Norsk-ukrainsk miljøsamarbeid

Kateryna Pushko håper deltakelse i prosjektet «Overføre kompetanse om bærekraftig avfallshåndtering fra Kristiansand til Mykolaiv» skal bidra til økologisk gjenoppretting av hjembyen etter at krigen er over.

Kateryna Pushko presenterer prosjektet for kollegene i Miljøvernenheten i Kristiansand kommune.d.jpg

Kateryna Pushko presenterer prosjektet «Overføre kompetanse om bærekraftig avfallshåndtering fra Kristiansand til Mykolaiv» for kollegene i Miljøvernenheten. På bildet hilser kristiansandordfører Mathias Bernander på sin ordførerkollega fra Mykolaiv, Alexander Senkevich.

1. februar begynte Kateryna Pushko i sin nye rolle i Miljøvernenheten i Kristiansand, som prosjektkoordinator for prosjektet «Overføre kompetanse om bærekraftig avfallshåndtering fra Kristiansand til Mykolaiv».

Prosjektet handler om å utvikle bærekraftig avfallshåndtering og øke miljøbevisstheten gjennom samarbeid mellom de to byene.

For Kateryna innebærer jobben som prosjektkoordinator mer enn en profesjonell utfordring – det er også en mulighet til å realisere drømmen om å kunne bidra til å forbedre den økologiske situasjonen i hjembyen Mykolaiv.

Prosjektets bakgrunn

Ideen til prosjektet oppsto i rammen av et allerede etablert samarbeid mellom Kristiansand og Mykolaiv. Samarbeidsavtalen, som ble signert 5. mai 2023, åpnet dørene for erfaringsutveksling på flere områder, inkludert bærekraftig utvikling.

Da ordføreren i Mykolaiv, Alexander Senkevich, besøkte Kristiansand i mai 2024 sammen med ordførere fra flere europeiske byer, ble spørsmål om bærekraftig utvikling og effektiv avfallshåndtering diskutert.

Besøket styrket samarbeidet mellom de to byene, og ordfører Senkevich uttrykte interesse for å dele erfaringer med Kristiansand. Ordføreren i Kristiansand, Mathias Bernander, støttet initiativet, og som et resultat ble en samarbeidsavtale signert.

Realisering av en drøm

For Kateryna er prosjektet realiseringen av en drøm om å bidra til utviklingen av bærekraftige løsninger for hjembyen.

Før hun flyktet til Norge, jobbet hun med miljøledelse og implementering av ISO 14001 ved den internasjonale flyplassen i Mykolaiv. Etter at krigen brøt ut i Ukraina, måtte hun og datteren forlate hjemlandet, og fant tilflukt i Norge.

I Kristiansand integrerte Kateryna seg raskt i lokalsamfunnet, og startet med språktrening i Miljøvernenheten i kommunen i november 2024. Etter å ha blitt kjent med avfallshåndteringssystemet og eksisterende programmer, ble hun inspirert, og innså at dette var en unik mulighet til å bruke sin kompetanse innen bærekraftig utvikling.

Stort potensial

Prosjektet har sett dagens lys takket være initiativ og støtte fra leder for Miljøvernenheten i Kristiansand kommune, Stein Erik Watne, som ser et stort potensial i prosjektet.

– Dette prosjektet gir mange fine effekter. Kommunen kan bruke kompetansen Kateryna har, både ved hennes faglige bakgrunn og ved at hun kan språk og kjenner forholdene i Mykolaiv. Prosjektet fører til at noen får et arbeidsforhold og kan bidra på en positiv måte i samfunnet, og at vår kommune får utvidet perspektivene på viktige verdier for vår egen kommune, påpeker miljøvernsjefen.

Katerynas kolleger i Miljøvernenheten har også stilt velvillig opp, og det er dannet en arbeidsgruppe bestående av spesialister fra Miljøvernenheten, som vil støtte prosjektet gjennom de ulike stadiene.

– Prosjektet gir Kristiansand kommune en fin mulighet til å både få kjennskap til andre lokalsamfunn og til å utvikle relasjoner og samarbeid som gir viktige verdier også til arbeidet med å skape et godt lokalsamfunn i vår kommune, sier Stein Erik Watne.

Banebrytende

Prosjektet er svært viktig for både Mykolaiv og det bærekraftige samarbeidet mellom de to byene. Det er første steg i implementeringen av samarbeidsavtalen, som vil åpne nye muligheter for økologisk samarbeid mellom Norge og Ukraina.

Før krigen var samarbeidet mellom de to landene lite utviklet. Prosjektet kan derfor bane vei for fremtidige prosjekter med fokus på å øke kunnskap, implementere bærekraftige løsninger og anvende disse i dialog med innbyggere, utdanningsinstitusjoner og næringsliv.

For Kateryna er deltakelsen i prosjektet ikke bare en mulighet til å bruke sin erfaring i et nytt kulturelt miljø, men også å bli en del av prosessen med økologisk gjenoppretting av hjembyen. Hun er overbevist om at prosjektet vil være et viktig bidrag til å oppnå bærekraftsmålene og hjelpe Mykolaiv med å bygge et nullutslippssamfunn etter at krigen er over.

Les mer om Kristiansand kommunes miljø- og klimaarbeid