Etter ”Klimaforliket” i 2012 er oljefri boligoppvarming innført fra og med 1. januar 2020. Da vil all fyring med mineralsk olje være forbudt her i landet. Dette betyr at din oljefyr må fjernes eller bygges om. Dersom det er gravd ned en oljetank på eiendommen din, har du ansvar for eventuelle lekkasjer fra oljetanken.
Fra og med 1. januar 2020 er det ulovlig å fyre med mineralsk olje i Norge. Dette betyr at din oljefyr må fjernes eller bygges om.
Det ble ulovlig å fyre med mineralsk olje fra 01.01.2020. Forbudet er innført for å redusere utslipp av klimagasser fra oppvarming av bygninger. Dette betyr at din oljefyr må fjernes eller bygges om til biofyringsolje. Du må søke dispensasjon fra forskriften hvis du fortsetter å fyre med mineralsk olje, og behovet må dokumenteres. Vær klar over at det bare kan gis dispensasjon hvis «særlige grunner foreligger». Byggeiers økonomiske situasjon kan ikke vektlegges nevneverdig. Her kan du lese mer om hva «særlige grunner til unntak» kan være. Søknad om dispensasjon fra forskriften sendes til post.byutvikling@kristiansand.kommune.no. Det er Miljøvernenheten som behandler søknad om dispensasjon fra forskriften.
Hvis du bygger om til biofyringsolje ber vi om en melding via e-skjema til brannvesenet med en kommentar om at anlegget bygges om til bioolje. I forbindelse med tilsyn kan du måtte legge frem dokumentasjon på at oljen er av biologisk opprinnelse. Kommunen kan også kreve nødvendige opplysninger av de som selger biofyringsolje.
Det er forskjellig regelverk som gjelder avhengig av størrelse på- og plassering (over eller under bakken) av din tank. Det som er felles for alle oljetanker er at grunneier er ansvarlig – også for lekkasjer fra tanken (Forurensningsloven og plikt til å unngå å forurense). Har du en boligtank (mindre enn 3200 liter) som tas ut av bruk må du sanere og sikre. Det kan innebære at den saneres på stedet eller fjernes helt.
I Kristiansand kommune gjelder anbefalingen at oljetanken fjernes helt. Har du en større tank (mer enn 3200 liter) skal den fjernes hvis den tas ut av bruk, og det må søkes kommunen hvis den skal ligge igjen. Her på Lovdata finner du regelverket som gjelder for større tanker.
Har du oljetank på din eiendom må den enten fjernes eller sikres. Lekkasjer fra gjennomrustede eller skadede oljetanker kan forurense både bolig, jordsmonn og grunnvann
På grunn av fare for oljelekkasjer og forurensning anbefaler kommunen at nedgravde oljetanker som ikke er i bruk fjernes. Dersom oljetanken ikke kan fjernes, må den sikres.
En oljetank har begrenset levetid, og de fleste ståltanker må skiftes etter maks 30 år. Glassfiber har lenger levetid, men det gjelder ikke for tilhørende rør og ledninger.
Lekkasjer fra gjennomrustede eller skadede oljetanker kan forurense både bolig, jordsmonn og grunnvann. Dersom du eier en gammel oljetank som begynner å lekke risikerer du å bli erstatningsansvarlig. Du kan også få avkorting i forsikringen.
Akutte lekkasjer fra oljetanker skal varsles til brannvesenet på 110.
Slik fjerner eller sikrer du oljetanken:
Påfyllingsrør. Foto: Marianne Bliksås
Hvis huset ditt er fra 1965-1980 er det sannsynlig at det kan ha blitt lagt ned oljetank på eiendommen.
Kristiansand kommune har et kart som viser oljetanker som er fjernet eller forsvarlig sikret. Informasjonen i kart er basert på meldinger som kommer inn via e-skjema. Når du har meldt fra om at din oljetank er fjernet eller sikret, blir eiendommen registrert som «fri for oljetank».
Det blir kontrollert og registrert om opplysningene er dokumentert eller ikke. Hvis du ikke kan dokumentere om tanken er fjernet/sikret blir informasjonen lagret som ubekreftede opplysninger. Kartet oppdateres 2 ganger i året.
Kartet ligger ute som et av flere temakart for kommunen. Velg meny og kartlaget som heter «Forurenset grunn». Du må aktivt velge å vise kartlag «oljetank». Her finner du kommunens temakart.
Hvordan dokumentere arbeid gjort på egenhånd
E-skjema for melding om sanert oljetank
Spørsmål knyttet til e-skjema for innmelding av tanker: Brannvesenet (Kristiansandsregionen brann og redning) v/Stanimir Tosanovic, e-post: Stanimir.Tosanovic@kbr.no
Generelle spørsmål om håndtering av oljetanker: Kristiansand kommune, Innbyggertorget, tlf. 38 07 50 00
Regelverk Bestemmelsene i forurensningsforskriftens kapittel 1. Kristiansand kommune har ikke vedtatt egne bestemmelser for tanker under 3200 liter, men merk forurensningsloven §7 – om plikt til å unngå forurensning gjelder.