Tilskudd til solceller for borettslag og seksjonssameier i Kristiansand

KORT FORTALT

  • Bystyret vedtok 14.10.2020 å innføre en tilskuddsordning som har fått tilført midler i budsjettårene 2020-2021 med en mindre justering i 2023 (4,2 mill).
  • Midlene ble ikke brukt opp i løpet av 2021, og formannskapet vedtok 30.11.2022 at ordningen skulle løpe til midlene ble brukt opp.
  • Nå er midlene brukt opp, og det er ikke lenger mulig for borettslag og seksjonssameier å søke om tilskudd. (Publisert 16. januar 2024)
  • 16 små og store borettslag har fått støtte gjennom ordningen.
  • Borettslag og sameier som har fått innvilget støtte må dokumentere prosjektet i tråd med retningslinjene før utbetaling. 

Bilde av tak dekket med solcellepaneler.

Om tilskudd til solceller for borettslag og seksjonssameier 

Bystyret vedtok 14.10.2020 å innføre en tilskuddsordning for solceller (2 mill. i året). I forbindelse med økonomiplanprosessen i desember 2021 ble det vedtatt at fondet ikke skulle tilføres nye midler etter 2021.   Det var fremdeles midler i tilskuddsordningen ved utgangen av 2021, og formannskapet vedtok 30.11 2022 at ordningen skulle løpe til midlene ble brukt opp. I tillegg ble det vedtatt en mindre økning i budsjettrammen i 2023.   

Nå er det bestemt at ordningen tas ned, da midlene er brukt opp. Alle som har fått innvilget støtte vil få utbetalt tilskuddet når prosjektet er dokumentert i henhold til retningslinjene. Det er et vilkår at prosjektet skal gjennomføres innen to år etter at søknaden er innvilget. Ta kontakt med oss dersom dere nærmer dere fristen.   

16 små og store borettslag har fått støtte til solcelleanlegg, og beløpene varierer fra 79 000 til 300 000 kroner.

Retningslinjer for tilskudd til solceller i borettslag

Ofte stilte spørsmål

Kan sameier få støtte?
Etter bystyrets vedtak 30.11.2022 kan seksjonssameier med minst 4 boenheter få støtte i tillegg til borettslag. Sameier fra 4 til og med 7 boenheter er ikke pliktige å være registrert med organisasjonsnummer. Fra 8 boenheter er det krav om organisasjonsnummer. 

Vil tiltaket være søknadspliktig etter plan og bygningsloven?
Det er flere momenter som kan spille inn for hvorvidt et tiltak vil være søknadspliktig etter plan og bygnigsloven. Se byggesak sin veiledningside om byggesøknader og nasjonal veiledning.docx med informasjon til både tiltakshaver og søker om solenergianlegg. Denne ordningen retter seg mot borettslag. Et anlegg som dekker flere bruksenheter/brannceller vil være søknadspliktig. Borettslaget må bruke et ansvarlig foretak når det sendes inn søknad etter plan og bygningsloven.

Er det begrensninger på hvor man kan etablere reflekterende takflater?
Noen reguleringsplaner kan ha krav til materialbruk på tak, og noen ganger kan regulering til bevaring være utfordrende. Vi oppfordrer til å sjekke reguleringsbestemmelsene for eiendommen.

 

Kontaktinformasjon

Miljøvernenheten 
Rådhusgata 18. Åpent kl 8-15. 
Telefon: 38 07 50 00 
Epost