Rådhuset i oransje lysdrakt

Fra 25. november til 10. desember skal rådhuset i Kristiansand lyses opp av oransje lys for å markere FNs internasjonale dag for avskaffelse av vold mot kvinner.

Inngang.JPG

Slik vil rådhuset ta seg ut på kveldstid fram til 10. desember. Foto: Lars Verket, Kristiansand kommune.

– Vi politikere råder over et bredt spekter av virkemidler, lovverk og tiltak, men vi kan ikke vedta at folk skal bry seg. Den endringen må komme innenfra, hos hver enkelt av oss. Vi kan bare bekjempe volden som finner sted bak lukkede dører, ved å bry oss om våre medmennesker. Derfor støtter Kristiansand kommune markeringen av «Orange Day», sier ordfører Mathias Bernander.

Ifølge FN har mer enn én av tre kvinner i verden opplevd fysisk eller psykisk vold i løpet av livet.

Den 25. november er FNs internasjonale dag for avskaffelse av vold mot kvinner, og på den dagen starter den årlige 16-dagerskampanjen. FOKUS markerer kampanjen i Norge sammen med sine medlemsorganisasjoner.

Orange Day - Mathias Bernander.jpg

Ordfører Mathias Bernander. Foto: Kristiansand kommune

Siden 2012

I 2012 erklærte FN 25. november som en årlig «Orange Day», der fargen oransje skal symbolisere en lys fremtid fri fra vold mot kvinner og jenter. I den forbindelse har FN oppfordret til lyssetting av kjente bygninger over hele verden for å «Orange the World», som kick-off for 16-dagerskampanjen.

Tidligere år har ikoniske bygninger rundt om i verden vært lyssatt, blant annet Kristusstatuen i Rio, Niagarafallene, Europaparlamentet i Brussel, de gamle byggene i Petra, FN-bygget og Empire State Building i New York.

Du kan se noen berømte eksempler her 

Seksuell vold som våpen

Årets 16-dagerskampanje setter søkelys på seksuell vold som våpen i krig og konflikt, en av de mest grusomme og ødeleggende formene for vold.

Kvinner og jenter er spesielt sårbare, men også menn og gutter rammes av denne strategiske formen for vold, som brukes til å kontrollere, skade og ødelegge samfunn.

Denne volden er ikke bare rettet mot enkeltindivider men også mot hele samfunn, med mål om å spre frykt, påføre traumer og svekke sosiale strukturer.

Les mer om markeringen her 

Foto: Lars Verket, Kristiansand kommune.