Henvendelser som gjelder drift, tekniske feil osv.:
Kurt Tange Jensen, produksjonssjef, telefon 970 50 090, e-post
Henvendelser som gjelder generelle friluftsspørsmål:
Trond Johanson, telefon 915 52 835, e-post
Allemannsretten, retten til fri ferdsel og opphold i utmark, er fundamentet for det enkle friluftslivet. Den gir oss rett til å gå fotturer i skog og fjell, gå på ski i marka om vinteren og sykle og ake og ri på stier og veier. Retten til fri ferdsel og opphold gjelder i utgangspunktet bare i utmark og på dyrket jord når marka er frosset eller snødekt. Allemannsretten omfatter ikke ferdsel med motorkjøretøy.
Hensynsregelen er sentral i friluftsloven. Denne kommer blant annet til uttrykk i friluftsloven § 11 som sier at «Enhver som ferdes eller oppholder seg på annenmanns grunn eller på sjøen utenfor, skal opptre hensynsfullt og varsomt for ikke å volde skade og ulempe for eier, bruker eller andre, eller påføre miljøet skade. Han plikter å sørge for at stedet ikke etterlates i en tilstand som kan virke skjemmende eller føre til skade eller ulempe for noen.»
Vi oppfordrer turfolk til å bruke de tilrettelagte parkeringsplassene. Ønsker du å parkere andre steder, bør du spørre grunneieren om tillatelse.
Bålbrenning og grilling er forbudt på svaberg siden dette gir langvarige skjemmende merker. I perioden 15. april til 15. september er det forbudt å gjøre opp ild i eller i nærheten av skog og annen utmark uten tillatelse fra kommunen. Det er likevel tillatt å gjøre opp ild der det åpenbart ikke kan medføre brann.
Du kan sette opp telt i utmark i inntil to døgn uten grunneiers tillatelse, dersom du ikke forstyrrer beboere og det er minst 150 meter til bebyggelse.
Lysløypene er for rekreasjon og friluftsbruk for alle hele året. I barmarksesongen er lysløypene mye brukt til jogging, turgåing, sykling og trilleturer med barnevogn. Lyset i lysløypene tennes automatisk når det mørkner og slukker kl. 22.00.
Her finner du kart over lysløyper og skiløyper uten lys. Huk av på «Skiløype» i høyre marg i kartet. Ved å klikke på den enkelte løype får du opp detaljert informasjon om løypa i tillegg til føremelding og værvarsel. Se om din favorittløype er nypreparert! (lenken fungerer ikke i Explorer)
Vinterstid er løypene preparert for skibruk - de fleste for klassisk stil. Flerbruksløypa på Kongsgårdsletta er preparert for fristil, mens løypene på Strai og Hellemyr er preparert for begge stilarter.
Lysløypene Voie, Hellemyr, Baneheia, Strai, Jegersberg, Sukkevann og Dønnestad prepareres på dagtid i ukedagene når det er tilstrekkelig med snø. I helgene prioriteres løypene i Jegersberg, på Strai og på Hellemyr. En sløyfe av lysløypa på Dønnestad er tilrettelagt for piggkjelke.
Årstøl lysløype prepareres i samarbeid med Søgne Skiklubb som tidligere.
Parkvesenet deltar også i arbeidene med lysløypa på Sandrip (Vennesla).
Vi gjør vårt beste for et trygt, godt og aktivt trenings- og friluftstilbud i bydelene og nærmiljøet gjennom hele vinteren, og håper at publikum synes dette tilbudet er bra.
Adferdsregler i lysløypene
I vintersesongen prepareres løypene for ski. Vennligst respekter dette og ikke gå til fots i skiløypene. Dette ødelegger for de som går på ski og skaper merarbeid for parkvesenet. I de relativt korte periodene vi har brukbart med skiføre, oppfordres «fotgjengere» til å vise solidaritet med skifolket og benytte andre turmuligheter.
Det er båndtvang hele året i lysløypene i Kristiansand kommune.
Høyoppløselig sykkelkart med fem sykkeløyper
Nasjonal sykkelrute nummer 3 (Kristiansand - Haukeli)
Tangvall-Hellersdalen-Repstad-Lunde-Tangvall
Tangvall-Lunde-Eik-Sangvik-Stausland-Tofteland-Tangvall
Sikksakk mellom hengebroer opp Otra fra Kvadraturen til Vikeland
Sykkeltur i vakkert kystlandskap Tangvall, Trysnes, Røsstad, Ålo, Launes, Tånes, Tangvall
Tips om mange fine turer langs kysten. Snør skoene, ta med badetøy og oppdag nye steder i kommunen. God tur!
Lenke til kart over kystvandringer.
Beskrivelse av kystvandringer.
Baneheia ble gitt til byens borgere av Christian IV ved byens grunnleggelse i 1641. I dag framstår dette arealet på godt og vel 1000 mål som et av byens mest attraktive friluftsområder. Vest for Baneheia ligger den idylliske parken Ravnedalen.
Baneheia er tilrettelagt for en rekke aktiviteter og mye bruk. Her finner du stier og løyper, utkikkspunkter, badestrender og badeflåter, toaletter og lysløype på 2,2 km for å nevne noe. Kommer du med barnevogn eller rullestol har du mange muligheter her. Det er gode parkeringsmuligheter i tilknytning til området. For rullestolbrukere anbefaler vi å parkere ved Svarttjønn. Herfra er det lett adkomst til turløypenettet og badeplassene ved 3. Stampe.
Sør for Kvadraturen ligger den gamle marinebasen Odderøya. Tar du turen ut finner du mange koselige turstier og høyder med flott utsikt mot byen og havna. Flere av Odderøyas stier og veier egner seg for rullestol, barnevogn og sykkel. Veien langs østsiden av øya fører helt fram til kafeen i «Vaktmannsboligen» på sørsiden av Odderøya. Denne drives av Odderøyas venner og er åpen hver søndag gjennom hele året.
Det er parkeringsmuligheter både på selve Odderøya og i parkeringshuset ved Kilden Teater- og Konserthus. På østsiden av Odderøya er det fine bademuligheter. I sommerhalvåret er det flere konserter og festivaler i Bendiksbukta og Odderøya Amfi. Disse stedene egner seg for lek og opphold når det ikke er arrangementer her.
Jegersberg er området mellom Gimlekollen, Sødal og Justvik og er et utmerket utgangspunkt for lengre turer inn til Den omvendte båt og Skråstadheia. Det er god adkomst til Jegersberg langs turveien fra Universitetet og fra parkeringsplassene ved Tretjønn og Presteheia.
Løypene i Jegersberg er varierte. Her kan man velge mellom stier og veier med grus eller asfalt. Det er også lysløype i området. Rundt Øvre Jegersbergvann går det merkede turstier og gamle ferdselsveier. På vestsiden av vannet er det badestrand, svaberg, flytebrygger og HC-toalett. I Jegersberg er det også egen grusløype for hester.
Kristiansand har en fantastisk skjærgård med mange øyer.
En del av de største og mest populære kan du komme til med MS Bragdøya (badebåten) i sommer. Den går til Bragdøya, Dvergsøya og Randøya.
Lenger vest i kommunen går det rutebåt til blant annet Ny-Hellesund. Her finner du både bademuligheter, spennende historie/forsvarsanlegg og tursti/klatrevegg.
Har du egen båt eller kajakk har du opplevelser for et helt liv. De fleste øyene er beskrevet på det private padlenettstedet Padleperler.no, og der er det også et kart med hvor en kan sette opp telt i skjærgården.
På Bystranda tas det badevannsprøver gjennom sommersesongen for å sikre god badevannskvalitet. Kristiansand kommune tar også rutinemessig miljøprøver ved utvalgte bekker og badeplasser. Ved mistanke om forurensning av badevann, vil det bli tatt prøver etter en nærmere vurdering. Erfaringsmessig vil badevannskvaliteten forringes ved kraftig regnvær pga. avrenning fra overflatevann. Ytre faktorer som temperatur, nedbør, flo/fjære, vind- og strømforhold påvirker mengden bakterier i badevannet.
Svømmekløe: I flere vann i Kristiansand ble det i 2023 registrert cerkarier/haleikter som kan gi et utslett hos badende som omtales som svømmekløe. Folkehelseinstituttet har informasjon om temaet på sine nettsider.
Bystranda ligger sentralt i Kristiansand, i det sørøstlige hjørnet av Kvadraturen. Stranda ligger i tilknytning til Strandpromenaden. Det er parkeringsmuligheter nær anlegget.
Bystranda er omgitt av plener og beplantninger. Attraktive områder for lek og soling strekker seg utover på begge sider av badebukta. Stedet er tilrettelagt med badetrapper, dusjer og vannkraner. Her er sandvolleyballbane og gode muligheter for andre aktiviteter. Området er tilrettelagt for funksjonshemmede med baderampe og HC-toalett.
Hvert år blir palmene kjørt på plass på Bystranda, til glede for både fastboende og tusenvis av sommerturister.
Bertesbukta friluftsområde består av Kuholmen, Fantholmen og deler av Gleodden. I området er det både sandstrender, stupebrett og fine svaberg. Veiene er tilrettelagt for rullestol og barnevogn. Det er HC-toalett på stedet.
På Gleodden er det en liten badestrand, svaberg med flere jettegryter og fine fiskemuligheter fra land. På Fantholmen, som er forbundet med fastlandet med molo, er det fine bade- og solingsmuligheter på svabergene.
Hamresanden er best kjent for den om lag 3 km lange badestranda. På Hamresanden er det god tilrettelegging for besøkende. I tillegg til badestrender finner du kiosk, lekeapparater, flere sandvolleyballbaner og gode parkeringsmuligheter på stedet. Turveiene på Hamresanden egner seg for rullestol og barnevogn. Her er også baderampe, HC-toalett og en tilrettelagt rundløype for rullestolbrukere.
På Torvesanden er det langgrunt og barnevennlig. Her finner du også stor gressplen som egner seg godt for spill og lek. Med griller og benker er det et godt tilrettelagt område.
Høllesanden ligger i Høllen vest for utløpet av Søgne- og Songdalselva. Stranda er langgrunn og barnevennlig. Butikk, toalettanlegg og parkeringsplass rett ved.
I Høllen finner du også rutebåten som går til Verftet og Ny-Hellesund. Høllesanden egner seg til windsurfing og kiting.
Årossanden er ei barnevennlig langgrunn sandstrand, øst for utløpet av Søgne- og Sogndalselva.
Innenfor Kristiansand kommunes grenser finnes et stort antall tilrettelagte og naturlige badeplasser - både i ferskvann og i sjøen, både landbaserte og på øyer og holmer!
Her er oversiktskart som viser noen av badeplassene i både ferskvann og sjø. Se også Midt-Agder friluftsråd og ut.no for kart.
I sommermånedene går MS Bragdøya og MF Hannibal til plasser som kun kan nåes med båt.
Her er noen av de mest brukte badeplassene i kommunen:
Skjærgårdsparken er en samlebetegnelse på friluftsområder i skjærgården som er sikret for allmennheten. Den består av både øyer og mindre holmer samt arealer på fastlandet. Skjærgårdsparken er opprettet gjennom frivillige avtaler mellom staten og grunneiere. De offentlig eide friluftsområdene i skjærgården inngår i skjærgårdsparken.
Skjærgårdsparken er tilrettelagt for bruk. Graden av tilrettelegging varierer fra område til område. Noen steder er det laget brygger, parkeringsplasser og toaletter, mens det andre steder ikke er gjort noen tiltak. Her finnes altså områder som passer alle besøkende.
Kystleden er et unikt tilbud for deg som søker friluftslivsaktiviteter og opplevelser langs kysten. Kystleden er åpen for alle, og ferdselen styres gjennom reglene i friluftsloven. Ferdsel skjer på eget ansvar, og det er muligheter for overnatting underveis. Overnattingen er rimelig og må normalt forhåndsbestilles. DNT Sør har hytter i skjærgården som inngår i Kystleden.
Parkvesenet, Kristiansand kommune
Besøksadresse:
Rådhuskvartalet, Rådhusgata 18
4611 Kristiansand
Telefon: 38 07 50 00
Epost