Ressurssenteret

Ressurssentret er ansvarlig for å bosette det antallet flyktninger som kommunestyret til enhver tid bestemmer at kommunen skal ta imot. Etter tildeling av Kristiansand som bosettingskommune, tar Ressurssentret kontakt med flyktningen for å informere om forventet bosettingsdato og innflyttingsprosess.

KORT FORTALT

  • Bosettingsteam har ansvar for førstegangsbosetting etter avtale med Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi)
  • Oppfølging og sosialveiledning til bosatte flyktninger
  • Informasjon og veiledning om familieinnvandring og familiegjenforening

Bosettingsarbeidet innebærer blant annet å skaffe egnede boliger til den enkelte flyktning eller flyktningfamilie, innkjøp av utstyr og møbler, tilrettelegging og veiledning i den første tiden i kommunen. 

Arbeidet innebærer også at Ressurssentret koordinerer samarbeidet mellom NAV, helsetjenesten og andre aktuelle samarbeidspartnere. All oppfølging og veiledning av flyktninger er rettighetsstyrt og behovsprøvd.

Foto av Ressursenteret

Hvem kan få tjenesten?

Alle flyktninger som bosettes i Kristiansand kommune etter avtale med Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi), får støtte og veiledning i bosettingsprosessen. 

Les mer på nettsidene til Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi)

 

Bosetting og Boveiledning

Bosetting med offentlig hjelp

  • Alle flyktninger som bosettes i Kristiansand kommune etter avtale med IMDi, får hjelp til å finne et sted å bo. For noen kan det også være aktuelt å flytte inn til familie som allerede er bosatt. 
  • Kommunen vil gi deg en bolig med enkel standard, ut fra opplysninger
    om dine behov og din livssituasjon. Det kan være en hybel, leilighet,
    eller at du deler bolig med andre i et bofellesskap.
  • Du kan ikke klage på tildelt bolig. Hvis du takker NEI til den du tilbys, må du finne deg bolig selv, flytte ut av mottak og klare deg uten offentlig hjelp.

Les mer om bosetting av flyktninger med offentlig hjelp

Bosetting uten offentlig hjelp

  • Flyktninger med oppholdstillatelse kan også velge å bosette seg uten offentlig hjelp. En kan da selv finne bolig og inngå husleiekontrakt.
  • Personer som klarer seg selv økonomisk og har et sted å bo, står i utgangspunktet fritt til å bosette seg på eget initiativ, uten avtale med verken IMDi eller kommunen.
  • Det er viktig at flyktninger som velger denne løsningen kan forsørge seg selv. Da har personer ikke krav på introduksjonsprogram og og fordi de normalt sett heller ikke har rett til andre ytelser.

Les mer om bosetting av flyktninger som finner bolig på egen hånd

Boveiledning

  • Flyktningen/familien får en oppfølger for praktisk bistand i startfasen, samt veileder om forhold til familie, helse, økonomi, bolig og deltagelse i arbeids- og samfunnsliv.
  • Du blir med til Boveileder sitt kontor på Ressurssentret. Her får du vite hvem vi i Ressurssenter er og hva vi kan hjelpe deg med. 
  • Vi gir informasjon om hvordan det er å bo i Norge og i norske hus, om strøm, lys og varme, ventilasjon og lufting, renhold og søppelsortering og mye mer. Målet er at du selv ivaretar boligen.  
  • Vi viser deg hvor du kan finne legevakt, sykehus, politi, helsestasjon, post, samfunnshuset og andre viktige tjenester i Kristiansand kommune.
Sosialveiledning og oppfølging
  • Du inviteres til gruppeinformasjon kort tid etter bosetting hvor vi har med tolk og vi hjelper deg å bli kjent i Kristiansand kommune.
Familieinnvandring

Familieinnvandring kalles også familiegjenforening eller familieetablering. De som søker om familieinnvandring er vanligvis ektefelle, samboer eller barn av en som bor i Norge.

Andre typer familiemedlemmer som kan søke er foreldre som har barn i Norge, de som skal gifte seg med en i Norge (forlovede), fosterbarn og helsøsken. 

Søk familieinnvandring           Les mer om familieinnvandring

Informasjonsbrosjyre om bosetting i Kristiansand

Enkel brosjyre med informasjon til flyktninger som skal bosettes i Kristiansand. Brosjyren finnes på flere språk.

Norsk  Arabisk  Ukrainsk  Russisk  Tigrinja          

Kontakt oss

Besøksadresse: Kristian IVs gate 26, 4612 Kristiansand S

Telefon: 91 17 93 49 (betjent hverdager mellom 09:00 og 14:00).

E-post  

Åpningstider

  • Drop-in: Mandageronsdager og fredager 10.00 - 14.00
  • Timeavtale: Tirsdager og torsdager - avtal time på telefon eller epost.

 

Ressurssentret er STENGT - Onsdag 16.04.2025

 

Ressurssenteret

Besøksadresse:

Kristian IVs gate 26a
4612 Kristiansand