Hjertesoner skal gi tryggere skoleveier

Formannskapet i Kristiansand vedtok i november å utpeke en hjertesonekoordinator. Nå er koordinatoren på plass, og godt igang med arbeidet.

Ordfører Mathias Bernander og hjertesonekoordinator Aenne Ødegård krysser Lømslands vei.

Ordfører Mathias Bernander og hjertesonekoordinator Aenne Ødegård krysser Lømslands vei ved Tordenskjolds gate skole. Her går barn fra hele Kvadraturen og Eg-området.

– Hjertesone handler om å lage trygge omgivelser rundt skolen. Når barna får trafikkopplæring på skolen, får de gode holdninger og blir bedre rustet til å ta de rette valgene. I tillegg ønsker vi at det skal være minst mulig biltrafikk, og at barna sykler eller går til skolen dersom de har mulighet til det, sier Aenne Ødegård (34), nybakt hjertesonekoordinator i Kristiansand kommune.

Hjertesoner er viktige, ikke bare fordi de gir tryggere skoleveier.

– Det er veldig viktig med tanke på helse og gode vaner gjennom hele livet, at barna lærer seg å bli uavhengige. Det er like viktig som den trygge skoleveien i seg selv, presiserer Aenne Ødegård, som er utdannet innen geografi og arealplanlegging og kommer fra en stilling som rådgiver i areal- og transportenheten i kommunen.

Hjelp til å komme igang

Som hjertesonekoordinator skal hun blant annet hjelpe skolene med å utarbeide egne trafikksikkerhetsplaner og komme igang med hjertesoneprosjekter, der hovedmålet er å redusere biltrafikken til og fra skolen.

– En stor del av oppgaven er å bistå skolene med den holdningsskapende delen, implementere kampanjer og øke kunnskapen om foreldrekjøring, forklarer 34-åringen.

Hjertesonekoordinatoren har utarbeidet et enkelt søknadsskjema som skolene fyller ut og sender inn. Med bakgrunn i søknadene hun får inn, vil hun lage en prioriteringsliste. Søknadsskjemaene er sendt ut til skolene, med svarfrist 2. mars.

– Vi kan ikke hjelpe alle på en gang, så vi må ta skolene etter tur. I 2025 klarer vi nok ikke mer enn tre skoler. Det handler litt om å lære hvordan vi skal gjøre det.

Krever engasjement

For at en skole skal få hjelp av kooordinatoren må skolen ha et ønske om å jobbe med holdningsskapende trafikksikkehetsarbeid.

– Jeg er bare en koordinator, og kan ikke gjøre jobben for skolene. Jeg kan bare hjelpe dersom det er et engasjement ved skolen allerede, presiserer Ødegård.

Det er en fordel at rektor og den øvrige ledelsen ved skolen samarbeider med et engasjert FAU, men det er enda viktigere at de ansatte ved skolen er med.

– Det må være et engasjement og et samarbeid der, understreker hjertesonekoordinatoren.

Foreløpig er Lunde skole i Søgne eneste skole i Kristiansand kommune på Trygg Trafikks liste over «hjertesoneskoler». Det er imidlertid flere skoler i kommunen som har begynt å jobbe med trafikksikkerhet på eget initiativ. Flere skoler har også tatt kontakt med kommunen om hjertesoner.

– Målet er at alle skolene i Kristiansand har hjertesoner og trafikksikkerhetsplan, sier Aenne Ødegård.

Stillingen som hjertesonekoordinator er opprettet for to år, så skal resultatene evalueres.

– Viktig steg i riktig retning

– Trygge skoleveier er og har vært en viktig prioritet for oss, både i byvekstavtalen og vårt eget arbeid. Vi vet at foreldrekjøring skaper utfordringer rundt skolene, når det gjelder sikkerhet. Nå har vi fått på plass en hjertesonekoordinator som skal sikre at skolene får den hjelpen og veiledningen de trenger for å etablere trygge soner rundt skolen, sier ordfører Mathias Bernander.

Han er glad for at hjertesonekoordinatoren er på plass.

– Dette er et viktig steg i riktig retning. Med en dedikert hjertesonekoordinator får vi et tydelig fokus på trafikksikkerhet og gode transportvaner for både foreldre og barn. Jeg er glad for at vi nå har en ressurs som kan støtte skolene og bidra til tryggere hverdager for barna våre. Målet vårt er at alle skolene i Kristiansand skal ha en hjertesone. Dette krever tid, innsats og samarbeid, men jeg håper at vi gjennom dette legger et godt grunnlag for en varig kulturendring, sier ordføreren.

Han forventer at initiativet gir resultater i form av tryggere skoleveier, mindre biltrafikk og økt bevissthet rundt trafikksikkerhet.

– Det er også viktig at både skoler, foreldre og naboer samarbeider om dette. Hvis vi lykkes, kan vi gjøre en stor forskjell for barnas sikkerhet, påpeker ordfører Mathias Bernander.

Les mer om hjertesoner (ekstern lenke)

Les tidligere nyhetssak om hjertesoner og trafikksikkerhetskoordinator

Kort om hjertesoner

  • Hjertesone er en kombinasjon av holdningsskapende tiltak, opplæringstiltak og enkle fysiske tiltak.
  • Konseptet tilpasses lokale forhold ved den enkelte skole.
  • Det defineres en «hjertesone» rundt skolen som fungerer som en helt eller delvis bilfri sone i tider rundt henting/levering av elever.
  • Det legges opp til at elever trygt kan gå eller sykle inn til skolen.
  • Det utarbeides en trafikksikkerhetsplan for den enkelte skole. Denne kommer i tillegg til kommunens overordnede trafikksikkerhetsplan.
  • Holdningspåvirkende tiltak bør ideelt sett veie tyngst i hjertesonearbeidet.