Kampanjearbeid

Kristiansand kommune har drevet med kampanjearbeid for sykling og gåing i mange år. Les under hvilke kampanjer gjennomføres og hvorfor kommunen driver med påvirkningsarbeid.

I tillegg til aktiviteter på sosiale medier, er mange forskjellige aktiviteter gjennomført de siste årene:

  • Gratis sykkelsjekk
  • Terrengsykkeldag
  • Sykkeldager på Torvet
  • Gratis kaffe til syklister
  • Sykkelrebus
  • Sykkeldager i samarbeid med UiA
  • Hjulenissens adventskalender
  • Sykkelopplæring i barneskoler
  • Satsing på barnehage: utlånsykler i barnehage, støtte til sykkeluke
  • Sykkelkart

Hvorfor jobber kommunen med kampanjer for sykling og gåing?

Kampanjearbeidet har som mål å påvirke folk til å ta de gode valgene for seg selv og miljøet. Inaktivitet er en av de 10 store folkehelseutfordringer ifølge FHI. Sykling til og fra jobb kan for de fleste oppfylle det daglige aktivitetsbehovet. Elsykkelen har gjort det mer attraktivt for mange å sykle samtidig som det oppfyller aktivitetskrav. Ved lite eller ingen aktivitet utsetter man seg selv for høy risiko for å utvikle hjerte- og karsykdommer, muskel- og skjelettsykdommer og dårlig psykisk helse. 20 til 40 minutt aktivitet med moderat intensitet per dag har en veldig positiv effekt på helse, og det oppnås lett ved å gå eller sykle til daglige gjøremål som for eksempel til og fra arbeid.

Selv om de fleste vet at aktivitet er bra, er det ikke like lett for mange å velge å gå eller sykle i stedet for å ta bilen. Da trenges det en liten dult i riktig retning. Ved å publisere gladsaker om sykling på sosiale medier kan noen blir inspirert til å ta sykkelen i bruk som vanligvis står i garasjen. Deltakere i sykkelrebusen fortalte for eksempel at de hadde tatt i bruk syklene etter vinterpausen til denne anledningen, og en av deltakere hadde syklet til byen for aller første gang!

Dette motiverer syklister

Ifølge sykkelundersøkelsen er de fleste syklister motivert av å få daglig mosjon. Hovedgrunn nummer to er at sykling er bra for miljøet. Adferdskampanjer i Kristiansand belønner syklistene for sine gode vaner, og bidrar til større oppmerksomhet rundt sykling. Kampanjene skal bidra til å øke dialogen om sykling i kommunen og fremme den gode sykkelinfrastrukturen som byen har.

Sykling er bra for miljøet

I tillegg til helsegevinsten, er sykling bra for miljøet. Det å sykle produserer ingen CO2, og strømforbruk på elsykkel er langt lavere enn på elbilen. Selve produksjonen av elsykkelen eller sykkelen forårsaker også mye mindre utslipp enn produksjonen av en elbil. Ved å tilrettelegge for økt sykkelbruk, benytter vi mindre areal enn det vi gjør til bil- eller busskjøring. Hvis flere sykler, reduserer det behovet for store veianlegg og parkeringsplasser og frigjør plass til andre formål som grøntområder og boliger. Mindre biltrafikk kan redusere køer og gjøre det enklere og raskere å komme seg rundt i byene. Reduksjon i biltrafikk bidrar til mindre støy- og luftforurensing som kan forbedre livskvaliteten i byområder.

Kilde: helsenorge.no