Søndag 1. desember inntraff en utilsiktet driftsforstyrrelse ved Odderøya renseanlegg. På grunn av store mengder nedbør steg vannivået i det biologiske rensetrinnet. Dette rensetrinnet består av små plastkuler, eller biomedier.
– Plastkulene har gått motstrøms tilbake til en intern transportkanal i renseanlegget og gått med videre til neste prosesstrinn, hvor de ikke skal være, forklarer Torleif Jacobsen, vann- og avløpssjef i Kristiansand kommune.
Foto: Kristiansand kommune
Etter hendelsen har store mengder plastkuler blitt funnet igjen i andre renseprosesser på avløpsanlegget. Kommunen informerer nå også om at plastkuler er lekket ut i sjøen.
– Kommunen har ventet med å varsle publikum fordi man var usikker på om plastkulene var lekket ut til sjø. Vi har hatt personell ute som har lett etter plastkulene på strender og i sjøen gjennom uken. Det er de siste dagene vi har funnet noen plastkuler i sjøen, forklarer Torleif Jacobsen.
Plastkuler er så langt blitt funnet igjen i sjø og på strender ved Auglandsbukta og på Andøya i Vågsbygda. Vind og strøm har i løpet av disse dagene tydeligvis ført plastkulene i sørvestlig retning.
– Foreløpig har vi plukket opp en halv søppelsekk med plastkuler, men ettersom vi har funnet disse fordelt over flere steder tyder det på at det er flere plastkuler i drift i sjøen, sier Jacobsen.
Kommunen anslår at ca 120-140 m3 med plastkuler er lekket ut fra det biologiske rensetrinnet og videre inn i prosessen. Det er vanskelig å anslå hvor mye som er lekket til sjø.
Plastkulene har omkrets som en fingernegl. De er sorte, sylindriske i formen og flyter. Det er millioner av dem som har lekket videre inn i prosessen. Vi prøver å gjøre anslag på hvor mye som er lekket til sjø. Kommunen kommer til å ha personell ute på strender og i båt i dagene fremover for å lete etter flere av disse plastkulene.
Kristiansand kommune erkjenner at det inntrufne er en alvorlig plastforsøpling av havet. Dette er en alvorlig hendelse som er uønsket forsøpling av havet.
– Vi ønsker å gjøre det vi kan for å rydde opp i forsøplingen, uttaler Torleif Jacobsen.
Kommunen ber publikum som observerer plastkulene i sjøen eller på strender om å melde funn tilbake til vakttelefonen for ingeniørvesenet på telefon 38 02 93 63.
Kommunen setter pris på om du også hjelper til å plukke opp plastkulene og kaster dem i plastsøppel.
Kontakt for media: Torleif Jacobsen, tlf 99 53 83 99.