Jubileumsgave fra Hennig-Olsen Is

Iskrembarna, skapt av billedhugger Marit Krogh, ble gitt i gave av Hennig-Olsen Is i anledning deres 100års-jubileum. Kunstverket er tilgjengelig for allmennheten i nytteveksthagen i Gjestehavna.

Det var mange til stede under avdukingen til Iskrembarna. Foto: Kristiansand kommune

Det var mange til stede under avdukingen til Iskrembarna. Foto: Kristiansand kommune

Kulturfaglig rådgiver i Kristiansand kommune, Angjerd Munksgaard, hadde gleden av å åpne avdukingen av Iskrembarna. 

— Det er med stor glede og takknemlighet vi tar imot denne flotte gaven fra Hennig-Olsen Is, som nå vil berike vår herlige strandpromenade, sier Munksgaard under åpningen. 

Deretter oppfordrer hun alle til å utforske det mangfoldige utvalget av kunstverk som pryder byen.

— Dere kan oppleve en rekke ulike kunstverk ved å følge en kunstløype som starter i Nodeviga, går langs Gravene, Strandpromenaden, forbi Tresse og avsluttes ved Bystranda.  

Mer informasjon om kunstløypen langs strandpromenaden finner du her

Kulturfaglig rådgiver informerer om kunstløypen som går langs strandpromenaden. Foto: Kristiansand kommune

Kulturfaglig rådgiver, Angjerd Munksgaard, informerer om kunstløypen som går langs strandpromenaden. Foto: Kristiansand kommune

— Får frem smilet og gleden i oss

— Aller først må jeg på vegne av hele kommunen si tusen takk for en utrolig flott og sjenerøs gave! Skulpturen Iskrembarna fanger virkelig lykkefølelsen av å nyte en iskrem, særlig på deilige sommerdager som vi har nå. Skulpturen er et symbol på den umiddelbare barndomsgleden som iskrem bringer med seg, sier kulturdirektør Camilla Jarlsby.

— Å motta denne gaven fra Hennig-Olsen Is er ikke bare en feiring av fabrikkens 100-årige arv, men også en gave som beriker vår bys kultur og umiddelbart får frem smilet og gleden i oss, avslutter hun.

Kulturdirektør Camilla Jarlsby som koser seg med iskrem i skyggen. Foto: Kristiansand kommune

Kulturdirektør Camilla Jarlsby som koser seg med iskrem i skyggen. Foto: Kristiansand kommune

Tas tilbake til barndommen

Til stede var også ordfører Mathias Bernander, som delte noen hjertevarme ord:

—Som ordfører og stolt representant for vår fantastiske by, er det en glede å være her i dag og ta del i denne spesielle begivenheten. Det er faktisk slik at da jeg var yngre, jobbet jeg selv med å selge is. Nå, når jeg ser denne flotte skulpturen av Iskrembarna, tar det meg tilbake til de enkle og kjære minnene fra barndommen. Det er virkelig en ære å se Hennig-Olsen Is gi tilbake til samfunnet på denne måten, og jeg håper oppriktig at denne skulpturen vil bringe glede og inspirasjon til våre innbyggere i mange år fremover, sier Bernander. 

Ordfører Mathias Bernander var til stede under avdukingen og mimret tilbake til gode barndomsminner. Foto: Kristiansand kommune

Ordfører Mathias Bernander var til stede under avdukingen og mimret tilbake til gode barndomsminner. Foto: Kristiansand kommune

Fascineres av små, korte tidsøyeblikk i folks hverdag

— Som kunstner, betrakter jeg meg selv som en observatør av det moderne bylivet rundt meg. Jeg lar meg fascinere av små, korte tidsøyeblikk i folks hverdag, sier bildehugger Marit Krogh under avdukingen. 

Krogh er den kreative kraften bak kunstprosjektet. Hun har en omfattende utdannelse, blant annet fra Den kungliga kunsthögskolan i Stockholm og Statens Kunstakademi. Gjennom sin karriere har hun skapt et mangfold av portretter og skulpturer, og deltatt på utallige solo og gruppeutstillinger både innenlands og utenlands. Hennes verk er representert blant annet i Nasjonalmuseet, Oslo kommunes kunstsamling og Norsk Kulturråd. Et av hennes seneste offentlige verk er bronseskulpturen Sittende pike med hodetelefon – et bilde på vår tid i Oslo, fra 2014.

— Iskrembarna ble laget på bakgrunn av gleden jeg opplevde en gang jeg kjøpte iskrem til mine to barnebarn. Barnas tilstedeværelse og begeistring fascinerte og berørte meg, og når minstemann, som var rundt 2,5 år den gangen, spurte; Er hele denne isen bare min? foreviget jeg øyeblikket ved å ta et bilde, som siden ble kunstverket Iskrembarna, avslutter hun.

«Kristiansand kommune har få kvinnelige kunstnere representert i verk i offentlige uterom. Marit Krogh vil tilføre byen og kommunens kunstsamling et større mangfold ved å være representert.» skriver styret i Kristiansand kommunes kunstfond.

Barnebarna inspirerte Krogh til å skape kunstverket Iskrembarna. Foto: Kristiansand kommune

Barnebarna inspirerte Krogh til å skape kunstverket Iskrembarna. Foto: Kristiansand kommune

En historie om byens utvikling og identitet

Styret i Kristiansand kommunes kunstfond er kommunens rådgivende kunstutvalg, og gir faglige uttalelser i forbindelse med kunst i offentlige rom. Når de får henvendelser om gaver til kommunens samling og offentlige rom, er de opptatt av at kunst til kommunale bygg og uterom skal tilstrebe at kravet til kunstnerisk kvalitet blir et overordnet hensyn og at nyskapende kunst bør vektlegges. Kunsten skal fortelle noe om vår felles historie, både lokalt og nasjonalt, men i tillegg være med på å vise det visuelle uttrykket som preger samtidens offentlige rom. I deres begrunnelse kan vi lese følgende:

«Hennig-Olsen is er med sin iskremproduksjon gjennom snart 100 år en solid identitetsmarkør for Kristiansand og byens befolkning. At familien Hennig-Olsen ønsker å gi byen en kunstnerisk gave i forbindelse med markeringen av sitt 100-års jubileum er Kristiansand kommune glad for.»

Videre har styret tatt for seg de tre elementene i den skulpturelle installasjonen: Gutten med kroneisen, Storesøster og Benken:

«(…) I denne sammenhengen kan skulpturgruppen uttrykke en symbolsk tidsreise fra 1924 til 2024. (…) Styret i Kristiansand kommunes kunstfond mener skulpturgruppen vil kunne tilføre byen, innbyggerne og besøkende en god opplevelse og muligheter for å skape minner for fremtiden, samtidig som den forteller en historie om byens utvikling og identitet.»

Iskrem til store og små! Foto: Kristiansand kommune

Iskrem fra Hennig-Olsen til store og små! Foto: Kristiansand kommune

Historien bak iskremeventyret

—Historien bak iskremeventyret tar oss tilbake til 1920, da Sven Hennig-Olsen fikk en unik mulighet til å dra til USA, forteller Paal Hennig-Olsen under avdukingen. 

— I Chicago fikk han jobb, og lærte å lage iskrem i iskremfabrikken til danske Hr Knudsen. Da han vendte tilbake til Kristiansand i 1924, hadde han med seg en bok full av oppskrifter, iskremutstyr fra USA og et hjerte full av ambisjoner. Dermed ble grunnsteinen for iskremproduksjonen lagt, på bakrommet i Markens gate 29, forteller Hennig-Olsen med stolthet i stemmen.

Videre forteller han at iskremfabrikken ble værende i Markens gate 29 helt frem til 1960, da virksomheten flyttet til den moderne iskremfabrikken i Hannevika. Her ligger Hennig-Olsens isfabrikk den dag i dag, og leverer den ypperste kvalitet av iskrem til hele Norges land.

— Skulpturen Iskrembarna er et foreviget øyeblikk som virkelig beskriver iskremens magi. Den glede og lykke man føler når man holder en deilig iskrem i hånden kan ikke beskrives med ord, avslutter han, og overrekker Krogh en fargerik bukett blomster med et smil.

Paal Hennig-Olsen overrekker blomster til Krogh. Foto: Kristiansand kommune

Paal Hennig-Olsen overrekker blomster til Krogh. Foto: Kristiansand kommune