Ordfører Mathias Bernander (f.v.), Jan Henrik Munksgaard, Inger Johanne Mæsel, Knut Mæsel og Kristin Eidet Robstad.
Og det er ikke akkurat småtterier som er samlet og dokumentert gjennom over 20 år med forfatterskap av 20 lokalhistoriske Rusletur-bøker: Tekster og en fantastisk samling av mer enn 40 000 bilder er samlet i 192 permer. Alt skannet og satt i sirlig system av Knut Mæsel.
Overdragelsen av det unike materiellet ble markert i formannskapssalen i Rådhuset for en tid tilbake. Kommunen får gaven, som Vest-Agder-museet skal oppbevare, forvalte og bruke til formidling av byens historie i ulike måter og sammenhenger. Kommunen og museet vil blant annet samarbeide om å lage ulike undervisningsopplegg for kommunens skoler.
– Vi får en fantastisk gave i dag. Det kan ikke vurderes høyt nok at barn og unge i Kristiansand på en så fin måte kan få kjenne stedet de kommer fra. Dere har beriket oss med historier helt fra 2002 med en unik historiefortelling med rikt bildemateriale, historiske fakta og fortellinger fra dagliglivet. Her har dere virkelig vært nede i gata og ute blant folk. Jeg kjenner på en stor glede over at vi skal begynne å ta dette i bruk i skolen. Tusen takk for alle de timene dere har lagt ned, og for den jobben dere har gjort, sa oppvekstdirektør Kristin Eidet Robstad i sin hilsen til ekteparet.
Direktøren takket også Vest-Agder-museet som skal ta vare på alt, og tidligere skolesjef Marie Føreland som ga eks-lærerparet muligheten til å jobbe med det historiske materialet.
Også ordfører Mathias Bernander uttrykte takknemlighet for den storslåtte gaven.
– Tusen hjertelig takk for en fantastisk gave. Den må vi forvalte med omhu. Dere har en fantastisk formidlingsevne, og har gjort en stor innsats for vår kommune og by. Det er viktig å bygge på det som har vært. Vi må forstå hvor vi kommer fra. Tusen hjertelig takk. Vi skal få gaven ut i livet, slik at historien kommer ut til flest mulig, sa ordføreren.
Hovedpersonene, som i fjor høst ble tildelt Kongens fortjenstmedalje for sin innsats, takket for hilsenene fra ordfører og direktør. De delte også ut verbale blomster til medforfatter av Rusletur-bøkene, Jan Henrik Munksgaard, og til det lokale trykkeriet Bjorvand & co, som har trykket de lokalhistoriske bøkene.
– Tusen takk for gode ord. Da vi begynte å fabulere om å lage bøker, møtte vi Jan Henrik. For oss har den flotte formidleren og gode mannen like mye av æren før bøkene som det vi har. Det har også vært midt i blinken med samarbeidet med det lokale trykkeriet. Det har blitt 20 bøker og en fantastisk bildesamling, alt er skannet og systematisert av Knut. Vi har kanskje gjort 1000-1500 intervjuer, og fått masse materiell av folk. Dette har blitt Kristiansands historie fortalt av kristiansandere. Nå føler vi at ringen begynner å bli sluttet. Vi nærmer oss 80 år, tiden er moden for å levere fra oss, sa Inger Johanne Mæsel.
For de pensjonerte lærerne er det ekstra stas at Rusletur-arven blir tatt hånd om av en tidligere elev, Tonje Tjøtta. Hun er i dag konservator i Vest-Agder-museet, og får dermed oppgaven med å ta vare på de mange bildene som nå har skiftet eier.
Overleveringen til tross, det er ikke sikkert siste ord om livets gang i Kristiansand er skrevet. Knut Mæsel minnet forsamlingen på at de har kontakt med kristiansanderen Bjørn Furuborg og Johnny Haugen fra Evje og Hornnes, med tanke på å fortelle om krigsårene i Kristiansand.
– Vi har kommet til sommeren 1943 og holder på så lenge vi makter. Også dette vil vi gi, slik at skolene kan bruke materialet akkurat som de vil, fortalte Knut Mæsel.
Tredjemann i Rusletur-troikaen, Jan Henrik Munksgaard, var også til stede da avtalen ble signert. Han var direktør på det som den gang het Vest-Agder fylkesmuseum da de jobbet med de fleste bøkene.
– De spurte om jeg ville være med, og det har vært en utrolig interessant og fin ting å være med på. Jeg har vært heldig, for det er spesielt å skrive om Kristiansand når man er oppvokst her. Plutselig åpnet det seg en liten himmel over ting jeg bare hadde en anelse om, sier Jan Henrik Munksgaard.