Oddernes kirke før restaureringen. Foto: HSH/Skaar
Restaureringen av klimaskallet på både Tveit og Oddernes kirke, ble utført fra høsten 2023 til våren 2024, i tett samarbeid med antikvariske myndigheter. Prosjektleder har vært Erich Esdar i Dagfin Skaar AS. Prosjektene hadde som mål å bevare kirkens historiske og arkitektoniske verdi, og innebar rehabilitering av tak, tårn og spir.
Oddernes kirke etter restaureringen. Foto: HSH/Skaar
— Vi er stolte av å ha bidratt til bevaringen av Tveit og Oddernes kirke, sier prosjektleder Erich Esdar fra Dagfin Skaar AS.
— Vårt fokus har vært å anvende tradisjonelle håndverksmetoder som ivaretar kirkebyggenes historiske særpreg, samtidig som vi tilfredsstiller moderne krav til sikkerhet og bærekraft. Samarbeidet med Riksantikvaren og lokale entreprenører har vært eksepsjonelt godt. Hele teamet har lagt ned en betydelig innsats for å få dette til.
Prosjektleder Erich Esdar fra Dagfin Skaar AS, sammen med Andreas Andersen, kirkeverge i Kristiansand. Foto: privat
Restaureringen av Tveit kirke viste seg å være spesielt utfordrende. Ifølge Andreas Andersen, kirkeverge i Kristiansand, var det usikkert hva som ville bli avdekket under arbeidet.
— Vi visste ikke hva vi ville finne. Da vi fjernet kobberet fra tårnet, raste det sammen innvendig. Kobberet var faktisk det eneste som holdt tårnet og spiret oppe, forklarer Andersen.
Tårnet var i så dårlig stand at det måtte bygges opp på nytt, noe som krevde spesialtilpasset kjerneved og tradisjonelle teknikker.
— Det er ikke bare å gå på Maxbo og kjøpe materialer, sier Andersen.
— Man må bruke spesiallagede komponenter og bygge etter gamle teknikker. Dette gjør at arbeidet tar lenger tid, men resultatet blir autentisk og riktig i henhold til kirkens historiske betydning.
Foto: HSH/Skaar
En viktig faktor i restaureringen var bruk av "tak over tak" – en midlertidig konstruksjon som beskyttet kirkene mot vær og vind. Dette gjorde det mulig å arbeide kontinuerlig, selv i krevende værforhold.
— Vi opplevde noen voldsomme vinder og mye vær den høsten, og arbeidet ble mye mer omfattende enn forventet. Derfor tok det lenger tid enn planlagt, men resultatet ble bra, sier Andersen.
Kristiansand Stillas Montasje AS leverte stillas og en 'tak over tak'-løsning til Tveit kirke. Denne tildekningen var avgjørende for å beskytte mot værforholdene under byggearbeidet. Foto: HSH/Skaar
Begge kirkene ble rehabilitert samtidig, noe som åpnet for nyttig erfaringsutveksling mellom prosjektene. Dette var spesielt fordelaktig, ettersom mange av utfordringene ved Tveit kirke kunne løses ved å bruke metoder fra arbeidet på Oddernes kirke, og motsatt.
Foto: HSH/Skaar
Andersen fremhever at samarbeidet med Riksantikvaren har vært avgjørende for prosjektets suksess.
—Alle ting vi gjør må dokumenteres og godkjennes av Riksantikvaren, noe som har ført til en svært tett og kontinuerlig dialog, forklarer Andersen.
Riksantikvaren har også gitt prosjektet skryt for grundig rapportering og måten restaureringen ble gjennomført på. Hele prosessen ble dokumentert med bilder før, under og etter arbeidet, noe som gir verdifull innsikt for fremtidige restaureringsprosjekter.
Foto: HSH/Skaar
Andersen forteller at restaureringen av Tveit og Oddernes kirke har fått positiv respons fra lokalbefolkningen.
— Folk er veldig glad i kirkene sine i Kristiansand, og det betyr mye for mange at disse byggene blir tatt vare på. Dette er steder som brukes i alle livets faser, både i glede og sorg, sier Andersen.
Han legger til at mange har vært tålmodige og forståelsesfulle selv om kirkene har vært innhyllet i stillas under restaureringen, og at det har vært stor glede over resultatet.
Tveit kirke før restaureringen. Foto: HSH/Skaar
Restaureringen skjer i en tid der Norge markerer viktige jubileer, inkludert tusenårsjubileet for kristenrettens innføring. Dette har vært en påminnelse om betydningen av å ta vare på nasjonens kulturminner, som Tveit og Oddernes kirke, som står som symboler på lokal historie og kulturarv.
— Kirkene skal tåle å stå der i mange hundre år til, avslutter Andreas. — Vi er stolte av at vi kan sikre dem for kommende generasjoner.
Tveit kirke etter restaureringen. Foto: HSH/Skaar