Besøksadresse:
Kommunen lager et utbyggingsprogram med oversikt over boligpolitikk, boligareal og næringsareal. Utbyggingsprogrammet blir revidert hvert år.
For at vi best mulig skal samle fakta om hvor og hvordan folk vil bo, har kommunen gjennomført boligundersøkelser som gir et godt faktagrunnlag til kommunens planlegging.
Alle nye boligfelt som skal bygges ut må ha en reguleringsplan og vil få tilbud om å inngå en utbyggingsavtale. Utbyggingsavtalen er en signert avtale mellom kommunen og utbygger og regulerer ansvarsforhold og utbyggingsrekkefølge for vann, avløp, vei, lekeplasser og andre fellesanlegg.
Her kan du lese resultatet av boligundersøkelsen for 2024
Blant funnene er disse:
Les gjerne nyheten "Hvorfor bor du der du bor"
Utbyggingsprogrammet for 2025–2028 ble vedtatt av bystyret 27.11.2024 i sak 179/24.
Utbyggingsprogram 2025–2028 (PDF, 4MB)
Utbyggingsprogrammet revideres årlig, og angir hvilke områder hvor kommunen forventer at det blir bygget boliger, når utbyggingen skal skje og hvor mange boliger som skal bygges.
Kommuneplanens arealdel legger opp til en satsing på senterområdene i kommunen, hvor fortetting og transformasjon innenfor sentrene skal prioriteres. Utbyggingsprogrammet følger opp denne satsingen i årets program.
Utbyggingsprogrammet for 2024–2025 ble vedtatt av bystyret 22.11.2023 i sak 82/23.
Utbyggingsprogrammet revideres årlig, og angir hvilke områder hvor kommunen forventer at det blir bygget boliger, når utbyggingen skal skje og hvor mange boliger som skal bygges.
Utbyggingsprogrammet for 2023–2025 ble vedtatt av Bystyret 23.11.2022 i sak 255/22. Selve dokumentet: Utbyggingsprogram 2023–2025
Utbyggingsprogrammet revideres årlig, og angir hvilke områder hvor kommunen forventer at det blir bygget boliger, når utbyggingen skal skje og hvor mange boliger som skal bygges.
Statlige og lokale retningslinjer støtter opp om økt urbanisering og økt befolkningsvekst. Dette betyr at kommunen fortsatt må tilrettelegge for en høy utbyggingstakt og et overbud av boliger og tomter i markedet.
Dette er en avtale som inngås mellom grunneiere eller private utbyggere og kommunen, for utbygginger som er angitt i kommunens utbyggingsprogram. Avtalen skal sikre at utbyggingen gjennomføres i tråd med vedtatt arealplan og kommunens utbyggingspolitikk.
Utbyggingsavtalen regulerer ansvaret for å opparbeide og finansiere offentlig infrastruktur i henhold til reguleringsplan.
Inngåelse av utbyggingsavtale gir forutsigbarhet for utbygger. Avtalene er med på å sikre at infrastrukturen blir opparbeidet og utbyggingen realisert i samsvar med reguleringsplanene.
Utbyggingsavtalen fordeler utbyggers og kommunens ansvar og økonomiske forpliktelser.
Bruk av utbyggingsavtaler kan være et virkemiddel for gjennomføring av kommunale boligpolitiske tiltak, som kjøp av boliger til kommunale behov.
Utbyggingsavtaler kan inngås når utbyggerne ikke ønsker eller ikke har anledning til å opparbeide infrastrukturen. I avtalen løses dette ved at utbygger påtar seg å dekke sin andel av infrastrukturen, mens kommunen påtar seg byggherreansvaret for tiltakene.
Standard utbyggingsavtale for Kristiansand kommune (PDF)
Her ligger utbyggingsavtaler som er til offentlig ettersyn.
Du kan gi innspill på planer som er lagt ut til offentlig ettersyn. Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger elektronisk. Det kan du gjøre ved å trykke på knappen hvor det står «Gi din uttalelse her». Du kommer da til en nettside hvor du må logge inn med elektronisk id. Innspillene kan så skrives inn og sendes.
Utbyggingsavtale for Kirsten Flagstads vei 43
Saken gjelder offentlig ettersyn av forslag til utbyggingsavtale for Kirsten Flagstads vei 43, leilighetsbygg i felt SF (gitt i reguleringsplanen). Innspillsfristen er satt til 4. oktober 2024.
Høringsbrev (PDF)
Forslag til utbyggingsavtale (PDF)
Behandling av personopplysninger
Allerede ved oppstart av reguleringsplanarbeidet kunngjøres det oppstart av forhandlinger om utbyggingsavtale.
Når reguleringsplanen utarbeides, innledes kontakt mellom utbygger og kommunen, for å vurdere om det skal inngås utbyggingsavtale. Dette er frivillig for utbyggere. Dersom utbygger ønsker å inngå utbyggingsavtale, videreføres forhandlingene.
Forslag til utbyggingsavtale skal legges ut til høring med 30 dagers merknadsfrist. Etter høringsfristen behandles forslaget til avtale, sammen med merknader, av Nærings- og eierskapsutvalget og Formannskapet.
Når utbyggingsavtalen er politisk godkjent og inngått, vil kommunen kunngjøre avtalen.
Kristiansand kommune gjennomførte i 2018 en boligundersøkelse blant kommunens innbyggere. Undersøkelsen ble i 2020 også gjennomført for innbyggere i Søgne og Songdalen.
Boligundersøkelsene ble gjort for å kartlegge innbyggernes boligpreferanser, som kunnskapsgrunnlag for boligplanlegging og boligpolitikk.
Rapport fra undersøkelsene i Søgne og Songdalen (lenket) og for Kristiansand.
Besøksadresse: