Flere unge i arbeid – færre på trygd

6. september 2024 la Regjeringen fram sin plan for arbeidslivet. Planen harmonerer godt med strategiene til Kristiansands-satsingen Flere i arbeid, som har spesielt fokus på unge.

Et av hovedtiltakene i Flere i arbeid er å gjøre opplæringstilbudene mer fleksible og tilgjengelige. Det vektlegges særlig arbeidsplassbasert opplæring, noe som også står sentralt i regjeringens nye initiativer. 

– Flere i arbeid handler om at vi har gått sammen for å gjøre det enklere, både for unge og for arbeidsgivere, og det er det jeg opplever denne meldingen også legger opp til, sier Ingelill Pedersen, programleder i Flere i arbeid. 

Ingelill Pedersen, prosjektleder i Flere i arbeidIngelill Pedersen, prosjektleder i Flere i Arbeid. Foto: Kristiansand kommune

Pedersen trekker fram arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna som en handlekraftig leder på feltet:  

– Det er lovende å høre hvordan ministeren snakker om utsatte unge som en ressurs som må få vise hva de kan, i stedet for å bruke kreftene sine på å bevise at de har krav på ytelser, sier Pedersen.

I en kronikk i Fædrelandsvennen, fremhever Brenna viktigheten av å hjelpe unge med å "vise hva de kan i stedet for å bevise at de er syke". I Norge står over 100 000 unge utenfor arbeid og utdanning, og i Agder gjelder dette omtrent 6500. Brenna er opptatt av at unge som sliter ikke bør presses til å jakte diagnoser for å få penger, men heller motiveres til å finne jobbmuligheter. 

–  Vårt mål er at ingen unge skal havne utenfor, skriver Brenna, som understreker at innsatsen må styrkes for å sikre at flere får tilgang til utdanning og arbeid, og at færre ender opp med å motta trygdeytelser.  

Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna

Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna. Foto: Astrid Waller

Regjeringen ønsker at det offentlige skal ta større ansvar, med tiltak som flere lærlingplasser, helsefagprosjekter og et nytt arbeidsrettet ungdomsprogram som skal gi inntektssikring uten krav til diagnose, men heller knyttet til aktivitet.  

–  Vi vil hjelpe disse unge menneskene til å finne mulighetene og bruke evnene sine, skriver Brenna.  

En forsterket arbeidslinje 

Stortingsmeldingen En forsterket arbeidslinje – flere i jobb og færre i trygd legger grunnlaget for en mer aktiv politikk med mål om å få flere ut i arbeid og færre på trygd, og nevner en rekke tiltak og strategier for å nå disse målene. Regjeringen understreker at arbeid gir inntekt, mulighet for selvforsørgelse, mening i tilværelsen, mestring, og kan forbedre helse og forebygge sosiale problemer. 

– Det var en spennende dag for oss som jobber med arbeidsinkludering. Endelig kom den nye stortingsmeldingen som vi har hatt så store forventninger til. Det er lovende tiltak som ble lagt frem, sier Pedersen. 
 
Nøkkelpunkter fra stortingsmeldingen: 

  • Økt sysselsetting: Ifølge NAV, er 685 000 personer i Norge mellom 20 og 66 år arbeidsløse. Av disse, er 111 000 er i alderen 20–29 år – en økning på 26 000 siden 2022. Regjeringen har som mål å øke andelen sysselsatte i alderen 20-64 år fra 80,5 % i 2023 til 82 % i 2030, noe som tilsvarer 150 000 flere personer i jobb. 
  • Målrettet innsats: Spesielt fokus på unge uføre og utsatte grupper for å inkludere dem i arbeidslivet.  Et nytt arbeidsrettet ungdomsprogram skal prøves ut, som vil kombinere inntektssikring med arbeidsrettede aktiviteter for unge utenfor både jobb og utdanning. 
  • Lønnstilskudd: Regjeringen vil øke bruken av lønnstilskudd, hvor både staten og arbeidsgiver deler på utgiftene, for å dekke deler av kostnadene ved å ansette unge, trygdede og uføre.  
  • Samarbeid: Økt samarbeid mellom ulike sektorer, inkludert offentlig og privat sektor, for å skape flere arbeidsplasser og inkludere flere i arbeidslivet. 
  • Bærekraftig velferdsstat: Ved å øke sysselsettingen og redusere antallet på trygd, ønsker regjeringen å sikre en bærekraftig velferdsstat i lengden. 

Flere i arbeid 

Flere i arbeid har allerede implementert flere tiltak som adresserer behovene i arbeidslivet.

Kom i gang med utdanning - helsefag er et av disse tiltakene, og blir nevnt som et godt eksempel i stortingsmeldingen. Dette tilbyr unge et kvalifiseringsløp og tett oppfølging på arbeidsplassen, spesielt i den offentlige sektoren, hvor behovet for arbeidskraft er stort. Prosjektet har vist gode resultater og fungerer som en vinn-vinn-situasjon for både arbeidsgiver og arbeidstaker.  

I tillegg har NAV, i samarbeid med næringslivet og Næringsforeningen i Kristiansandsregionen, utviklet Bedriftspakken – et verktøy som gjør det enklere for bedrifter å rekruttere unge og utsatte grupper.  

– Dette er en oppskrift, en verktøykasse som bedrifter kan benytte seg av når de rekrutterer ny arbeidskraft blant dem som står utenfor arbeidslivet, sier Helena Frustøl Andås, prosjektleder i Næringsforeningen, i en artikkel publisert på Næringsforeningens nettside

Bedriftspakken gir arbeidsgivere tilgang til praktiske verktøy som støtter dem gjennom hele rekrutteringsprosessen: jobbmatch, avtale, oppstart og jobbfastholdelse. Dette inkluderer blant annet en fast kontaktperson i NAV og fadderoppfølging av kandidatene. 

Et annet viktig tiltak er Ung Start, som fungerer som en møteplass for unge som står utenfor arbeid eller utdanning. Her får de både oppfølging, fellesskap og kvalifisering, og når de er klare, blir de tilbudt arbeidsplassbasert opplæring.  

En forsterket arbeidslinje og Flere i arbeid har mye til felles når det gjelder tilnærmingen for å øke sysselsettingen. Begge initiativene prioriterer å inkludere unge i arbeidslivet, med mål om å redusere avhengigheten av velferdsytelser.

Mer om Flere i arbeid finner du her: Flere i arbeid - fremtidens Agder