De seks nye ROP-boligene i Dvergsnesveien 5 er bygd i tre varianter – frittliggende småhus, småhus/hybrider i rekke og integrerte leiligheter – rundt et tun. I tillegg til boenheter inneholder anlegget fellesarealer for beboere og personalfasiliteter for daglig drift av anlegget. Hele bygningsmassen dekker et areal på 900 kvadratmeter og prislappen er drøye 60 millioner kroner. Innfelt: Enhetsleder Bjarte Austvik.
– Der er samarbeidspartnere, både eksternt og internt, skole, idrettslag, velforening og alle som måtte ha interesse, velkomne til å komme og se hvor fint det er blitt, framholder Bjarte Austvik, enhetsleder livsmestring helse øst i Kristiansand kommune.
ROP-boliger tilbys mennesker med rus- og psykiske lidelser.
Interne og eksterne samarbeidspartnere er invitert klokka 14. Klokka 15 åpner dørene for naboer og øvrig publikum. Da vil ansatte være tilstede for å kunne vise rundt.
Enhetslederen presiserer at den åpne dagen ikke vil være et informasjonsmøte eller diskusjonsmøte, men en anledning for folk til å se anlegget.
I midten av januar flytter seks beboere med psykiske helseutfordringer inn i boligene, som skal være et varig botilbud. Til å hjelpe de seks beboerne med å bo der, vil det være bemanning døgnet rundt, alle dager i uka.
– Dette botilbudet inngår som en del av kommunens boligsosiale handlingsplan, hvor vi for en sjelden gangs skyld har fått lov å bygge nye boliger for mennesker som sliter med psykisk helse og rus, forteller Bjarte Austvik.
Eiendommen er bygd som et samlokalisert boligtun utformet spesifikt ut fra brukernes behov. Sånn sett avviker det noe fra et ordinært kommunalt anlegg.
– Før vi startet planleggingen og satte igang med bygging, jobbet vi veldig godt sammen med eiendomsavdelingen, arkitekt og utbygger. De har vist stor forståelse for at dette er et innovasjonsprosjekt der vi tenker nytt. Det er vi veldig glade for, sier Austvik.
Forarbeidet omfattet også besøk hos kommuner som har bygd tilsvarende anlegg, og etablering av et brukerforum der både brukerorganisasjoner, brukere og akademia fikk mulighet til å komme med innspill.
– Det har gitt oss et bygg som vi er veldig stolte av og som jeg tror vil bli et veldig godt botilbud til de som skal bo her, framholder Bjarte Austvik.
Han legger ikke skjul på at det har vært både avisskriverier og kontakt med bekymrede naboer om de nye ROP-boligene.
– Når kommunen bygger formålsbygg som dette, vil det alltid være interesse fra naboer og innbyggere. Vi har hatt samarbeidsmøter med velforening, idrettslag og skole for å fortelle hva slags bygg det er og hvordan det vil bli driftet, forteller enhetslederen.
Han understreker at han anerkjenner foreldrenes, naboenes og velforeningens bekymringer. Han tror imidlertid bekymringene dels skyldes at mange sammenligner ROP-boligene med nødboliger, som har vært et stridstema på flere kanter av byen den siste tiden.
– Det vi har fanget opp av bekymringer fra velforening og naboer, er dette med rus og besøkende. Mange sammenligner dette med nødboliger. Det er ikke riktig. Dette er et varig botilbud, og det er ikke rus, men psykisk helse som er hovedutfordringen til disse beboerne. Vi har ingen forventninger om at uro, støy og besøkende vil utgjøre en utfordring her, understreker Austvik.
Han deler derfor ikke naboenes og velforeningens bekymringer.
– Dette er en brukergruppe vi kjenner godt. De vil få tett oppfølging, og erfaringene vi har fra tilsvarende botilbud har lært oss at de bekymringene som kommer forut ikke samsvarer med erfaringene vi har etterpå, forklarer enhetslederen.
Boligene blir døgnbemannet med kvalifiserte ansatte. De ansatte vil aldri arbeide alene, og vil betjene en vakttelefon som blir tilgjengelig for alle. Utformingen med boligene i et tun vil også, sammen med videoovervåking, gjøre at personalet har god oversikt.
Austvik legger til at botilbudet vil ha tett samarbeid med øvrige helsetjenester og psykiatrisk avdeling på sykehuset, for å sikre at beboerne får et så optimalt botilbud som kommunen kan klare å gi.