspunkt slik at dere sammen kan finne frem til gode løsninger og svare på spørsmålene.
I del 2 jobber familien og nettverket uten representanter fra det offentlige. Her skal dere diskutere spørsmålene til familierådet og lage en handlingsplan.
I del 3 gjennomgås planen som er laget, sammen med familierådskoordinator.
Barn og ungdom har rett på å medvirke i beslutninger som gjelder dem selv. For å sikre dette har alle barn/ungdom som har familieråd en egen støtteperson. Du er spesielt valgt ut til å få det ærefulle oppdraget å være støtteperson.
Som støtteperson har du to viktige oppgaver:
Dersom du som støtteperson har behov for å drøfte spørsmål knyttet til rollen kan du kontakte koordinator.
Før selve familierådsmøtet må du snakke med barnet/ungdommen, gjerne så raskt som mulig etter at du har fått rollen som støtteperson, og like før familierådet. Mange barn/ungdom vil være spent og vil trenge informasjon om familierådet.
Noen ganger trenger barnet/ungdommen støttepersonen sin for å kunne si hva de ønsker og mener. Andre ganger trenger de støttepersonen for å trygge dem i forhold til selve familierådet. Det som er viktig for barnet/ ungdommen behøver ikke alltid være viktig for de voksne - man må spørre dem for å være sikker på hva de ønsker og vil. Barnet/ungdommen vil ikke alltid få gjennomslag for egne meninger, men det er viktig at de får si hva de tenker og ønsker.
Målet er at barnet/ ungdommen blir hørt og forstått.
Under familierådet: Støttepersonen sitter gjerne ved siden av barnet/ ungdommen. Det er viktig at du er oppmerksom på behov og reaksjoner under møtet. Du kan be om pause, dersom du mener det er behov for å drøfte noe på tomannshånd med barnet/ungdommen. Under gjennomgangen av handlingsplanen er det din oppgave å sikre at barnets/ungdommens sine synspunkter på hvert spørsmål kommer frem.
Etter familierådet: Det er ønskelig at du snakker med barnet/ ungdommen noen dager etter familierådet for å høre hvordan han/hun opplevde det. Barnets/ungdommens meninger og ønsker kan formidles på flere måter i familierådet. Om de ikke ønsker å snakke selv, kan deres ønsker formidles gjennom brev som du leser opp, eller du kan fortelle familierådet hva de ønsker. Om barnet vil kan han/hun være med på deler av møtet. Det kan avtales at han/hun kan få gå ut og inn etter eget ønske m.m. Husk å orientere koordinator om slike avtaler.
Det er viktig at barnet/ungdommen er til stede når det skal bestemmes ting som angår dem. Sammen med barnet/ungdommen og de andre deltakerne finner du frem til den beste løsningen.
Støtteperson er selvsagt også en ordinær deltaker i familierådet, med mulighet til å komme med innspill og forslag slik som de øvrige deltagerne.