Turveien langs Prestebekken er mye brukt av både turgåere og joggere. Bekken er fiskeførende, og det er et rikt fugleliv langs den. Foto: Kristiansand kommune.
Turveien vi snakker om er mye brukt av såvel turgåere som joggere, der den strekker seg fra Nedre Jegersbergvann til Prestebekkens utløp i Kongsgårdbukta.
Turveien ligger veldig sentralt til i bydel Lund, med mange boliger, barnehager og institusjoner i umiddelbar nærhet. Det er et yrende fugleliv langs bekken, og det går både sjøørret og annen fisk her.
Mot slutten av 90-tallet ble det bygd fisketrapp ved Kongsgård garveri, slik at sjøøretten kunne svømme opp i vassdraget for å gyte. I 2021 ble det bygd nok en fisketrapp ved Jegersberg.
Partiet som nå er utbedret er strekningen fra E-18 til Bispegra. Her var det tidligere en enkel sti med bratte og dårlige partier. Nå har Parkvesenet utbedret stien til turvei.
– Traseen er gruset opp, og der den møter Bispegra, gjør turveien nå en sving, slik at høydeforskjellen opp mot veien er blitt adskillig slakere. Her fortsetter turveien videre langs Prestebekken på delstrekningen som ble utbedret i 2023, opplyser Trond Johanson, naturforvalter og rådgiver for landbruk og friluftsliv i Parkvesenet i Kristiansand kommune.
Med dette er det etablert en sammenhengende turvei langs Prestebekken fra hav til hei, det vil si fra Kongsgårdbukta til Nedre Jegersbergvann. Her kobles turveien opp mot Sødalsmyrveien som gir direkte adkomst til Skråstadheia, Den Omvendte Båd og Vaffelbua ved Kyrtjønn.
Arbeidene er utført av Parkvesenets driftsavdeling, sone friområder, i samarbeid med Ingeniørvesenet.
På kartet kan du se hvordan turveien slynger seg gjennom Lund, fra Nedre Jegersbergvann til Kongsgårdbukta.
På kartet kan du se hvordan turveien slynger seg gjennom Lund, fra Nedre Jegersbergvann til Kongsgårdbukta.
Fortsatt gjenstår en delstrekning ved det gamle garveriet. Her er planen å åpne bekken og legge bedre til rette for turgåere. Dette skal skje som en del av den pågående byutviklingen i området.
Årsaken til at utbedringen av den sammenhengende turveien er delt opp i etapper, og har pågått over flere år, er økonomi. Utbedringen av delstrekket som nå er ferdig, har kostet cirka 300.000 kroner.
– Prosjektet er finansiert med statstilskudd via en tilskuddsordning kommunen kan bruke i områder som har status som statlig sikrede friluftsområder, opplyser Trond Johanson.
Forsidebilde: Parkarbeider Jarle Bakken kjører på grus på turveien ved Bispegra. Foto: Kristiansand kommune.