Ønsker deltakere velkommen til kurs på nyåret. Fra venstre: Kristine Løite-Blom, leder for Friskliv og mestring i Kristiansand kommune og sykepleier Petter Johannessen.
– Hos oss starter vi alltid med en helsesamtale uavhengig om en skal delta på kurs eller ikke. I denne samtalen snakker vi med deltakerne om deres vaner og helse for å finne ut hvor skoen trykker, og om hvilke tilbud som kan være aktuelle, sier Kristine Løite-Blom, leder for Friskliv og mestring i Kristiansand kommune. – For å avtale en helsesamtale kan deltakerne ta direkte kontakt. Det er også mulig å gjøre det i samarbeid med fastlegen. De henviser sine pasienter til oss.
Tolv-ukers livsstilskurs er et tilbud for folk som ønsker en varig endring. Det er to treninger per uke og undervisning og erfaringsutveksling én gang i uka. Det arrangeres også et eget livsstilskurs for minoritetskvinner som har behov for tolk. Andre som trenger tolk, vil kunne få individuell oppfølging og delta på trening.
Hun forteller at det varierer hva som er målet til kursdeltakere.
– Det er individuelt hva de trenger. Det som går igjen er ønske om å få mer overskudd, bedre matvanene og finne en sunnere vekt. Vi har som mål å skape gode endringer som varer livet ut, sier Løite-Blom.
Hun legger til at kurset er ekstra viktig dersom noen bruker eller ønsker å prøve medisiner, slik som slankesprøyte, ved en vektreduksjon.
Trening kan gi økt livsglede, og inngår i flere kurs hos Frisklivssentralen. Fra venstre: Kristine Løite-Blom, leder for Friskliv og mestring i Kristiansand kommune og sykepleier Petter Johannessen.
Livsstilskurset foregår i gruppe hvor deltakerne får undervisning i ulike temaer innenfor livsstilsfeltet, slik som motivasjon og endring, psykisk helse, kosthold, smerter, stress og søvn. Det følger med en del hjemmeoppgaver, slik at vanene som endres kan opprettholdes i etterkant av kurset. Treningene er både innendørs og utendørs, ofte i Baneheia.
– Det blir et sosialt fellesskap i gruppen. Det kan ofte være litt stille i starten, men allerede etter første økt sitter praten løsere og de er blitt bedre kjent. Vi ser at deltakerne får mer overskudd og viser mer livsglede. Vi har alle godt av å være i mer bevegelse og bruke naturen. Det er mange som opplever at de får mindre smerter, vi ser endringer i selvbilde og selvtillit og at de generelt har det lettere i løpet av de tolv ukene kurset varer, sier Løite-Blom.
Neste kursrunde starter litt utpå nyåret.
– For å komme i gang, kan du kan delta på trening før oppstart av kurset, sier Løite-Blom. Frisklivssentralen har åpen trening mandag, onsdag og fredag på henholdsvis Kjøita, i Søgne og på Nodeland.
– På åpen trening er det bare å møte opp, og det er ingen påmelding. Du kan komme og trene i arbeidstida, dersom arbeidsgiver legger til rette for det.
Det passer også om du jobber turnus, eller er hjemme i permisjon. Det er for absolutt alle og tilpasses slik at alle mestrer treningen. Dette kan bli den nye faste treningsavtalen din i ditt nærmiljø, sier Løite-Blom.
I tillegg til livsstilskursene, har Frisklivssentralen en rekke andre kurs. Blant tilbudene er søvnkurs og ulike kurs knyttet til psykisk helse.
Frisklivssentralen ønsker at arbeidsgivere skal kjenne til deres tilbud, og at kursene kan være en form for tilrettelegging.
– Arbeidsgivere har en tilretteleggingsplikt. De ansatte trenger ofte å bli møtt på utfordringene de står i og få noen verktøy til å håndtere dem. Mange sliter for eksempel med søvn, og har kanskje mange egenmeldingsdager fordi de ikke sover godt. Da kan det være en fin tilrettelegging fra arbeidsgiver å si at de kan gå på søvnkurs i fire uker. Det vil kunne forebygge sykmelding, sier Løite-Blom.