Komunedirektørens forslag til økonomiplan 2024-2028

Forslag til økonomiplan ble lagt fram for bystyret 30. oktober.

Wildsminne.jpg

Kristiansand kommune står i en vanskelig økonomisk situasjon, noe som gjenspeiles i forslaget til økonomiplan. Bildet viser Wilds Minne skole på Lund som åpnet i august i år. Foto: Kristiansand kommune 

Kommunedirektør Camilla Dunsæd presenterer forslaget i bystyret sammen med økonomidirektør Terje Fjellvang 30. oktober fra klokken 17.15.  

Du kan følge bystyresendingen direkte fra klokken 17.00 på nett-tv:

Se bystyremøtet i kommunens nett-TV 

Krevende tider 

Store deler av kommune-Norge står nå i en økonomisk skvis som følge av høye renter, økte kostnader og demografiutfordringer. Vi må gå mange år tilbake for å finne en lignende situasjon. Kristiansand kommune har heller ikke sluppet unna. I vår kommune er det spesielt helse- og omsorgstjenestene og skolene som har stått i en utfordrende situasjon over tid. Det vil kreve tøffe, politiske prioriteringer framover for å tilpasse seg en ny virkelighet. 

– Tjenesteområdene opplever trangere økonomiske rammer og høye forventninger fra innbyggerne. Kristiansand kommune vil i årene fremover i tillegg møte utfordringer knyttet til et økende antall eldre og et voksende ungt utenforskap. Klimaendringene fører til globale, nasjonale og lokale utfordringer som vi må arbeide aktivt med å både motvirke og redusere konsekvensene av. Det er hardt arbeid, stramme prioriteringer og systematisk utviklingsarbeid som skal sikre at tjenestene våre skal ha tilstrekkelig kvalitet, kapasitet og kompetanse fremover også. Men det skal vi klare sammen, sier kommunedirektør Camilla Dunsæd.  

Økte kostnader i Helse og mestring  

Selv om kommunen forventer å oppnå budsjettbalanse fra 2026-2028, har økonomien forverret seg i løpet av 2024, til tross for omstillinger og tiltak.  

– Resultatet i 2024 ser ut til å bli 300 millioner kroner i minus, og det er budsjettert med et underskudd på 115 millioner kroner for 2025. Vi må ha litt tid til å tilpasse oss rammene. Det er tre hovedgrunner til at det har blitt verre. Det skyldes ekstremværet i vinter med økte kostnader til brøyting, og underskudd i Helse og mestring, spesielt i omsorgsentre og habilitering. Det er også svikt i skatteinntekter. Dette er ikke enestående for Kristiansand, hele kommunesektoren opplever dette, sier økonomidirektør Terje Fjellvang. 

Kommunen drar i tillegg med seg underskudd fra tidligere år:  

– I 2022-2024 fikk vi høyere priser og lønn uten at dette ble fullt ut kompensert. Dette bærer vi med oss videre. Det økte rentenivået etter pandemien har også gitt økte kostnader, og det slår inn for fullt i kommune-Norge, selv om rentene er på et mer ordinært nivå nå. Skatteinntektene har reddet oss tidligere, men nå er det skattesvikt. Ellers er det et underliggende stort press på økonomien, særlig i Helse og mestring. Her har kostnadene økt betydelig. Hovedgrepet i økonomiplanen er derfor å få Helse og mestring i balanse, sier han.  

Utsetter driften av Kleplandstunet og samler matproduksjonen 

Helse og mestring har en lang liste med tiltak for å få dette til. Ett av dem er å utsette driften av Kleplandstunet med 32 omsorgsplasser med ett år, fra 2025 til 2026. Disse midlene brukes til avlastningstjenesten, nødovernatting, omsorgsbolig til barn og unge med store bistandsbehov, og tiltak innenfor heldøgnsomsorgsplasser og hjemmetjenesten. 

Randesund omsorgssenter vil stå ferdig i slutten av 2026 med 58 nye plasser. Driftsmidler til 14 plasser er lagt inn. I byggeperioden vil det være en midlertidig reduksjon av institusjonsplasser. Det vil gi en besparelse på 12,9 mill. kroner i både 2025 og 2026, og er allerede tatt inn i vedtatt økonomiplan.  

Det foreslås videre å samle matproduksjonen til sentralkjøkkenet på Bråvann. Kafedriften ved Songdalstunet og Valhalla helsesenter består, samtidig med at det jobbes for å få et sosialt møtested ved Søgne omsorgssenter. 

Det er en rekke andre tiltak som må på plass i Helse og mestring for å komme i balanse, og gi bærekraftig drift framover.  

Andre tjenesteområder i kommunen har kuttet i administrasjon og reiser, og gjort omprioriteringer og effektiviseringer. Det er i tillegg lagt inn innsparingskrav i administrasjon framover.   

Mer penger til skole, barnehage og barnevern  

Skole blir styrket med 5 mill. kroner for tiltak til elever i kompetanseavdelingene i forslaget. Barnehage er tilgodesett i statsbudsjettet med 5,4 mill. kroner til økt bemanning, og 5 milll. kroner årlig i tilrettelagte tiltak i barnehagene. Det blir også mulig å beholde maksprisen på barnehageplass, slik at den forblir på 2 000 kroner.

Barnevernet får 4 mill. kroner ekstra til institusjonsplasseringer. Her har det vært en økning i plasseringer i 2024.   

Skolebehovsplanen som ser på skolestruktur, kommer som egen politisk sak, og blir behandlet i januar etter at økonomiplanen er vedtatt.

Høyt investeringsnivå de neste fire årene  

Kommunen har høyt investeringsnivå, og skal investere for 5,9 mrd. kroner i perioden:   

Helse og mestring 

  • Nytt helsehus på Eg – 619 mill. kroner. Står ferdig i 2028
  • Utvidelse av omsorgssentre på østsiden – 728 mill. kroner (1 mrd. kroner totalt)
  • 6 boliger til rus og psykisk helse – 69 mill. kroner
  • Investeringer totalt i Helse og mestring – 1 520 mill. kroner

Oppvekst 

  • Lauvåsen ungdomsskole til 385 elever står ferdig i august 2027 – 421 mill. kroner i perioden
  • Brattbakken skole og bydelshus, barneskole for 600 elever på Hånes – 281 mill. kroner i perioden. Totalt 558 mill. kroner. Byggestart i 2028, ferdig i 2029
  • Tordenskjoldsgate skole, utvidelse og rehabilitering – 176 mill. kroner. Oppstart 2026, ferdig til skolestart 2028

Kultur og innbyggerdialog 

  • Det blir lagt inn bidrag til kommunens andel av nytt museumsbygg i Nodeviga – 33,2 mill. kroner totalt. Staten og Agder fylkeskommune betaler sine andeler  
  • Kunstgressbaner får 3 mill. kroner mer til kunstgress, totalt 15 mill. kroner i året 
  • Gimle idrettspark, fordrøynings-anlegg (et magasin som skal samle opp overvann midlertidig) – 12,5 mill. kroner i 2025
  • Klimatiltak med miljøstasjoner ved utendørs idrettsanlegg – 1 mill. kroner

By- og stedsutvikling 

  • Byvekstavtalen – det er satt av 10 mill. kroner til drift, og 5 mill. kroner i investeringer årlig (kommunens andel)
  • Vann og avløp – 1,95 mrd. kroner i perioden

Høy gjeld 

Kommunens lånegjeld er høy, og den øker fram mot 2028. Da forventes netto lånegjeld å være på 8,79 mrd. kroner. Det er rett under gjeldstaket på 8,8 mrd. kroner.  

Kommunale avgifter øker noe 

Kommunale avgifter for vann, avløp, renovasjon, slam og feiing øker noe.  

For en bolig på 120 m2 vil det koste 15 815 kroner, en økning på 996 kroner, fra året før.   

Regjeringen har varslet redusert moms på vann og avløp i statsbudsjett 2025 fra 1. mai. Momsen går ned fra 25 prosent til 15 prosent. Det vil mer enn halvere de samlede avgiftene. Økningen blir på 450 kroner mot 996 kroner. 

Eiendomsskatten uendret i 2025 

Eiendomsskatten var i vedtatt økonomiplan 2,07 promille for 2024 og 2,2 promille for 2025.

Kommunedirektøren forslår samme sats som i 2024 – 2,07 promille. Fra 2026 foreslås en økning til 2,2 promille, noe som allerede er vedtatt i økonomiplanen. Det gir en økt inntekt for kommunen på 25 mill. kroner fra 2025 til 2026.  

Vedtas i bystyret 18. desember 

Bystyret skal behandle forslag til årsbudsjett og økonomiplan 18. desember. Det er bystyret som gjennom prioriteringer og vedtak bestemmer kommunens økonomiske rammer for perioden 2025-2028.  

Forslag til økonomiplan for 2025-2028 

Forslag til økonomiplan for 2025-2028 (økonomiplanens nettside) 

Forslag til økonomiplan for 2025-2028 (PDF 8MB)  
 
Les mer om forslaget på kommunens nettside:  

Forslag til økonomiplan for 2025-2028 (kommunens nettside, med vedlegg)