– Vi har lenge jobbet for å styrke arbeidsinkluderingen ved å åpne opp for å kunne gjøre unntak fra prinsippet om at kun det er de best kvalifiserte skal få jobbene i kommunen, sier Ingelill Pedersen, programleder i Flere i arbeid.
– Arbeidet har pågått siden programmet Flere i arbeid startet opp i 2021 og har vært et samarbeid mellom Kristiansand kommune, KS og andre kommuner.
Selv om kvalifikasjonsprinsippet i offentlig sektor er viktig, har det hindret mange gode kandidater som har hatt praksis eller midlertidige stillinger fra å bli ansatt i faste stillinger. Den nye ordningen gir ledere i kommunen mulighet til å benytte unntaksbestemmelsen for å ansette kvalifiserte kandidater, også de som ikke nødvendigvis har formell utdanning, men som har vist seg dyktige gjennom opplæringsløp.
– Kommunen har vært en god arena for arbeidstrening og kvalifisering, men tidligere har mange NAV-kandidater blitt forbigått på grunn av kvalifikasjonsprinsippet. Nå ser vi en stor mulighet for at kommunen ved å ta i bruk den nye ordningen, kan ansette i faste stillinger, sier Kirsti Berg Damsgaard, markedskoordinator i NAV Kristiansand.
Kjersti Thorjussen-Vikingsdal, Ingelill Pedersen og Kirsti Berg Damsgaard. Foto: Kristiansand kommune
Kristiansand kommune har i flere år jobbet for å inkludere flere i arbeidslivet, spesielt unge voksne utenfor utdanning og arbeid. Flere i arbeid har gitt gode resultater, blant annet i å utvikle modeller som gjør det lettere for unge å kvalifiseres på arbeidsplasser i kommunen.
Et eksempel er arbeidsledermodellen, hvor erfarne arbeidstakere fungerer som mentorer for arbeidssøkere. Denne modellen, som allerede har gitt gode resultater, har vist at med riktig tilrettelegging kan mange få en fot innenfor arbeidsmarkedet, til tross for at de mangler formell utdanning.
Gjennom tett samarbeid med NAV, kan kommunen tilby alternative opplæringsløp på arbeidsplass, lønnstilskudd og mentorordninger.
Kjell A. Kristiansen, Organisasjonsdirektør i Kristiansand kommune, vil at Kristiansand skal være en foregangskommune når det gjelder å redusere utenforskap.
– Med støtte fra bystyret, NAV og fylkeskommunen har vi styrket fagopplæringen og skapt flere muligheter for unge til å ta fagbrev eller kompetansebevis. Så har vi samtidig vurdert i samarbeid med tillitsvalgte hvordan kvalifikasjonsprinsippet kan tilpasses for å ansette flere av dem i faste stillinger. Dette er avgjørende for å møte fremtidige personellbehov, spesielt innen helse og omsorg, sier han.
Kjell A. Kristiansen. Foto: Kristiansand kommune
Ifølge en rapport fra NORCE er kvalifisering og oppfølging på arbeidsplassen avgjørende for mestring og tilknytning til arbeidslivet. Dette er ikke bare viktig for individet, men også for samfunnet, som trenger flere arbeidshender.
Hovedtillitsvalgt i Fagforbundet for Kristiansand kommune, Pål Tjøm, har vært en av initiativtakerne for å få på plass en unntaksbestemmelse. Han understreker hvor viktig det er å ta i bruk de nye ansettelsesmulighetene.
– Det er så mange uslepne juveler som har falt utenfor systemet. Vi må gripe det privilegiet vi har og få de inn til oss i kommunen, slik at de kan oppleve mestringsfølelse og suksess. På denne måten kan de kan bli gode medarbeidere og bidra til samfunnet, sier han.
Pål Tjøm (Foto: Privat)
Selv om kvalifikasjonsprinsippet fortsatt er hovedregelen, gir den nye ordningen større fleksibilitet. Kommunen kan nå ansette opptil 20 personer i året gjennom denne ordningen, noe som gir arbeidsgivere muligheten til å ansette motiverte personer som har bevist sin dyktighet gjennom kvalifiseringsløp.
– Vi har mottatt flere henvendelser fra ledere som ønsker å benytte dette handlingsrommet for å ansette personer som har vist seg dyktige gjennom rekruttering via NAV. Dette er flinke og motiverte personer som fortjener en sjanse til å få vist hva de kan, forteller Kjersti Thorjussen-Vikingsdal, HR-rådgiver i Kristiansand kommune.
– Samarbeidsavtalen vi inngikk med NAV i fjor om administrative tilsettinger, kan være et godt springbrett for å kunne benytte seg av dette handlingsrommet. Vi oppfordrer alle ledere til å gjøre seg kjent med den.
KS har spilt en nøkkelrolle i å få gjennomslag for arbeidsinkluderingsordningen i offentlig sektor. De har hatt tett dialog med Arbeids- og inkluderingsdepartementet, NAV og arbeidslivet. KS vil fortsette å gi råd til kommunene om praktiske løsninger og dele erfaringer fra andre kommuner for å sikre en effektiv bruk av den nye ordningen.
– Det er gledelig at handlingsrommet som KS og medlemmene har kjempet for nå tas i bruk. Jeg håper mange lar seg inspirere av Kristiansand og at vi får flere slike ansettelser i kommunal sektor. Det er bra for kommunesektoren som trenger arbeidskraft, det er bra for den enkelte og det er bra for samfunnet, sier Tor Arne Gangsø, Arbeidslivsdirektør i KS.
Tor Arne Gangsø. Foto: Johnny Syversen
I et brev sendt til KS, skriver Arbeids- og inkluderingsdepartementet:
– Departementet ser at det i enkelte tilfeller kan være hensiktsmessig å gjøre begrensede unntak fra kvalifikasjonsprinsippet for å bidra til at personer med nedsatt funksjonsevne og personer med fravær fra arbeid eller utdanning kommer i arbeid.
I programmet Flere i arbeid er det et eget satsingsområde som jobber med at kommunen som arbeidsgiver skal inkludere, kvalifisere og rekruttere målgruppen til Flere i arbeid.
Les mer om satsingen på arbeidsinkludering her: Kristiansand kommune - Kommunen som arbeidsgiver