Ta fagbrev?

Visste du at du at lærlinger og lærekandidater har lønn under opplæringen? Her finner du relevant informasjon til deg som ønsker å ta fagbrev, eller et kompetanseløp.

Kompetanseløp

Lærling

Å være lærling betyr at du tar siste del av en videregående utdanning ved en arbeidsplass, VG3 opplæring i bedrift. Du blir ansatt på en arbeidsplass, og har samme rettigheter og plikter som andre arbeidstakere. Du får lønn under læretiden. Som lærling har du krav på opplæring, veiledning og vurdering underveis i læretiden. Etter endt opplæring på arbeidsplassen går du opp til en fag- og svenneprøve. 

Fordelen med å bli lærling:

Som lærling eller lærekandidat har du lønn under opplæringen. Du har kun rett på lønn for verdiskapningsdelen av læretiden. For de fleste fag utgjør læretiden to år hvorav ett år er avsatt til opplæring og ett år til verdiskapning. Verdiskapningsdelen fordeles normalt over begge årene. Arbeid i turnus vil kunne utløse tillegg i lønn. 

I Kristiansand kommune er hovedregelen at lærlinger/lærekandidater lønnes med 50 prosent lønn av fagarbeider/assistentlønn i hele læreperioden. 

Lærlinger har de samme rettighetene til lån og stipend som elever i videregående utdanning. Les mer om lån og stipend på Lånekassens nettsider:

Lånekassen

Krav til søker:

  • Fullført videregående trinn 1 (VG1) og videregående trinn 2 (VG2).  

Vi legger stor vekt på personlige egenskaper som samarbeidsevne, ansvarsbevissthet og punktlighet. Det er viktig at du liker å omgås mennesker.  

Søk læreplass: 

Fristen for å søke læreplass ved hovedinntaket er 1. mars. Du søker da via både Vigo, som er fylkeskommunenes søknadsportal for å søke videregående opplæring, og til Kristiansand kommunes jobbsøkerportal Webcruiter.  

Læreplassene legges ut på lenkene under ca. 1. februar hvert år. 

Søk her på Vigo

Søk her på Webcruiter 

Ansettelsesprosessen:

Januar/Mars Søk læreplass via søkeportalene Vigo og Webcruiter.
Mars/Juni Kvalifiserte søkere til læreplasser innkalles til intervju.  
Tilbud om læreplasser sendes ut med forbehold om bestått i alle fag.  
Avslag på læreplass sendes ut.  
Mai/Juni Når tilbudet om læreplass er akseptert utarbeides en rulleringsplan som sendes ut. Denne forteller hvor lærlingen skal ha sin læretid. 
De som har takket ja til læreplass må søke om politiattest. I fag hvor politiattest kreves får man ikke starte i lære før politiattest er levert. Bekreftelse for søknad om politiattest sendes ut. 
De som har takket ja til læreplass må sende inn kompetansebeviset innen 5 juli. Ved stryk i fag kan tilbud om læreplass bortfalle.  
August Oppstart læretid.  
Søknader som kommer inn mellom 1. mars og 1. oktober blir vurdert fortløpende dersom vi har ledige læreplasser i det faget du søker læreplass. Om det er egnede lærling-kandidater til ledige læreplasser, vil de aktuelle kalles inn til intervju.   
Videre vil rutinen være som ved ordinært inntak, men da med kortere tidsintervall.  Søker du læreplass utenom hovedinntaket, sendes søknaden til: post.laerling@kristiansand.kommune.no  
Fagbrev på jobb 

Målgruppen er kvalifiserte søkere med 1-4 års relevant erfaring. Ordningen gjelder for: 

  • Kandidaten er voksen og ufaglært i faget. Unntaksvis kan personer under 25 år, normalt uten ungdomsrett, inngå slike kontrakter. 
  • Kandidaten har fullført norsk grunnskole eller tilsvarende. 
  • Kandidaten må ha minst ett års allsidig dokumentert praksis i faget i full stilling. Dersom kandidaten har jobbet deltidsstilling, omregnes det til heltidsstilling. 80 % stilling godkjennes som heltidsstilling. 
  • Kandidater har tegnet arbeidsavtale med en godkjent lærebedrift med de rettigheter og plikter som følger av lover og tariffavtaler. Stillingen må være på minst 50 prosent. 
  • Kandidaten må bestå eksamen på Vg3 (3103 eksamen) i lærefaget før oppmelding til fag/svenneprøven.

Les mer på Agder fylkeskommunes nettsider:

Fagbrev på jobb

Lærekandidat

En lærekandidat har mål om å ta et kompetansebevis. Kompetansebeviset er mindre omfattende enn fag- eller svennebrev. Som lærekandidat inngås en opplæringskontrakt med en lærebedrift. Det er ikke krav om at kandidaten har bestått fag på videregående skole. Det er mulig å få opplæringskontrakt rett etter ungdomsskolen, og det er heller ingen øvre aldersgrense.   

Les mer på Agder fylkeskommunes nettsider:

Hva er en lærekandidat

Praksiskandidat

Er du erfaren innen et fagområde? Du har muligheten til å ta fag- eller svennebrev som praksiskandidat, uten å være elev eller lærling. Før du kan melde deg opp til fag- eller svenneprøven, må du kunne dokumentere tilstrekkelig praksis i faget, ha bestått teorieksamen og betale en praksisprøveavgift (Merk at denne avgiften er separat fra eksamensavgiften).

Les mer på Agder fylkeskommunes nettsider:

Praksiskandidat

Menn i helse

Menn i helse er et tilbud for menn mellom 25-55 år som mottar egnet ytelse fra NAV. Deltakerne får tittelen helserekrutt og det tilbys et komprimert utdanningsløp fram til fagbrev som helsefagarbeider. Helserekruttene veksler mellom å motta ytelse fra NAV og lønn fra kommunen. Les mer om tilbudet her:

Menn i helse

Modulstrukturert opplæring (tidligere kalt MFY)

Modulstrukturert opplæring er den nye hovedmodulen for videregående opplæring for voksne fra og med 2024. 

Opplæring i bedrift

  • Det vil si at du jobber i en bedrift og lærer alt du må kunne for å klare et fagbrev. I motsetning til vanlig opplæring i skole, ligger fokuset på praktisk læring. I bedriften lærer du det du trenger gjennom å jobbe.

Tilpasset opplæring i fellesfag og programfag

  • Opplæring i de ulike fagene skjer i moduler. Du får ikke karakter i de enkelte modulene. Vurderingen er "bestått" eller "ikke bestått". Dessuten er opplæringen tilpasset det du lærer i bedriften. Det vil si at du får teoretisk kunnskap som du bruker i jobbhverdagen din. Det gjelder både programfagene og fellesfagene (matematikk, norsk, engelsk, samfunnsfag og naturfag). Du kan ta modulene i ditt eget tempo. Det vil si at det kan tilpasses når du tar modulene og i hvilken rekkefølge. Alt for at du skal ha best mulig læring!

Tett oppfølging

  • Vi begynner prosessen med en kartlegging for å se hvor mye opplæring du trenger. Underveis får du tett samarbeid med en veileder. Om du har utfordringer eller problemer, kan du ta dette opp med veilederen din, som skal støtte deg under hele opplæringen. Veilederen hjelper deg også med å legge en god plan som er tilpasset deg og dine behov. 

Hvordan får du plass i modulstrukturert opplæring?

For å få en opplæringsplass i denne opplæringsmodellen, må du søke på vigo.no. Det er veiledere som sammen med deg avgjør om du er en aktuell kandidat for denne opplæringen. 

Les mer på Agder fylkeskommunes nettsider