Ungdommer fra Kristiansand gir innspill til Stortinget

Rundt 50 ungdommer samlet seg fredag i bystyresalen i Kristiansand for å gi innspill til regjeringens stortingsmelding som skal sørge for å få flere i jobb og færre på trygd.

Tidligere i høst lanserte regjeringen Stortingsmelding 33 «En forsterket arbeidslinje – flere i jobb og færre på trygd». I meldingen beskriver regjeringen blant annet hvordan de vil styrke innsatsen for å få flere unge i utdanning og jobb.

Bilde av Ismail Mahammed, ordførerens rådgiver

Ismail Mahammed. Foto: Asle Stalleland

Nav Agder, Nav Kristiansand og Flere i arbeid samlet derfor ungdommer for å gi innspill i stortingsmeldingens høringsrunde i forkant av Stortingets behandling. 60 ungdommer ble invitert og nærmere 50 møtte opp i bystyresalen. Ordførerens politiske rådgiver, Ismail Ahmed Mahammed, innledet samlingen og la vekt på viktigheten av at unge sier sin mening og blir med på å påvirke politikken. Monica Hurley i Nav Kristiansand ledet samlingen og var strålende fornøyd med oppmøtet.

– Kjempeinspirerende! De har så mye klokt å si, mye som jeg ikke har tenkt over i det hele tatt. Innspillsrunden er derfor ikke bare nyttig for Stortinget. Det er også bra å ha med for oss som jobber lokalt med å utvikle tjenestene til Nav, sier avdelingsleder i Nav, Monica Hurley.

Eline Helle er ungdomsrepresentant i Flere i arbeids programstyre og deltok i bystyrehallen. Hun mener det er svært viktig å spørre om ungdommers mening for å finne har de beste løsningene.

– Dette skape en bedre framtid både for oss og for kommende generasjoner. Vi har behov for at flere kommer i arbeid og mange har erfaringer med de utfordringene som vi har diskutert i dag. Jeg er veldig imponert og glad for at så mange deltar og at det er en bredt representativ forsamling med folk med ulike bakgrunner, sier Helle.

Portrett av Eline Helle og Monica Hurley

Eline Helle og Monica Hurley. Foto: Asle Stalleland.

Nav Agder har sammen med Arkivet freds- og menneskerettighetssenter lagt stor vekt på at ungdom skal få si sin mening, slik at deres erfaringer og synspunkter kan bidra til at Nav og andre deler av hjelpeapparatet kan gjøre en bedre jobb. De to siste årene har rundt 100 ungdommer vært samlet på Arkivet for å gi sine synspunkter, blant annet da regjeringen lanserte ungdomsgarantien. De har også møtt både tidligere arbeids- og inkluderingsminister, Marte Mjøs Persen (Ap) og statssekretær i Arbeids – og inkluderingsdepartementet.

Da regjeringen lanserte den nye stortingsmeldingen, var mange av ungdommene fornøyde med å se at regjeringen her har tatt med et av de viktigste innspillene de har gitt politikerne. Navs ytelser til ungdom er i dag innrettet slik at man må ha en diagnose og bevise at man er syk for å få penger til å leve for. Dette opplever mange ungdommer at fører til at de blir så fokusert på å bevise at de er syke nok, at de mister overskuddet til å tenke framover på utdanning og jobb. I stortingsmeldingen lanserer regjeringen et nytt arbeidsrettet ungdomsprogram. Her skal det ikke være en diagnose som er inngangsbilletten. Akkurat hvordan dette programmet skal se ut, gir ikke regjeringen et klart svar på. I bystyresalen ble ungdommene blant annet utfordret på hva programmet skal inneholde, og hva som bør være kriteriene for å delta.

– Politikerne ønsker å høre på ungdommene og ungdommene har virkelig noe å komme med. Vi ser også endring. Innspillene ungdommene har kommet med, har bidratt til det nye ungdomsprogrammet, sier Hurley.

Helle har også tro på at politikerne hører på ungdommene.

– Ja, jeg har vært med på de tidligere samlingene på Arkivet og jeg ser en utvikling fra første samlingen og fram til nå. Jeg håper dette fortsetter, understreker hun.

Ungdommene hadde flere innspill til saken:

– Det er positivt med ungdomsprogram hvor fokuset er på ting for å komme seg fremover.  Det er viktig at dette kan inkludere lavterskeltilbud.

– Det mangler ikke mange tilbud, men jeg opplever det ikke er mye informasjon ute. Vi har Energiverket og andre tilbud. NAV må markedsføre tilbud som finnes. Det er vanskelig å navigere selv å finne ut hvilke tilbud som finnes.

– Uføre under 30 år må få muligheten til å bidra til noe i samfunnet. IKKE fjerne mulighetene så fort man blir ufør – det er helt i feil retning. Vi trenger fleksible muligheter.

– Ingen lærer deg om hva som kan gå galt i arbeidslivet. Jeg trenger hjelp til å trene mine sosiale muskler og hjelp til å få struktur på livet og hverdagen. Alle i samfunnet er liksom så strukturert, det har ikke jeg lært å være.

 

Saken er skrvet av Asle Stalleland, Nav Agder. 

Du kan lese mer om satsingen her