En søknad om deling av eiendom må behandles etter to lover, plan- og bygningsloven og matrikkelloven. Her finner du en oversikt over saksgangen ved en normal delingssak.
Det er egne regler om hvem som kan undertegne en søknad om deling av eiendom. Som hovedregel er det hjemmelshaveren som undertegner søknaden, det vil si den som står med hjemmelen i grunnboka hos Tinglysingen hos Statens kartverk. Dersom det er flere hjemmelshavere må alle skrive under. Hjemmelshaver er det samme som tinglyst eier.
Ved dødsbo må kopi av skifteattesten følge søknaden, og underskriften må være i samsvar med attesten.
Når et firma er hjemmelshaver må søknaden underskrives av den eller de som har fullmakt i følge firmaattesten. Legg ved kopi av attesten.
Søknadsskjema (PDF) skal som minimum fylles ut med:
Du må betale både behandlingsgebyr for delingssøknaden etter plan- og bygningsloven og oppmålingsgebyr for gjennomføring og registrering etter matrikkelloven.
Gjeldende gebyr fra 1. januar 2023
Velg menypunkt "Oppmåling" i menyen på venstre side.
Det må legges ved kart i målestokk, normalt 1:500 ved søknaden. Kartet skal være av god kvalitet og av nyere dato og mest mulig oppdatert. Det må være tydelig angitt hva det søkes om, for eksempel hvilken del av tomten som skal deles fra eller hvilke arealer som skal grensejusteres. Det må gå klart fram av kartet hva som er eksisterende og hva som er nye grenser.
Ved søknaden må det ligge utfylt skjema for nabovarsel med kvittering fra samtlige naboer og gjenboere som er berørt av saken. Det er bedre å varsle en nabo for mye enn en for lite. Det kan brukes personlig kvittering eller kvittering fra postverket for rekommandert brev.
I søknaden eller kartet skal det vises atkomst for den nye eiendommen og redegjøres for tinglyste rettigheter. En ny boligtomt som skal etableres, må være sikret lovlig atkomst før vi kan behandle delingssøknaden. Dersom atkomsten er til offentlig vei må veieier (Statens vegvesen ved riks- eller fylkesveier (ekstern lenke) , og Ingeniørvesenet ved kommunale veier) på forhånd godkjenne avkjørselen. Det må også fremgå av søknaden at vann og avløp til den nye eiendommen er sikret. Videre må det vises tenkt husplassering, uteareal, biloppstillingsplasser etc. Dersom fradelingen er i samsvar med godkjent reguleringsplan, er ofte disse forholdene avklart i planen.
Kommuneplan for Kristiansand har plankrav for fradeling av nye tomter. Det betyr at det må lages reguleringsplan før en tomt kan fradeles. Dersom den nye tomten ikke er regulert, må det derfor søkes om dispensasjon. Plan- og bygningsloven § 19-2 omhandler dette forholdet. Skal du søke dispensasjon fra plankravet må du derfor vise at hensynet bak plankravet ikke blir vesentlig tilsidesatt – at en plan ikke kan avklare forhold utover det som fremgår av delingssøknaden. I tillegg må fordelene ved en dispensasjon være klart større enn ulempene etter en samlet vurdering. Dersom statlige eller regionale myndigheter er negative til søknaden bør kommunen heller ikke dispensere.
Hvis du skal selge den nye eiendommen må du skrive skjøte, og sende det til tinglysing. Tinglysing av skjøte koster 585,- og det må i tillegg betales dokumentavgift på 2,5 % av kjøpesummen/verdien, minimum 250 kroner. Informasjon om tinglysing og overskjøting samt skjemaer finnes på Karverkets side (ekstern lenke).