Her kommer 58 nye sykehjemsplasser

Arbeidet med nye Randesund omsorgssenter pågår for fullt. Når nybygget står ferdig mot slutten av 2026, har dagens 18 omsorgsleiligheter fått selskap av 58 nye sykehjemsplasser.

Oversiktsbilde over byggeplassen med Varoddbrua og Topdalsfjorden i bakgrunnen.

Randesund omsorgssenter ligger fint til i terrenget, med panoramautsikt over Topdalsfjorden.

– Det blir spennende! Det har jo ligget et alders- og sykehjem her fra gammelt av, med 16 langtidsplasser og 18 omsorgsboliger fra 2003. Sykehjemsdelen var så gammel og slitt at den skulle rives uansett, det er behov for flere sykehjemsplasser i kommunen, og det er lenge siden det ble bestemt at østsiden av byen skulle prioriteres. Her er det stor befolkningsvekst, og folk ønsker ofte å bo nær der de bodde tidligere, når de kommer så langt at de trenger en heldøgnsplass, så da ble det her, forteller Mette Moe Olsen. Hun er enhetsleder for Randesund omsorgssenter og Strømmehaven.

Anleggsleder Tore Aanstad Lund, enhetsleder Mette Moe Olsen og prosjektleder Lasse Eikaas.

Anleggsleder Tore Aanstad Lund (t.v.) i BRG har rundt regnet 15 ansatte i arbeid på byggeprosjektet for øyeblikket. Enhetsleder Mette Moe Olsen vil ha ansvaret for cirka 150 ansatte på det ferdig utbygde omsorgssenteret. Prosjektleder Lasse Eikaas følger opp byggeprosjektet på vegne av Kristiansand kommune.

Fremtidens sykehjem

Om snaut to år får Moe Olsen ansvar for 58 nye sykehjemsbeboere.

– Dette har vært et lite omsorgssenter, på godt og vondt. Det gjør det jo intimt og heimslig, men samtidig sårbart. Vi gleder oss til å få det nye bygget, og gleder oss til å rigge oss med det vi litt svulstig velger å kalle fremtidens sykehjem. Det går på hvordan vi organiserer oppgavene og bruker kompetansen fornuftig, forklarer enhetslederen.

Det nye omsorgssenteret vil ha én personalbase og ett ressursteam med sykepleiere og eventuelt også vernepleiere. Disse skal jobbe på tvers med å ivareta alle sykepleieroppgavene på huset.

– Det er sånn vi må tenke i framtida, at vi må samarbeide mer på tvers, også mellom de ulike omsorgssentrene, som vi gjør allerede. Og så handler det om å benytte personer uten fagkompetanse til å ivareta praktiske oppgaver som vi ikke trenger fagpersoner til å gjøre, forklarer enhetslederen.

Fasadetegning av nye Randesund omsorgssenter ferdig utbygd.

Slik ser arkitektene for seg Randesund omsorgssenter ferdig utbygd. (Illustrasjon: map arkitekter)

Utfordrende

Nå er det gamle sykehjemsbygget revet, mens bygget med de 18 omsorgsboligene skal bevares og knyttes til det nye sykehjemsbygget på 8.688 kvadratmeter fordelt på fem etasjer, inklusive parkeringskjeller.
Kommunen har valgt å la beboerne i omsorgsleilighetene bli boende mens det sprenges og bygges rett i nabolaget. Det er en utfordring, innrømmer anleggsleder Tore Aanstad Lund hos totalentreprenør BRG Entreprenør.
– Det setter endel begrensninger på hvordan vi kan håndtere arbeidene våre og atkomst til arbeidene. Administrasjonen for omsorgssenteret skal også flyttes ut i en brakkerigg mens vi holder på med arbeidene. Vi skal gjøre dette sikkert og trygt, men det krever mye samspill og samhandling med kommunen, påpeker han.

Bildet viser grunnmuren på byggetrinn 1 med dagens omsorgsboliger i bakgrunnen.

Det nye sykehjemmet vil bestå av to deler; én på sørsiden og én på nordsiden av de eksisterende omsorgsboligene. I forgrunnen er fundamentet til den sørlige delen i ferd med å ta form. Som det går fram av bildet er det ikke mange meterne fra ytterveggen på omsorgsboligene til fjellveggen hvor det er sprengt.

Spente beboere

Det er ikke til å stikke under en stol at beboerne i omsorgsleilighetene merker at det sprenges og bygges rett utenfor stuevinduene deres. Der det gamle sykehjemsbygget sto er det sprengt ti meter ned i grunnen.
– Normalt evakuerer vi beboerne mens vi sprenger, men det kan vi ikke gjøre her. Sikkerhetsmessig er det ikke noe problem, men det kan selvsagt være litt ubehagelig for beboerne, påpeker Aanstad Lund.
BRG har hatt ukentlige møter med ledelsen som igjen informerer ansatte og beboere.
– Hva skjer neste uke? Hvordan skal vi håndtere det? Hvor skal de stå mens vi sprenger? De som bor her var veldig spente i begynnelsen, men nå begynner de nok å bli vant til det. Og så har de jo litt å følge med på, da, smiler anleggslederen.

Anleggsleder Tore Aanstad Lund, eiendomssjef Hans-Christian Gram, prosjektleder Lasse Eikaas, enhetsleder Mette Moe Olsen, prosjektansvarlig Pål le Page og prosjektleder Jon Terje Midtbø med anleggsområdet og omsorgsboligene i bakgrunnen.

Anleggsleder i BRG Tore Aanstad Lund, eiendomssjef i Kristiansand kommune Hans-Christian Gram, prosjektleder i Kristiansand kommune Lasse Eikaas, enhetsleder for Randesund omsorgssenter Mette Moe Olsen, prosjektansvarlig i Kristiansand kommune Pål le Page og prosjektleder i BRG Jon Terje Midtbø med anleggsområdet og omsorgsboligene i bakgrunnen.

Formet etter terrenget

Omsorgssenteret ligger i skråningen ned mot Topdalsfjorden på nedsiden av Sømsveien. Terrenget er stedvis bratt, og det nye sykehjemsbygget er utformet slik at minst mulig av terrenget må endres.

For at bygget ikke skal bli for ruvende skal det bygges to etasjer over terrenget sett fra Sømsveien, mens de resterende etasjene vil ligge i terasser tilpasset terrenget.

– Det er en utfordrende tomt med mye høyder. Det har vi forsøkt å løse ved å trappe bygget litt, forklarer Lasse Eikaas, prosjektleder i Bygg og eiendomsforvaltning i Kristiansand kommune.

En annen utfordring har vært felles oppvarmingsløsning for nybygget og de eksisterende omsorgsboligene. Energibrønnene som bores til nybygget, skulle i utgangspunktet ikke forsyne det eksisterende bygget med varme. Men slik blir det.

– Det har vært en utfordring økonomisk, men det er en fordel driftsøkonomisk i fortsettelsen. Det er sånn en bygger nå, forklarer Eikaas.

Nybygget skal ha passivhusstandard, det vil si at det er konstruert slik at det har et betydelig lavere energibehov enn tidligere standarder.

Bildet viser den nye atkomstveien med gang- og sykkelsti som er under bygging.

Mens du tidligere kjørte inn til hovedinngangen til sykehjemmet på oversiden av bygget, vil hovedinngangen til det nye sykehjemmet ligge på nedsiden, eller sjøsiden, om du vil. Den eksisterende bilveien til nedsiden av bygget bygges opp på nytt og utvides med gangsti.

Små bogrupper

Det nye sykehjemmet skal bygges i to deler, den ene på nordsiden av omsorgsboligene, den andre på sørsiden. Hver av delene vil romme fire bogrupper, som vil ha direkte utgang til hvert sitt uteområde.

– Dette skal jo være beboernes hjem, så vi vil prøve å gjøre det så hjemlig som mulig. Derfor har vi små bogrupper på syv og åtte personer, for at det skal være godt for beboerne å bo her. Vi får én hovedinngang, men vil tilstrebe å ikke ha låste dører, slik at beboerne kan leve trygt, men samtidig fritt, understreker Mette Moe Olsen.

Hun tror «Nye Randesundheimen» vil bli et flott sted å bli gammel.

– Det er regulert inn ei brygge nedenfor her, så det hadde vært kjempekult om vi kunne få tilgang til sjøen. I tillegg er det jo fantastisk utsikt, så det blir ikke verst for en gammel randolk å kunne flytte inn her og kunne sitte på terrassen eller i haven og se utover sjøen, smiler hun.

Mer fakta om byggeprosjektet