Mindre luftforurensning i 2023

Mengden av både svevestøv og nitrogendioksid i kristiansandslufta går ned, men fortsatt er det viktig med tiltak for å redusere luftforurensningen, spesielt fra vedfyring.

Illustrasjonsbildet viser syklist på sykkelvei ved siden av bilvei med buss.

Kristiansandslufta blir renere, noe de stadig flere som går, sykler og kjører kollektivt skal ha sin del av æren for. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland.

Høsten er her. Med den kommer kaldere luft, og vi kan oppleve perioder med dårligere luftkvalitet. Kristiansand kommune overvåker luftkvaliteten nøye og setter inn tiltak for å forebygge luftforurensning.

Hovedkildene til luftforurensning i Kristiansand er utslipp fra transport og vedfyring. Svevestøv (PM10 og PM2,5) og nitrogendioksid (NO2) er de viktigste komponentene å overvåke fra disse forurensningskildene.

Utviklingen går riktig vei!

I 2023 var nivåene av svevestøv lavere enn tidligere år, både i gjennomsnitt og i antall dager over grenseverdien. Særlig når det gjelder svevestøv fra veislitasje går utviklingen riktig vei, med få dager med dårlig luftkvalitet om vinteren.

– I 2020 hadde vi 27 dager med luftforurensningsnivåer over grenseverdi. I 2023 hadde vi bare fem slike dager, og i år har vi ikke hatt dager over grenseverdi så langt, forteller Alena Bohackova, miljø- og klimarådgiver i Kristiansand kommune.

– Når vi ser på årsgjennomsnittet, har det også blitt bedre. Det er vi veldig fornøyde med! Det ser ut som økt piggfriandel og forebyggende veirenhold hadde en god effekt på luftkvalitet. Vi takker også alle som sykler, går eller tar buss. Det er også noe som bidrar betydelig til bedre byluft, sier miljø- og klimarådgiveren.

Når tiltakene i byvekstavtalen iverksettes, regner hun med å se en ytterligere forbedring i luftkvaliteten.

Bildet viser to tabeller som viser mengden svevestøv i lufta.

Den øverste tabellen viser antall døgn hvor den gjennomsnittlige mengden svevestøv har vært over det tillatte nivået på 50 mikrogram per kubikkmeter. Den nederste tabellen viser gjennomsnittlig mengde svevestøv i lufta gjennom hele året. Begge tabellene viser data fra målestasjonene på Stener Heyerdahl og Bjørndalssletta fra 2020 til 2024.

Når det gjelder finere partikler fra blant annet vedfyring (PM2,5), er situasjonen litt annerledes. Grenseverdiene ble strengere fra 2022, og Kristiansand ligger nær disse nye grenseverdiene. Det vil bli viktig med tiltak for å redusere forurensning fra vedfyring. Se faktaboks om de nye grenseverdiene nederst på siden.

Bildet viser en tabell som viser mengden finere svevestøv i lufta.

Tabellen viser gjennomsnittlig mengde finere svevestøv (som fra vedfyring) i lufta i perioden 2021-2023, ved målestasjonene på Stener Heyerdahl og Bjørndalssletta.

Les årsrapporten for luftkvalitet i Kristiansand

Helseeffekter

Vil du å vite hvordan luftkvaliteten er i Kristiansand nå?

I Kristiansand har vi målestasjoner som kontinuerlig måler luftkvalitet. Hver time oppdateres denne siden med resultatene:

Målestasjoner i Kristiansand

Vil du vite hvordan luftkvaliteten blir i dag eller i morgen?

Finn luftkvalitetsvarsel her

Du kan også finne luftkvalitetsvarsel på YR-appen, på samme måte som pollenvarsel.

Om du går inn på lenkene over og ser på målinger av luftforurensing, vil du få opp ulike fargekoder for hvor forurenset lufta er. Lite forurensning vises som grønn, moderat som oransje, høyt som rød, og svært høyt som lilla.

På Miljødirektoratets side finner du helseråd om hvordan du som innbygger bør opptre ved de ulike forurensingsklassene. Blant annet gis råd om hvem som bør være forsiktig med å være ute i de mest forurensede periodene.

Mer om helseråd og forurensningsklasser

Tiltak mot dårlig luftkvalitet

Det gjøres en hel del tiltak for å forebygge dårlig luftkvalitet i Kristiansand. Blant annet gjøres flere trafikkreduserende tiltak, gaterenhold og støvdempende tiltak.

Du kan lese mer om dette her:

Handlingsplan for bedre luftkvalitet i Kristiansand

Tiltaksutredning for lokal luftkvalitet i Kristiansand

Trafikk

Kommunen har et tett samarbeid med Statens vegvesen og Agder fylkeskommune, hvor det nå er en felles innsats for å sette inn kompenserende tiltak som økt veirenhold og støvdemping.

Kommunen har også satset på å redusere trafikken ved å stimulere til økt bruk av kollektivtrafikk, sykkel og gange.

Hvert år telles også andelen piggdekk i trafikken, fordi piggdekk sliter veien og danner mer svevestøv enn piggfrie vinterdekk.

– De siste årene er det registrert en betydelig økning i andelen piggfrie dekk, noe som er veldig positivt! Registreringen viser at vi har gått fra 66 prosent i 2019 til 79 prosent i 2024. Så her har innbyggerne våre vært flinke, skryter Bohackova.

Det vedtatte målet til kommunen er en piggfriandel på 85 prosent. Faktisk kan du få penger for å bytte fra piggdekk til piggfrie dekk.

– Vi har en ordning for piggdekkpant, som gir deg 400 kroner i pant for hvert dekk du skifter ut, så her er det penger å spare, påpeker miljø- og klimarådgiveren.

Les mer om piggdekkpant

Vedfyring

Et viktig tiltak for å bedre luftkvaliteten er å senke utslippene fra vedfyring. Eksempler på tiltak er bruk av nyere type, «rentbrennende» vedovn, riktig vedfyring (unngå bruk av våt ved, ha nok lufttilførsel) og ikke minst mindre bruk av vedfyring som hovedoppvarmingskilde på vinteren.

– Eldre ildsteder har ofte dårlig forbrenning, eller folk bruker ved som ikke er godt nok tørket, understreker Alena Bohackova.

Energieffektivisering av boliger reduserer behovet for vedfyring.

– Etterisolering av hus, installering av varmepumpe, solceller og så videre vil være bra for både lommeboka og helsen, presiserer Bohackova.

Kommunen tilbyr pant ved bytte av eldre vedovner, og gir informasjon om effektiv fyring.

Les mer om vedovnpant

Strakstiltak

Ved varslet høy luftforurensning (rød og lilla) blir det satt i gang strakstiltak i form av renhold og støvdemping etter godkjente feieplaner, i tillegg til informasjon til innbyggerne. På den måten ønsker vi å unngå flere dager i strekk med målt gult, rødt og lilla forurensningsnivå.

Plan for episoder med høy luftforurensning

Slik kan du bidra til bedre luft:

  • Kjør flere sammen i bilen istedet for én i hver bil
  • Bruk piggfrie vinterdekk
  • La bilen stå, og bruk buss, tog, sykkel eller føttene
  • Fyr riktig i vedovnen, med tørr ved og god lufttilgang

SINTEF gir deg gode råd om riktig vedfyring i denne artikkelen:

Vedfyringens ABC

Her kan du lese mer om luftforurensning i Kristiansand

Grenseverdier for luftkvalitet

Fra og med 1. januar 2022 har grenseverdier for luftkvalitet blitt strengere. For svevestøv er de nye grenseverdiene:

PM10

  • Årsmiddel: 20 mikrogram per kubikkmeter (µg/m3) – ned fra dagens 25 µg/m3.
  • Antall tillatte overskridelser av døgnmiddel på 50 µg/m3: 25 – ned fra dagens 30 µg/m3.

PM2,5

  • Årsmiddel: 10 µg/m3 – ned fra dagens 15 µg/m3.

Mer om strengere krav mot luftforurensning