– Dette er en veldig god nyhet, smiler programleder i Flere i Arbeid, Ingelill L. Pedersen.
Hun forklarer at «Flere i arbeid-garantien» er inspirert av den danske “Ungegarantien” som Hjørring kommune har utarbeidet.
– Garantien skal gjøre det enklere for arbeidslivet å engasjere seg og forplikte seg til å hjelpe unge til å gjennomføre skole og få en plass i arbeidslivet.
Ordfører Mathias Bernander var til stede under gaveoverrekkelsen hos Næringsforeningen. Han poengterte at bedriftene ønsker å ta et enda større ansvar for å gi unge jobbsmak og inkludere unge utsatte i arbeidslivet. Samtidig påpekte han viktigheten av at det må være lett tilgjengelig informasjon om hvordan de kan samarbeide tettere med både skole og andre viktige samarbeidspartnere omkring de unge.
– I Agder kjenner vi godt til problemene med ungt utenforskap. I Kristiansand har vi derfor høyt på prioriteringslisten å få flere unge til å fullføre utdanning og komme i jobb, understreker Bernander.
Tidligere i år var han på dialogmøter i Danmark med en delegasjon fra Kristiansand kommune.
– Vi ble inspirert og motivert av å lære om Ungegarantien i Danmark. Det gode samarbeidet mellom Hjørring og Kristiansand kommune fortsetter å utvikle seg omkring unge utsatte og samarbeidet med arbeidslivet som har behov for arbeidskraft, sier Bernander.
Kjærkommen gave fra Sparebankstiftelsen SR-bank. Fra venstre: Eivind Ellefsen og banksjef Rune Meås Nilsen i Sparebank 1 Sør-Norge, ordfører Mathias Bernander, Anna Kristine Ravnaas og Trond Backer i Næringsforeningen og leder i NAV Kristiansand Heidy Døsvik. Foto: Håkon Repstad, Næringsforeningen.
Også politikere fra fylkestinget i Agder har latt seg inspirere av Danmark og Ungegarantien. Nylig var hovedutvalg for utdanning og folkehelse i Hjørring og fikk høre om arbeidet med ungegarantien.
Ungegarantien har skapt en felles forpliktelse og systematikk i samarbeidet mellom skole og arbeidslivet. Dette ønsker vi å la oss inspirere av i samarbeidet videre med arbeidslivet også i Agder og Kristiansand, sier fylkesdirektør for utdanning, Arly Hauge.
På Agder fylkeskommunes årlige julemøte med skoler, opplæringskontor og samarbeidspartnere, ble Hjørring kommune invitert til Kristiansand for å fortelle om arbeidet med ungegarantien. Flere i arbeid var også da til stede og fortalte hvordan Kristiansand og Agder fylkeskommune nå jobber med å utvikle Flere i arbeid garantien, inspirert av ungegarantien i Hjørring.
Fint å inspireres av hverandre. Fra venstre: Marianne Lorentzen, rådgiver Agder fylkeskommune, Rune Byremo, prosjektleder i Kristiansand kommune, Maj Skårhøj, direktør, børn & arbejdsmarked Hjørring kommune, Anette Nedermark skole- og dagtilbudschef Hjørring kommune, Marianne Stray Aas, prosjektleder i Kristiansand kommune og Kristine Ravnaas, prosjektleder i Næringsforeningen. (Foto: Kristiansand kommune)
Midlene fra Sparebankstiftelsen SR-bank går til prosjektet "Flere i arbeid-garantien" som ledes av Næringsforeningen.
– Vi blir færre som kan jobbe, og vi skriker etter arbeidskraft. En konkret måte å ta tak i det på, er å finne de som står utenfor arbeidslivet, sier prosjektleder Erik Løland i Sparebankstiftelsen til Fædrelandsvennen.
Rune Meås Nilsen er banksjef i Sparebank 1 Sør-Norge og forteller at for dem som lokal bank er det en ekstra verdi å kunne stimulere samfunnsoppdraget med å få flere i jobb gjennom prosjekter som Flere i arbeid-garantien.
Det var over 1500 søknader som kom inn til Sparebankstiftelsen, så Flere i arbeld-garantien var heldige som var blant dem som ble tildelt midler.
Prosjektleder for Flere i arbeid, Anna Kristine Ravnaas, sier at avtalen skal sikre en mer effektiv samarbeidsstruktur mellom næringslivet og systemene hjelper de unge ut i jobb.
– Med denne avtalen håper vi å mobilisere flere virksomheter og forsterke innsatsen med å rekruttere blant dem som står utenfor, sier Ravnaas.
Til Fædrelandsvennen understreker hun at kompetansebehovet bare blir større fremover, samtidig som regionen har en høy andel personer utenfor arbeidslivet.
– Det er et paradoks, og vi må jobbe for å tette det gapet.
Trond Backer, administrerende direktør i Næringsforeningen, mener det nye prosjektet kan bidra til å møte både næringslivets og samfunnets behov.
– Det er svært gledelig at vi har fått disse midlene til å videreføre arbeidet. 'Flere i arbeid-garantien' vil oppnå to viktige mål: å hjelpe flere utenfor arbeidslivet inn i jobb og å gjøre det enklere for bedrifter å finne mulige kandidater.
Høsten 2021 startet programmet Flere i arbeid. Her leter vi etter gode løsninger som kan redusere utenforskap, sammen med næringsforeningen, universitetet, fylkeskommunen, kommunen, NAV og ungdommene selv.
Gjennom Flere i arbeid identifiserer vi hindringer i systemene og legger en plan for å få dem vekk, slik at: