Kriminalitetsforebyggende koordinator i Kristiansand kommune Johanne Marie Benitez Nilsen og politikontakt ved Kristiansand politistasjon Anders Flottorp.
Den største nedgangen er blant barn og ungdom i alderen 10–14 år, noe som har bidratt sterkt til reduksjonen i kriminalitetsstatistikken. For denne aldersgruppen er nedgangen i kriminelle forhold nær halvert. Det har også vært stor nedgang (60 %) i antall anmeldte voldsforhold begått av jenter.
– Det er vi veldig glade for, for denne gruppa har vi jobbet mye med. Ikke bare ser vi i en kraftig nedgang i antall forhold i aldersgruppen, vi ser også nedgang i antall barn i 10–14-årsalderen som er registrert for kriminalitet i 2024. Vi synes det var veldig alvorlig at det var en negativ utvikling der tidligere og nå kan det se ut til at vi har bremset opp litt for utviklingen, sier kriminalitetsforebyggende koordinator i Kristiansand kommune Johanne Marie Benitez Nilsen.
– I 2023 så vi en stor økning i kriminaliteten blant de yngste, de under den straffbare lavalderen. Det skapte mye bekymring hos oss, spesielt når vi så at de var involvert i grovere kriminalitet enn tidligere. Verktøykassa til politiet og andre er annerledes når de er under den straffbare lavalderen, så det var en stor bekymring for oss. Nedgangen i voldskriminalitet blant jentene er ekstra gledelig, for den gruppa har vi brukt ekstra ressurser på, supplerer politikontakt Anders Flottorp.
Det er kriminalitetsforebyggende koordinator sammen med politiet som står bak rapporten som viser utviklingen i barne- og ungdomskriminaliteten det foregående året. Rapporten er vanligvis basert på kriminalitetsstatistikk, ungdataundersøkelsen og kvalitativ informasjon fra etater som jobber med ungdom. Ettersom ungdatatallene for 2025 ikke er ferdigstilt ennå, er disse tallene utelatt i årets rapport, men vil bli publisert i slutten av april. Her svarer ungdommene selv på en rekke spørsmål om blant annet rus, vold og adferd.
Les rapporten her:
Oversiktsbilde for barne- og ungdomskriminalitet i 2024
Her er noen nøkkeltall fra rapporten for 2024:
Det er flere årsaker til den store nedgangen i kriminalitet i den yngste aldersgruppen.
– Noen av de som var i aldersgruppen under den kriminelle lavalderen er nå over 15 år og ikke lenger en del av den statistikken. Samtidig vet vi at vi fikk brutt opp noen grupperinger i ungdomsmiljøet, noe som ga synergieffekter til de som ble igjen. Noen av de mest aktive er blitt flytta, og så prøver vi å jobbe aktivt med foreldre og foresatte og formidle mest mulig korrekt informasjon om hva vi ser, forklarer Anders Flottorp.
– Det går ikke an å peke på én ting, det er ikke noen kvikkfiks. Alle disse ungdommene er ulike, med ulike behov, så det er alle de forebyggende tiltakene, i kommunen, i barnevernet, i skolen, i idrettslagene som gir resultater. Og så tror jeg kanskje vi har fått vekket bevisstheten hos mange foreldre om hvor barnet deres er, for mange av disse ungdommene bor jo hjemme, legger han til.
– Men vi må ha gjort noe riktig, for hvis vi ser på de andre kommunene i storbynettverket, så har de en annen graf. Hos oss går grafen nedover, framholder Johanne Benitez Nilsen.
Hun viser til en rekke tiltak, som foreldreråd, Gatepuls, miljøterapeuter i skolen, jobbprosjektet og sommeråpen ungdomsklubb, i tillegg til et tett samarbeid med barnevernstjenesten og frivillig sektor.
– Det er når vi setter inn flere innsatser samtidig og helhetlig at vi skaper endringer i familier og i ulike miljøer, påpeker Benitez Nilsen.
Flottorp understreker at det fortsatt er utfordringer knyttet til ungdomsmiljøet i Kristiansand. Kommunen har fortsatt en høy andel anmeldte forhold i alderen 12–17 år sammenlignet med andre storbyer, men det er også større nedgang i ungdomskriminaliteten her enn i flere andre storbyer.
– Det er positive tall, men vi må ikke slippe skuldrene ned. Vi har sett de siste ukene at med én gang det blir litt lysere, så blir det en liten oppblomstring igjen. Så vi må ikke lage et bilde av at nå er alt snudd og alt er bra. Det er veldig mye bra i 2024, men det er fortsatt viktig å holde trykket oppe på de forebyggende tiltakene, for dette kan snu, advarer politikontakten.
– Tallene viser at det nytter å drive forebyggende arbeid. Vi vet hva som er riktig å gjøre, vi ser at det fungerer, men det koster. For at dette skal bli et robust arbeid med langsiktige positive resultater, må det tilføres mer ressurser. Vi har fått ti og en halv million til forebyggende innsats, og de pengene vil gå rett inn i arbeidet med å få ned kriminaliteten blant ungdom, men dette er ikke nok til å sikre et robust forebyggende arbeid i Kristiansand, presiserer Johanne Benitez Nilsen.
Flottorp minner om at Kristiansand og Agder har gått i bresjen for å få etablert et hurtigspor i straffesaker, slik at det går raskere fra en ungdom begår et straffbart forhold til det kommer en reaksjon og ungdommen begynner gjennomføringen av reaksjonen.
Rapporten forteller om en økende bekymring for at etablerte kriminelle nettverk rekrutterer unge til narkotikahandel og annen alvorlig kriminalitet. Politiet melder om store mørketall, og samarbeidsinstansene rapporterer at det fortsatt er hendelser og episoder som ikke blir anmeldt til politiet.
“Noen ungdommer har opparbeidet seg fryktkapital og oppfattes som skremmende overfor andre ungdommer. Taushetskulturen legger til rette for at kriminell atferd får fortsette å vanskeligjøre det forebyggende arbeidet”, står det å lese.
– Vi vet at kriminaliteten har tatt en litt annen form. Noen av de som har vært veldig synlige tidligere holder seg mer skjult, de rekrutteres inn i kriminelle nettverk og går ikke ut i gata og begår kriminalitet, forklarer Anders Flottorp.
Det er også fortsatt slik at en håndfull gjengangere står for mye av kriminaliteten.
– Det er viktig å huske på at de aller fleste ungdommene, 97 prosent, ikke har gjort noe straffbart. Vi har en ungdomsgenerasjon som både er pliktoppfyllende, engasjerte og positive. Det er en bitteliten del av dem, tre prosent, som vises i statistikken, og endel av dem er vi ikke bekymret for heller, påpeker Johanne Benitez Nilsen.
– De vi er bekymret for er gjengangerne, de som begår flere lovbrudd og alvorlige lovbrudd. Selv om de er få, kan de skape store utfordringer i ungdomsmiljøer og utrygge liv for andre ungdommer gjennom sin adferd og sine handlinger. Som kommune skal vi skape trygghet både i skolen og i lokalmiljøer og samtidig gi trygghet og omsorg til den enkelte ungdommen som utøver kriminalitet. Vi må ikke glemme at dette ofte er barn som har det vanskelig, de har sårbare familiesituasjoner, og har opplevd mye, understreker hun.