Odderøyas Venner jobber for å bevare øyas særegne historie og gjøre naturen tilgjengelig for alle. Organisasjonen har 1000 støttemedlemmer og er den største frivillige organisasjon på Agder. De har til sammen 75 frivillige som jobber dugnad, sitter i styret, driver vedlikehold og er kaféverter på vaktmannsboligen på Søndre batteri. Boligen drives som kafé hver søndag året rundt. Odderøyas Venner leier også ut Østre Brakke, vaktmannsboligen og en lavvo.
Flere av de frivillige er der ofte og bidrar jevnlig med vedlikehold og dugnadsarbeid. Hver tirsdag er det fast dugnadsdag, hvor frivillige møtes for å holde området i god stand. I tillegg donerer Odderøyas Venner ved til Blå Kors, som en del av sitt engasjement for lokalsamfunnet.
Ildsjeler og veteraner i Odderøyas Venner. Fra venstre: Sigmund Vigebo, Jon Artur Johannesen og Carl Bugge. Foto: Kristiansand Kommune
– Vi begynte her på Odderøya i 1995. Da vi fikk telefon nå nylig fra Lisan Gjendem (sekretær for 17. mai-utvalget) der hun forteller at vi er stemt frem til å bære det gamle byflagget synes vi det var helt fantastisk og veldig stas. Jeg håper at ved å bære byflagget i borgertoget gjør vi flere bevisst på hva Odderøyas Venner er, forteller Steinar Ose, leder av Odderøyas Venner.
Fra venstre: Steinar Ose (leder av Odderøyas Venner) Tom Løchen (medlem av 17. mai-utvalget. Foto: Kristiansand Kommune
17. mai utvalget velger hvert år hvem som skal få æren av å bære byflagget i borgertoget. I år falt valget på Odderøyas venner. De gjør en formidabel jobb med å vedlikeholde Odderøya - både selve naturen og krigsminnene. Dette har de gjort siden 1995, og det på frivillig basis.
– Det var et enkelt valg for meg å stemme på Odderøyas Venner til å bære byflagget. Jeg synes de er flotte mennesker som gjør en utrolig innsats, ikke bare for byen, men for hele Agder. Og ikke minst for alle turistene som kan komme ut til Odderøya, sier Tom Løchen fra 17. mai-utvalget.