Jorun Marie Kveldro, Ann Christin Haugen, Nina Tanggaard Lomeland og Grete Mykstu Schulze arrangerer konferansen i Kristiansand. Foto: Privat.
På konferansen møtes fagpersoner, pårørende, organisasjoner, politikere og andre for femte året på rad for å få økt kompetanse, respekt og engasjement i møte med pårørende og for pårørende.
Konferansen er åpen for alle.
Konferansen er populær og med trekkplastere som Else Kåss Furuseth, Øystein “Pølsa” Pettersen og Ottar Ness som strømmes fra Stavanger på storskjerm, kan det være lurt å melde seg på tidlig før den blir fullbooket.
Konferansen er et samarbeid mellom Kristiansand kommune, ATROP Støtte og ettervernsenter, og Sørlandet sykehus. Alle tre partene arrangerer mestringskurs for pårørende og har samtaler med pårørende.
Mange pårørende og fagpersoner som de møter etterlyser møteplasser og kompetanseheving, og konferansen er et tiltak for å imøtekomme dette behovet.
Dagen starter med et lokalt program, etterfulgt av streaming fra Pårørendesenteret i Stavanger.
Pårørendekontakt Nina Tanggaard Lomeland har hatt ansvar for konferansen i Kristiansand i en årrekke.
-Hvert år øker antall påmeldte, og i fjor ble plassene fylt opp tidlig. I år har vi derfor utvidet antallet plasser. Vi får veldig god respons. Tilbakemeldingene viser at dette er en inspirerende møteplass hvor deltakerne får økt kompetanse og respekt i møte med pårørende og for pårørende.
Årets tema er “Sammen er vi mindre alene”. Lomeland jobber på Drop-in for pårørende som er et tilbud til alle pårørende uavhengig av hvem man er pårørende til. Der opplever de økt pågang.
Mange som kommer på Drop-in for pårørende forteller om ensomhet. Det kan handle om å kjenne seg alene eller frustrerte i møte med den de er pårørende til, i ulike sosiale settinger, på jobb eller i møte med tjenestene.
Nasjonale undersøkelser viser at mange pårørende opplever å ikke bli forstått eller respektert i møte med tjenestene.
-Pårørende kan selv bli syke av å stå i pårørenderollen, sier Lomeland som også får henvendelser fra ansatte som kjenner seg alene i sitt arbeid.
Lomeland sier at mange ansatte ønsker faglig påfyll og mer kompetanse på feltet, og noen ber om en bedre holdning til pårørende slik at de blir bedre anerkjent som en ressurs.
-Det er et mangfoldig program som strømmes på storskjerm. Det blir nok en god miks av alvor og humor, og mye midt imellom”, sier Lomeland.
Samarbeid er viktig, og Lomeland er glad for at kommunedirektør Camilla Dunsæd i åpner konferansen sammen med samhandlingssjefen på Sørlandet sykehus Mirjam Lien Smedrød.
- Hver pårørende er en stor og viktig støtte for den enkelte, og som gruppe er de pårørende en bærebjelke i samfunnet vårt. Jeg er glad for å gi et bidrag inn i denne dagen, sier Dunsæd.
Etter åpningen blir det korte innlegg om ulike lokale tilbud til pårørende som finnes i offentlig og frivillig regi. Selve strømmingen fra Pårørendesenteret i Stavanger starter kl 10.00.
Gjennom foredrag, filmer og studiosamtaler med dyktige fagpersoner, engasjerte forskere og erfarne pårørende, belyses årets temaet "Sammen er vi mindre alene".
Deltakerne kan se frem til et stjernespekket program bestående av blant andre Jan Christian Vestre, Øystein “Pølsa” Pettersen, Anne Kristine Bergem, Ottar Ness og pårørende.
Komiker Else Kåss Furuseth skal lede konferansen sammen med daglig leder av Pårørendesenteret i Stavanger Unn Birkeland.
I pausene kan deltakerne besøke ulike stands og slå av en prat med andre.
Konferansen er gratis for alle påmeldte, og det serveres lunsj, frukt og kaffe. Arbeidstreningstiltaket Kafe Leóns hjerterom stiller med deilige kaker.
Arrangørene har spleiset på konferansen, samt fått et økonomisk bidrag fra organisasjonen HÅP.
Det er 120 plasser, og det er førstemann til mølla. Det forventes deltakelse hele dagen.
Representerer du et lokalt pårørendetilbud og ønsker å ha en liten stand, eller ønsker du å presentere tilbudet for alle, gir du beskjed om dete ved påmelding.
Prosjektgruppen består av: Nina Tanggaard Lomeland og Grete Mykstu Schulze fra Kristiansand kommune, Jorun Marie Kveldro og Eli Vasstrand fra ATROP Støtte og Ettervernsenter, og Ann Christin Haugen fra Sørlandet sykehus.
08.15: Registrering, kaffe og mingling rundt stands
08.45: Åpningsord ved Kommunedirektør i Kristiansand kommune, Camilla Dunsæd og Samhandlingssjef og leder av brukerutvalget på Sørlandet sykehus, Mirjam Lien Smedsrød
08.55: Informasjon ved pårørendekontakt, Nina Tanggaard Lomeland
09.00: Presentasjon av lokale tilbud til pårørende
10.00: Streaming av pårørendekonferansen fra Pårørendesenteret i Stavanger – se oppdatert programmet her.
12.00: Lunsj og mingling rundt stands
14.45: Avslutning
Gjennom lenken til "Gratis påmelding" ovenfor, kommer du rett inn til siste versjon av programmet.